• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Agrometeo 21-27 aprilie: Ploi sub formă de aversă și, local, căderi de grindină

  Roxana Dobre -

  În perioada 21-27 aprilie, meteorologii anunță instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și local căderi de grindină, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

  Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3…18°C, limite apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a ţării.

  Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 11…24°C, pe întreg teritoriul agricol.

  Temperatura minimă a aerului se va încadra între -5…13°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori (-5…0°C) fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei.

  Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 4…16°C la nivelul întregii ţări, valori favorabile desfăşurării proceselor de germinare-răsărire-înfrunzire la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor în epoca optimă.

  Caracteristici agrometeorologice

  Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură ale țării. Pe suprafețe agricole din nordul și estul Moldovei, centrul și sud-estul Dobrogei, local în sudul Transilvaniei și vestul Banatului, se vor menține deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi izolat puternică.

  În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În nordul și local în vestul Moldovei, centrul şi sud-estul Dobrogei, sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  În condiţiile agrometeorologice menţionate, atât la speciile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua pe ansamblu în bune condiţii, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bunǎ şi medie în semǎnăturile efectuate în perioada optimǎ, respectiv medie şi slabǎ în culturile înființate tardiv.

  În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor definitiva înfrăţirea (90-100%), continuându-se totodată alungirea paiului (10-100%) şi începutul înspicării (10-50%). Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge alungirea tulpinii (30-100%) şi înflorirea (10-100%), iar izolat în Dobrogea va fi posibilă declanşarea fazei de formare a silicvelor (10-20%).

  La floarea-soarelui şi porumbul înfiinţate în epoca optimă se vor semnala germinarea şi răsărirea (10-100%), precum şi apariţia primelor frunze (10-30%), în special pe arealele agricole din sudul ţării, unde se înregistrează o bună aprovizionare cu apă a solului. Pomii fructiferi se vor afla predominant în fazele de creştere a frunzelor/lăstarilor, înflorire, precum şi legarea/dezvoltarea rodului, la nivelul întregii ţări. În toate podgoriile, viţa de vie îşi va continua dezmugurirea şi înfrunzirea, precum şi creşterea lăstarilor la soiurile timpurii. În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum vor predomina germinarea şi răsărirea, precum şi izolat apariţia primelor frunze (10-100%).

  Lucrările agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

  Recomandările specialiștilor:

  -Pregătirea patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);

  -Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă;

  -Administrarea tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp şi speciile pomi-viticole.

  Sursa: www.meteoromania.ro


  Te-ar mai putea interesa

  MADR: Sumă majorată pentru plata subvenției APIA către fermieri! Plăți finale APIA: 235 lei/ha – subvenția minimă pe care o primesc acum fermierii în conturi! Iarnă în toată regula în mai multe județe! Drumuri acoperite cu zăpadă și trafic îngreunat!

  Ultimele știri

  Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine în România la tăiatul porcului AMRCR solicită noii coaliții majoritare să renunțe la “taxa de solidaritate“ și să sprijine mediul de afaceri Subvenții bovine 2021: Plățile rămân blocate pentru crescătorii care așteaptă banii de la APIA!