• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Surse: Curtea de Conturi, în control la APIA!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii sunt verificați anual de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) iar în 2015 peste 55.000 de fermieri au intrat în eșantioanele de control ale agenției de plăți. Din această cauză, acești producători nu au putut să beneficieze de avansul din subvenție și, în plus, au fost verificați riguros de către funcționarii agenției de plăți.

    Dar și APIA dă explicații în această perioadă inspectorilor de la Curtea de Conturi. Este vorba despre un control anual prin care este verificat modul în care APIA gestionează dosarele fermierilor și, implicit, banii europeni.

    ”Acest control nu este o noutate pentru APIA. Cei de la Curtea de Conturi au un eșantion de control după care verifică 1% din dosare pentru certificarea fondurilor. Acest lucru se întâmplă în fiecare an după campania de control pe teren pe care o efectuează APIA. Efectiv controlul este ”comandat” de Curtea europeană de conturi dar este realizat prin autoritățile de audit din țara noastră”, ne-au declarat surse din cadrul APIA Central. Potrivit acestora, controlul Curții de Audit este extins și la mai multe centre locale din țară.

    Agenția de plăți, ”prinsă” între campania de primirea a cererilor și autorizarea la plată a subvențiilor pe 2015

    În această perioadă funcționarii APIA duc o muncă imensă și, potrivit surselor noastre, se lucrează la foc continuu inclusiv sâmbăta și duminica. Scopul este de a termina toate plățile directe pe suprafață până pe 25 mai astfel încât, după această dată, să se transfere și banii crescătorilor de animale. Pe lângă acest efort, APIA trebuie să se ocupe și de preluarea cererilor pentru anul 2016 deși până acum numărul fermierilor care se prezintă la centrele locale este îngrijorător de mic.

    Funcționarii se tem ca fermierii care nu au respectat programările să se lase pe ultima sută de metri astfel încât într-un final centrele unde se depun cererile unice să fie luate cu asalt având în vedere că și crescătorii de animale sunt ”programați” pentru ultima lună de depunere fără penalizare.

    ”Din păcate, fermierii nu au respectat programările făcute şi, cel mai probabil, vor veni după sărbătorile pascale şi, la fel ca în anii trecuţi, se vor aglomera din nou la ghişee şi vom sta cu toţii până la ore târzii din noapte ca să înregistrăm în sistem cererile de plată. A rămas mai puţin de o lună până la termenul de depunere a cererilor fără penalizare, iar în scurt timp vom începe să chemăm să depună cererile şi fermierii deţinători de animale. De aceea, fac un apel către fermierii brăileni să respecte programarea şi să nu lase pe ultima sută de metri depunerea cererilor unice de plată”, a declarat recent Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Brăila, pentru Obiectiv Brăila. Această temere este împărtășită însă de toți directorii din centrele locale ale APIA.

    Și în campania 2016, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic folosind aplicaţia IPA Online. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în sistemul electronic IPA Online se face numai în centrele APIA, în prezenţa funcţionarului responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații