• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum obții profit dublu din cultura căpșunului? Simplu: ieși cu producția pe piață în aprilie!

    agrointeligenta.ro -

    Producătorii de căpșuni pot obține un preț dublu pentru recolta din acest an. Condiția pe care o au de îndeplinit este aceea de a ieși pe piață cu fructe cât mai devreme, chiar din aprilie. Este rețeta verificată de către Alin Bolca din Horezu, județul Vâlcea.

    Micul fermier a reușit ca anul acesta – al doilea de când cultivă căpșuni, să iasă la vânzare cu primele fructe încă din 20 aprilie. Chiar și clienților săi le vine greu să creadă că este vorba despre căpșuni românești, dar cum producătorul are punctul de vânzare aproape de solarii, îi este ușor să facă dovada celor care l-ar suspecta că vinde fructe aduse din afară.

    Ideea de a investi în cultura căpșunului i-a venit lui Alin Bolca, 35 de ani, încă din anii în care a lucrat în Belgia în agricultură. ”Atât eu cât și soția am lucrat timp de 7 ani în Belgia, în ferme de căpșuni. Mergeam câte 8-9 luni pe an la muncă în afară și acolo am văzut ce înseamnă cultura căpșunului, așa că anul trecut când ne-am întors acasă definitiv, am decis să ne facem solarii de unde să ne culegem recolta noastră de căpșuni, nu a belgienilor”, ne-a declarat Alin Bolca.

    Deși era familiarizat cu tehnologia folosită în Belgia pentru cultura căpșunului, tânărul spune că se teme să investească într-un sistem intensiv și a preferat o cultură simplă, în spații protejate. Făcându-și un calcul, înființarea celor 500 de metri pătrați de solar, cu sistem de irigații și tot ce trebuie unei culturi de căpșun – plus stolonii, l-au dus la 5.000 de euro. ”Am cumpărat în primă fază 2.700 de stoloni și apoi am înmulțit eu în pepiniera familiei. Am ales de la bun început să pornesc cu material certificat, cu soiul Albion care ne-a dovedit anul trecut că dă producții aproape tot anul – cu 3-4 vârfuri, iar ultimele fructe le-am cules din solar pe 1 decembrie”, își amintește fermierul, menționând că a optat pentru stoloni ce aveau deja un an, reușind să obțină producție încă în primul an de la plantare.

    Soiul de căpșuni Albion. Soi timpuriu remontat (fructifică de două ori pe an, primăvara și toamna), care produce fructe de dimensiuni mari, peste 30 gr, având excelente caracteristice organoleptice și cu o bună perioadă de păstrare. Face fructe din luna mai și până în luna octombrie, având un randament ridicat de fructificare. De la o singură plantă se poate recolta până la un kilogram de fructe. Specialiștii recomandă utilizarea acestui soi pentru grădini sau plantații comerciale, pe suprafețe mici. Având o perioada lungă de recoltare, nu pot fi aplicate tratamente și fertilizanți ceea ce pot duce la diminuarea drastică a producției.

    Despre căpșunile produse de belgieni, Alin Bolca spune că sunt rodul unor tehnologii scumpe, majoritatea în sistem hidroponic, iar fructele sunt forțate să crească într-un timp record și se vând cu 5-6 euro kilogramul. ”Ei pun astăzi răsadul și în șase săptămâni au deja recoltă. La noi a durat trei luni să se facă primele căpșuni”, explică cultivatorul.

    Pentru că în zona sa este primul care a ieșit cu căpșunile pe piață, avantajul lui Alin Bolca este că își poate fixa el prețul în așa fel încât să își asigure și un mic profit. Nu s-a lăcomit, însă, mai ales că prima parte din recoltă o vinde la magazinul de artizanat al familiei, în Horezu. ”Eu vând căpșunile la caserole de 500 de grame, sunt fructe atent alese, așa că acum prețul merge undeva la 14-15 lei pe kilogramul de căpșuni românești. Din ce știu, la angro aș obține 8 lei pe kilogram în această perioadă, urmând ca în lunile când intră pe piață și căpșunile din culturile de câmp, prețul să coboare la 3-4 lei. Atunci pot să spun că eu, care fac producție în solar, dau fructele pe gratis”, spune micul producător.

    Pentru că reușește să concureze căpșunile de import, Alin Bolca și soția sa și-au calculat ca anul acesta să își recupereze integral investiția și chiar să facă un mic profit. ”Deja de anul trecut ne-am recuperat 20-30% din ce am cheltuit și ne așteptăm ca până în toamnă să acoperim tot și să avem și ceva în plus”, declară fermierul care speră ca ferma de căpșuni să fie sursa de venit pentru un trai decent în România pentru familia sa cu doi copilași. ”Eu sper să nu mai fie nevoie să plecăm din nou în Belgia. Ne-am lăsat acolo loc, o portiță să ne putem întoarce, dar sper să ne extindem ferma proprie de căpșuni și să putem oferi oamenilor fructe românești, să nu mai fie doar importuri peste tot. Din ce am văzut până acum, chiar sunt apreciate fructele românești și cei care cumpără se interesează de proveniența căpșunilor – dacă sunt autohtone sau aduse de afară. Acest lucru ne încurajează să mergem mai departe!”.

    Foto: Facebook.com/Căpșuni Solar


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații