Cât de mare trebuie să fie o fermă pentru a intra pe profit?
agrointeligenta.ro -Pentru a-şi acoperi cu succes cheltuielile de întreţinere şi de producţie, societăţile din sectorul vegetal trebuie să se întindă pe cel puţin 5 hectare, iar cele din sectorul zootehnic – să administreze cel puţin 20 de animale productive.
Cine îşi propune să investească în agricultură trebuie să ţină cont de limitele minime – fizice, dar şi financiare – sub care rentabilitatea nu este posibilă. Dacă pentru sectorul vegetal sunt importante atât calitatea seminţelor, cât şi suprafaţa terenului cultivat, în sectorul zootehnic sunt esenţiale rasele de animale şi numărul acestora. De altfel, chiar normele Uniunii Europene utilizează anumite standarde referitoare la dimensiunea economică a fermelor pentru a stabili dacă acestea sunt sau nu eligibile să primească finanţări nerambursabile.
Ce este ferma profitabilă
În principiu, este considerată „fermă“ unitatea agricolă care este îndreptată spre piaţă, adică produce pentru a vinde (spre deosebire de gospodărie, care produce doar pentru autoconsumul membrilor de familie).
Iar pentru a fi (şi) profitabilă, ferma respectivă trebuie să acopere, din venituri, toate cheltuielile necesare întreţinerii şi producţiei, obţinând şi un anumit surplus, exprimat în bani sau în produse.
Mai mult, ferma respectivă trebuie să fie capabilă să reia fiecare ciclu de producţie cel puţin de la nivelul la care l-a iniţiat pe cel anterior. În termeni de specialitate, la limita de jos a profitabilităţii se află fermele numite „de semisubzistenţă“, iar în partea de sus a clasamentului rentabilităţii se regăsesc fermele mari, integrate, profilate pe producţia intensivă.
Având în vedere costurile specifice de producţie, legătura dintre dimensiunea fermei (hectare de teren sau număr de animale) şi profitabilitatea ei este evidentă, de aceea specialiştii îşi pun problema limitei minime sub care nu mai putem vorbi despre rentabilitate.
„În sectorul vegetal, depinde de tipul culturii. La culturile mari, cum sunt cerealele, suprafaţa minimă – pentru a fi rentabilă – este de 200 de hectare. În cazul legumelor în câmp, trebuie să ai un minim de 5 hectare, iar la sere – cel puţin un hectar“, a arătat Adrian Rădulescu, actual fermier şi fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. El a estimat că, în sectorul zootehnic, „minimele ar fi de 20 de capete în cazul vacilor de lapte, 200 la porci sau 50 la oi şi capre“.