• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un hunedorean de 24 de ani câştigă bani din cultivarea arahidelor

    agrointeligenta.ro -

    Uşor de întreţinut şi cu o productivitate ridicată la hectar, cultura arahidelor (alune de pământ) a revenit în atenţia agricultorilor români. Dacă înainte de 1990, terenurile cultivate cu arahide în Oltenia şi Dobrogea nu erau deloc ceva neobişnuit, în prezent, concurenţa aproape că nu există pe acest segment.

    „În urmă cu vreo trei ani, mi-a venit ideea cultivării arahidelor. Mâncam nişte alune dintr-o pungă cumpărată de la un magazin şi m-am întrebat de ce nu le-aş putea cultiva şi eu. M-am documentat, am citit câteva cărţi de agricultură, am cautat pe internet, apoi am cumpărat câteva kilograme de sămânţă de la un institut de cercetare. Am început să cultiv în grădină, apoi pe câteva arii. Am ajuns la al treilea an de cultivare a alunelor de pământ şi mă gândesc serios să mă extind şi să cultiv chiar câteva hectare”, povesteşte Adrian Boldor, un tânar de 24 de ani, pasionat de agricultură, din Orăştie, judeţul Hunedoara.

    Adrian Boldor face agricultură din pasiune, în timpul liber. A lucrat ca manager la o firmă, după ce a absolvit Facultatea de Management Turistic din Timişoara, iar în prezent este angajat ca mecanic de utilaje. Când termină programul de lucru, se ocupă de agricultură, atât pe terenul propriu de la Orăştie, cât şi pe o suprafaţă de teren a bunicilor din comuna Certeju de Sus. Pe lângă arahide are şi plantaţii de vişini şi aluni de pădure.

    Ofertă la pachet: sămânţă germinabilă şi documentaţie

    Producţia de arahide obţinută timp de doi ani a reuşit să o vândă, sub formă de sămânţă germinabilă, fără prea mare greutate. În plus, hunedoreanul a oferit doritorilor şi documentaţia necesară cultivării.
    „Alunele de pământ obţinute le-am vândut altor agricultori, sub formă de sămânţă. Am reuşit să vând kilogramul de sămânţă cu 40 de lei kilogramul. Este ocultură rentabilă. Pentru o suprafaţă de o arie, pentru cultivare e suficientă o cantitate de un kilogram de sămânţă. La recoltare eu am obţinut, fără a trata în mod deosebit cultura, fără îngrăşăminte, 10 kilograme de păstăi pe arie. Însă cu fertilizatori, cu o îngrijire mai atentă a culturii, se poate ajunge la producţii care depăşesc 2.000 de kilograme de păstăi la hectar”, a precizat Adrian Boldor.

    Cultura de arahide de la Orăştie este din câte se pare singura din judeţ, zona nefiind una consacrată pentru o astfel de plantă.

    Pentru o cultură de câteva hectare cu alune de pământ se poate porni cu o investiţie minimă de aproximativ 20.000 lei.

    „Ai nevoie de teren, nu neapărat proprietate, se poate arenda. Cu un motocultivator şi sămânţa cumpărată, te poţi apuca de cultivat arahide. Dacă obţii producţia minimă de 1.000 de kilograme la hectar (şi care poate fi dublată dacă îi acorzi atenţia necesară) îţi recuperezi banii fără probleme. Sămânţa de vinde cu 40 lei kilogramul. Apoi, îţi poţi cumpăra şi alte utilaje cum ar fi maşina de decojit, grapă cu colţi, tractor etc. ”, a menţionat hunedoreanul.

    Soluri nisipoase, bune de semnănat

    Arahidele se pot cultiva pe solurile nispioase sau pe soluri afânate cu posibilitate de irigare. Solurile nisipoase cu exces în umiditate nu sunt indicate pentru astfel de culturi. Pentru a preveni fenomenul de eroziune eoliană, ele se vor cultiva în sistemul de agricultură „în fâşi de pământ (bilone de pământ ca şi la afin sau cartof).

    „Solul trebuie întreţinut, afânat tot timpul anului pentru ca ele fructifică în pământ, acolo se formează fructul în sine, ca şi la cartof”, precizează adrian Boldor.

    Alunele de pământ nu sunt pretenţioase când vine vorba de fertilizare, obţinându-se rezultate bune printr-o fertilizare moderată. Se poate folosi şi gunoiul de grajd necesitând apoi o fertilizare cu azot la începutul înfloritului. O producţie medie se situează undeva între 1000-1500 Kg/ha, dar se pot obţine şi peste 2000kg/ha. Se plantează între 25 aprilie şi 10 mai pentru a se feri de îngheţurile târzii. Distanţa între rânduri trebuie să fie de aproximativ 70 cm şi adancimea de semănat 6-8 cm. Cultura este pretenţioasă la îmburuienare, sunt necesare 2-3 prăşiri şi aplicarea de erbicide. Pentru a proteja seminţele la semănat ele trebuie tratate cu fungicid şi insecticid în timpul vegetaţiei dacă se semnalează afide sau acarieni.

    „Una dintre cele mai avantajoase şi mai rentabile culturi”

    Anul trecut, pentru prima oară şi în judeţul Constanţa, în comuna Peştera, au fost plantate experimental arahide pe un teren de 6.000 de metri pătraţi. Terenurile propice pentru cultivarea arhidelor sunt zonele Dobrogea, Oltenia, Muntenia, dar şi Banat. Astfel de culturi există la Turnu Măgurele, Zimnicea etc.
    Prin îmbunătăţirea tehnologiilor de cultivare, producţiile realizate la această cultură pot ajunge până la 2800 kg/ha păstai.

    „Cercetările efectuate la arahide au constatat că această cultură reuşeste bine la noi în ţară, mai ales în zonele cu climat cald din sudul ţării şi pe terenuri uşoare.
    Cultura de arahide poate fi considerată ca una dintre cele mai avantajoase şi mai rentabile culturi, ţinând seama de rezultatele de producţie ce se pot obtine şi de multiplele domenii de folosinţă ale recoltei obţinute.

    Cerinţele tot mai mari faţă de diversitatea de produse ce se pot obţine de la aceasta plantă vor contribui în viitor la extinderea suprafeţelor ce se vor cultiva, în limitele unei eficienţe economice profitabile”, potrivit dr.ing. Dima Milică de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru cultura plantelor pe nisipuri – Dăbuleni.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”