• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Premieră la APIA: CONTROL pentru cererile depuse pe anul 2016. Cine sunt fermierii vizați?

    agrointeligenta.ro -

    Data de 15 mai va marca o premieră în funcționarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv în gestionarea cererilor de plată depuse de fermieri. Pentru prima dată de la înființarea agenției de plăți, funcționarii vor demara un prim control al cererilor depuse înainte ca termenul limită să expire și, astfel, fermierii vor putea să își corecteze acele erori sau neconformități care ar putea, mai apoi, să îi ”coste” din subvenție.

    Controlul preliminar al cererilor de plată a fost introdus din acest an în baza noilor reguli venite de la Bruxelles. Este una dintre soluțiile găsite pentru a răspunde numărului mare de blocaje care au apărut în procesarea cererii unice, în noua sa formă introdusă de anul trecut. Practic, în urma introducerii datelor din cererea unică pe 2016, sistemul informativ al APIA va indica funcționarilor acele situații în care apar neconformități, iar ulterior, angajații agenției vor contacta fermierii pentru ca aceștia să poată face modificări în timp util, eventual să aducă documentele doveditoare care să clarifice situația unde softul indică o problemă.

    De precizat că acest control preliminar, un control administrativ, poate fi efectuat doar pentru acele cereri depuse la APIA și care figurează ca fiind închise, adică, până în prezent, fiind vorba de circa 550.00 cereri de plată, pentru o suprafață eligibilă de 2,8 milioane de hectare. De altfel, cererea pentru suprafețe este cea țintită de aceste verificări întrucât aici au apărut, la anul de cerere 2015, o serie de probleme legate de suprapunerile de terenuri agricole declarate de fermieri pentru încasarea subvențiilor. În cazul cererilor depuse pentru sectorul zootehnic, campanie care a început de luni, 25 aprilie 2016, până săptămâna trecută erau înregistrate 15.831 cereri la nivelul centrelor județene.

    Cum decurg controalele preliminare

    Comisia Europeană a anunțat încă de anul trecut că va introduce un sistem de „controale preliminare” al fermierilor care solicită subvenţii. Această măsura este menită să le ofere fermierilor posibilitatea de a modifica cererile de ajutor și de plată la timp, pentru a evita reduceri și sancțiuni administrative.

    Rezultatele controalelor încrucişate preliminare se notifică fermierului de către APIA în termen de 26 de zile calendaristice de la data limită de depunere a cererii unice de plată.

    În cazul în care beneficiarul a fost notificat cu privire la rezultatele controalelor preliminare menționate, acesta poate modifica cererea unică sau cererea de plată pentru a include toate corecturile în ceea ce privește parcelele individuale în conformitate cu rezultatele respectivelor controale încrucișate, în cazul în care a fost indicată o neconformitate.

    Mai exact, în termen de maxim 35 de zile calendaristice după data limită a depunerii cererii unice de plată fermierul notificat de APIA poate modifica cererea unică de plată în aplicaţia IPA online.

    În cursul controalelor administrative referitoare la utilizarea terenurilor agricole care fac obiectul cererii unice de plată, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată verifică corespondența suprafețelor utilizate înscrise în adeverința, cu suprafețele declarate in cererea unica de plata.

    În urma verificărilor, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată notifică, după caz, fermierul pentru clarificări suplimentare, în urma cărora decide dacă sunt necesare măsuri corective de reducere a suprafeţei declarate.

    Agrointeligența le reamintește fermierilor că cererile se depun până la data de 16 mai, dată până la care ei pot merge la centrele judeţene sau locale ale APIA pentru a depune fără penalizare cererile unice de plată.

    Cererile unice de plată pot fi depuse şi după data de 16 mai 2016, în termen de 25 de zile calendaristice (până la 10 iunie 2016), dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare.

    Foto: glsa.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor