Dilema fermierilor care au mizat pe soia: cât va fi subvenția? Iată răspunsul directorului APIA!
Gabriela Gimbășanu -Sprijinul cuplat pentru cultura de soia, o subvenție așteptată de mulți fermieri, nu a fost încă autorizată la plată de către Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) întrucât controalele pe teren nu au fost finalizate la toți cei peste 55.000 de beneficiari ai subvențiilor ce ”au picat” la control.
325 euro/ha este suma ce se vehiculează a fi încasată de fermieri din sprijinul cuplat pentru cultura de soia, însă calculele inițiale ar putea fi date peste cap, tocmai de interesul mare pe care l-au manifestat agricultori pentru această cultură fixatoarea de azot. Acest sprijin se poate modifica în funcție de hectarele eligibile cultivate în 2015, tocmai pentru că cei 325 euro/ha au fost negociați cu fermieri pentru o suprafață cultivată la nivel național de 90.000 de hectare.
Potrivit directorului general adjunct al APIA, Nicolae Horumbă, sprijinul cuplat pentru cultura de soia se va situa în jurul sumei de 300 de euro, dar valoarea exactă a subvenției va fi cunoscută abia după finalizarea tuturor controalelor pe teren, putând suferi ușoare modificări în funcție de numărul total de hectare eligibile autorizate la plată.
”Sprijinul pentru soia că și toate celelalte sprijine cuplate, așa cum a fost vorba și la schemele pe care acum le plătim, până ce nu se finalizează controalele administrative pe schemele respective, să știm numărul de hectare eligibile nu putem să calculăm acest sprijin. Din datele ce au fost introduse până acum în sistem, pentru că nu la toți fermieri s-a rulat controlul administrativ, nu au fost depășite cele 90.000 hectare eligibile pentru cultura de soia. Cel mai probabil sprijinul cuplat la cultura de soia se va situa în jurul sumei de 300 de euro, dar vom ști valoarea exactă a subvenției când vor fi finalizate controalele”, a declarat recent Nicolae Horumbă, directorului general adjunct al APIA Central.
Banii vor ajunge la fermieri începând cu luna mai
Întrebat care este perioada în care fermieri ar trebui să se aștepte la aceste sume în conturi, directorul APIA a răspuns că, subvenția va ajunge la fermieri când vor începe plățile pentru schemele de sprijin cuplat. ”Cel mai probabil banii vor ajunge la fermieri începând cu luna mai”, a mai spus directorul de la APIA.
Banii nu ajung la toți fermieri care au optat pentru sprijinul cuplat
Fermierii care în anul de cerere 2015 au aplicat pentru sprijinul cuplat la cultura de soia au avut ca termen-limită data de 31 martie ca să prezinte la APIA documentele doveditoare. În caz contrar, deși au depus la APIA cererea unică în 2015 și au optat pentru sprijinul cuplat, nu vor intra la plată fără documentele justificative. Sprijinul cuplat pentru cultura de soia se acordă fermierilor care au făcut dovada că:
a) au obținut o producție anuală minimă de 1300 kg boabe soia/ha;
b) a utilizat minim 1.300 kg boabe soia/ha în scopul furajării animalelor, înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor și a păsărilor pe care le dețin în fermă, prin prelucrarea producției cu instalații proprii de procesare a soiei sau pe bază de contract de prestări servicii;
c) a valorificat minim 1300 kg boabe soia/ha pe bază contract încheiat cu o unitate de procesare a boabelor de soia, în scopul obținerii de șrot și ulei de soia sau soia integral extrudată.
Alte culturi care beneficiază de sprijin cuplat
Cu excepția culturii de soia, fermieri pot încasa sprijin cuplat pentru alte culturi agricole aflate în dificultate și pentru care până în prezent sunt disponibile doar cuantumuri estimative:
Lucernă – 55 euro/ha;
Mazăre și fasole boabe pentru industrializare – 180 euro/ha;
Cânepă – 194 euro/ha;
Orez – 450 euro/ha;
Sămânță de cartof – 960 euro/ha;
Cartoful timpuriu – 700 euro/ha;
Hamei – 500 euro/ha;
Sfeclă de zahăr – 600 euro/ha;
Tomate pentru procesare – 1.400 euro/ha;
Castraveți pentru procesare – 500 euro/ha;
Legume în sere – 6.200 euro/ha;
Legume în solar – 3.000 euro/ha.
Plățile se vor face în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015.