• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Atac la adresa Guvernului: ”Proiectul de refacere a sistemului de irigații a fost abandonat total. Riscăm să returnăm fondurile europene pentru astfel de investiții!”

    agrointeligenta.ro -

    Proiectul de refacere a sistemului de irigații a fost abandonat total de guvernul de tehnocrați, spune fostul ministru al agriculturii, Daniel Constantin. Acesta atrage atenția că România riscă să piardă fondurile europene alocate prin PNDR 2014-2020 pentru acest sector.

    Potrivit fostului ministrul al Agriculturii, Daniel Constantin proiectul care viza refacerea sistemului de irigații a fost abandonat de actualul Guvern tehnocrat întrucât de la promulgarea Legii irigațiilor de către președintele României în data de 12 noiembrie 2015 și până acum nu s-a mișcat nimic pentru punerea în aplicare a noului act normativ.

    ”Cum tratează tehnocrații irigațiile? Cu secetă. Constat, cu regret, că proiectul de refacere a sistemului de irigații a fost abandonat total de guvernul de tehnocrați. Au trecut 6 luni și nu s-a mișcat absolut nimic în vederea aplicării Legii irigațiilor 269 promulgată de președinte în 12 noiembrie 2015. Nu există nicio scuză. Legea o aveau, trebuia doar aplicată. Reamintesc tuturor că anul trecut am reușit să trecem în unanimitate, în Parlament prima lege după 1989 care dă speranțe fermierilor care au suferit de-a lungul timpului din cauza secetei că sistemul redevine funcțional. Prima lege care oferă un buget multianual de 1 miliard de euro”, a declarat Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

    De la 145 milioane de euro la 30 milioane de lei

    Copreședintele ALDE a ținut să puncteze faptul că în textul Legii irigaților era prevăzută clar suma de 145 milioane de euro pentru anul 2016, dar guvernul tehnocrat a găsit numai 30 de milioane de lei disponibili.

    ”În primul an, 2016 legea prevede suma de 145 milioane euro. Guvernul nu a găsit decât 30. Trec peste faptul ca în comisia de agricultura ministrul a refuzat cei 500 noi (diferența până la 145 mil euro) propuși prin amendament. Buni și cei 30…numai ca nu se împlinesc pașii prevăzuți pentru a-i investii. Legea prevede ca într-o lună de la promulgare, guvernul să aprobe strategia pentru irigații. Un document introdus în lege de către liberali – condiția de transparenta cerută atunci pentru a vota și ei! Deși au trecut 6 luni si documentul nu a apărut, liberalii nu mai spun nimic!!! Am predat strategia elaborată noului ministru pe 18 noiembrie ( presa de specialitate a asistat la predarea – primirea mandatului și a documentului) și nici astăzi nu este aprobată, mai mult nu există nici măcar în consultare un alt proiect”, a punctat Constantin.

    Riscăm să pierdem banii europeni investiți în infrastructura secundară

    Fostul șef de la MADR atrage atenția supra faptului că, fără o strategie coerentă în ceea ce privește refacerea sistemului principal de irigații, Comisia Europeană ar putea solicita României să returneze fondurile europene ce au fost deja investite în refacerea sistemului secundar de irigații.

    ”În lipsa acesteia nu se face nici o investiție, dar mai mult…riscăm să pierdem și banii europeni pentru infrastructura secundară. Reamintesc că în perioada 2012-2015 s-au semnat și investit aproximativ 130 milioane euro și alte 435 milioane sunt puse la dispoziția fermierilor prin PNDR. În lipsa conectării acestei infrastructuri secundare reabilitate la infrastructura principală în maxim 3 ani, CE o sa solicite României sa returneze fondurile. Tot prin intermediul acestei strategii, trebuia actualizată lista cu amenajările de irigații viabile elaborată în 2010, în baza căreia Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații sunt eligibili pentru finanțare din fonduri europene. Deși situația actualizată a acestor amenajări este finalizată din 2015, aceasta nu a fost aprobată prin Strategia sectorului de irigații, iar o bună parte din OUAI sunt oprite din accesarea de fonduri europene. Curat tehnocrat…” a încheiat Daniel Constantin.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!