• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adio fonduri europene pentru tinerii cultivatori de pepeni! Iată ce aberații conține noul ghid PNDR!

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermieri care au până în 40 de ani și cultivă pepeni sau porumb zaharat nu mai au nici o șansă de a obține fonduri europene prin Submăsura 6.1 – ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

    Analizând ghidul aferent Submăsurii 6.1 conducerea Asociației Naționale a Tinerilor Producători Agricoli din România (ANTPAR) a organizat vineri, 6 mai, o întâlnire cu conducerea Federației Naționale Pro Agro pentru a analiza prevederile impuse. În cadrul ședinței au participat: Emil Dumitru președintele Pro Agro, Florentin Bercu directorul general Pro Agro, Marius Micu președinte ANTPAR, Zaharia Mihai director executiv ANTPAR și Lucian Naum membru ANTPAR.

    13162134_1031424670266458_1599698085_n

    Concluziile discuțiilor sunt cel puțin interesante, astfel că la o analiză pe text reprezentanții fermierilor au descoperit faptul că, cei care cultivă exclusiv pepeni dulci sau porumb zaharat nu sunt eligibili la finanțare, în timp ce studenții care vor să acceseze banii europeni sunt obligați să studieze programe de studii cu frecvență redusă în cadrul centrelor universitare aflate în cel mai apropiat UAT, față de UAT-ul unde este înregistrată exploatația.

    ”Vorbim cu date certe despre birocrația excesivă pe care Agenția de Frânare a Investițiilor Rurale au învățat să o facă într-un timp atât de scurt pentru că au trecut doar 9 ani de când derulează proiecte pe fonduri europene. În continuare constatăm cu amărăciune că funcționarii statului, care în loc să atragă fonduri europene și mediul rural să se dezvolte, continuă pe o abordare în care birocrația nu numai că este crescută, dar nu găsim nici un fel de explicație logică la prevederile pe care le introduc în ghidurile solicitantului. Azi am avut o întâlnire cu colegii noștri de la ANTPAR, pentru că tinerii fermieri se pare că, în continuare nu sunt o prioritate, poate din cauza volumului de muncă pe care funcționarii AFIR-ului îl au pentru a fi finanțați. Am identificat niște prostii și enormități scrise în ghid cum noi nu ne-am fi dorit. Cu toate că ANTPAR a trimis și prin Pro Agro și singuri adrese în care am solicitat simplificarea ghidului pe măsura 6.1 ne-am trezit, citind ghidul cu câteva lucruri care, din punctul meu de vedere, ori sunt trecute din rea voință acolo, ori din neștiință”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Studenții înscriși la programele cu frecvență redusă pot accesa finanțarea

    Una dintre prevederile incriminate de tinerii fermieri ca fiind aberantă este reprezentată de paragraful de la pagina 12 din Ghidul Solicitantului. Aici se precizează că studenții care doresc să acceseze sprijin prin intermediul Submăsurii 6.1, în situația în care sediul facultății la care sunt înscriși nu se află la cel mai apropiat UAT față de UAT-ul în care este înregistrată exploatația, aceștia sunt eligibili numai dacă urmează modulul de învățământ cu frecvență redusă.

    ”Am discutat cu cei de al AFIR și justificarea lor ține de cel mai apropiat centru universitar, ceea ce în ghid nu este specificat. Dacă luăm următorul exemplu: Craiova centru universitar, Slatina centru universitar, București centru universitar și eu am exploatația în localitatea Pielești, ce este o comună limitrofă Craiovei, dacă sunt student la Slatina sunt neeligibil, pentru că municipiul Craiova este cel mai apropiat UAT de UAT-ul unde se află exploatația, ca centru universitar. Chiar dacă nu este specificat clar asta, este ceea ce am dedus dintr-o discuție cu ei. Nu poți să îngrădești unui tânăr să studieze la Cluj și să aibă exploatație lângă București. Cel mai grav este că vorbim despre un lucru care a fost adăugat în ghid fără consultarea noastră prealabilă”, a spus Lucian Naum, membru al Asociației Naționale a Tinerilor Producători Agricoli din România și reprezentantul fermierilor din zona sud-este Oltenia.

    Nu sunt eligibili femierii care cultivă doar pepeni sau porumb zaharat

    Potrivit celor prezenți la discuții, o altă aberație care nu face altceva decât să îngrădească accesul la finanțare, este cea de la pagina 29 a ghidului, unde este menționat faptul că S.O-ul format din porumb zaharat și/ sau pepeni (cumulativ sau separat) nu poate depăși 50% din totalul de S.O în exploatație.

    ”După cum bine știți, sau dacă funcționarii nu cunosc sunt zone importante în România în care cultivarea pepenilor este o tradiție și nu văd de ce nu ar trebui să aibă chiar 100% S.O din cultivarea pepenilor. Colegii din Dolj, Teleorman s-au autosesizat, astăzi am discutat și am stabilit clar demersurile care sunt necesare pentru remedierea acestei situații. Este clar că fermierii din zonele cu potențial, unde ar putea exista ferme cu 100% pepeni, sunt foarte indignați și revoltați. Zonele cu potențial așa cum este Dăbuleni, dar și alte zone unde se cultivă cu preponderență pepeni sunt obligați să cultive și altceva decât ceea ce cultivă de sute de ani. Avem unicul soi autohton de pepeni ”Dulcele de Dăbuleni” și nu le permitem tinerilor din zonă să acceseze măsura care le este destinată pentru simplul motiv că ei știu doar să cultive pepeni”, a punctat Marius Micu, președintele ANTPAR.

    În opinia celor prezenți la întâlnire, modul ascuns în care au fost introduse aceste două prevederi identificate în ghidul solicitantului aferent Submăsurii 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” îi face să creadă că acestea nu reprezintă decât o ”umbrelă” pentru introducerea în ghiduri a prevederilor ce existau în extrem de controversatul ghid al condițiilor artificiale.

    Se solicită eliminarea celor două prevederi

    ”Cerem eliminarea acestor prevederi aberante și organizarea unei chemarea într-o sedință a Comitetului de Monitorizare a PNDR 2014-2020 sau o ședința tripartita AMPNDR, AFIR, organizații ale tinerilor fermieri comună, ori pe Comisia de Dialog pentru a discuta cu AM PNDR aceste prevederi și eliminarea lor din ghid, solicităm nu stoparea măsurii, ci să așteptăm o perioadă de reglementare, adică să nu existe situația în care oamenii să nu poată să-și depună proiectele. Problema adevărată este că avem fermieri în zonele respective, vizate de cele două prevederi aberante, care s-au pregătit, și-au înregistrat exploatațiile la APIA și la anul nu vor mai fi eligibili. Ce facem cu fermieri care s-au pregătit, și-au înființat culturile, au făcut răsaduri”, a precizat Marius Micu, președintele Asociației Naționale a Tinerilor Producători Agricoli din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd