• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sfaturile Timac Agro România pentru o fertilizare corectă la soia

    agrointeligenta.ro -

    Anul 2016 a fost declarat de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul Națiunilor Unite „Anul Internațional al Leguminoaselor”, în încercarea de a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile semințelor de leguminoase (sursă bogată de proteine, aminoacizi și micronutrienți vitali), dar și pentru stimularea producției și comercializării acestora.

    Mai mult, în România, în 2016, subvenția cuplată pentru cultura de soia este de 335 de euro, cu 10 euro mai mult decât suma încasată în 2015, valoare ce urmează să crească cu 10 euro în fiecare an până în 2020.

    Astfel, având în vedere ca soia poate fi o cultură atât profitabilă, cât și foarte valoroasă în cadrul sistemului de rotație al culturilor, Timac Agro România vă oferă câteva sfaturi de fertilizare, pentru a va ajuta sa obțineți maximul de profit de la aceasta cultura. În primul rând, soia este o mare consumatoare de Azot (N), având un necesar de 80 kg de N pentru producerea unei tone de sămânță.

    Din fericire, fiind o leguminoasă, își poate fixa până la 65% din necesarul de Azot din aer, cu ajutorul bacteriilor din genul Rhizobium.

    Însă, pentru a ne asigura succesul, trebuie să ne asigurăm că instalarea nodozităților este una reușită și cș acestea funcționează în parametrii optimi. Bacteriile fixatoare de azot se dezvolta optim pe solurile bine aprovizionate în fosfor, potasiu, sulf, calciu, molibden, magneziu, motiv pentru care, se recomandă ca la fertilizarea de bază să se evite azotul, care are ca efect inhibarea instalării nodozitatilor și să se pună accentul pe fertilizarea cu fosfor, potasiu și eventual microelemente.

    Având în vedere că soia este o mare consumatoare de azot, în cazul în care instalarea nodozităților nu a reușit, este absolut obligatoriu să intervenim cu 1-2 treceri de azot pentru a ne asigura producția. Când se face verificarea nodozităților, se verifică în primul rând numărul de nodozități (în funcție de care se stabilește doza necesară de azot), dar și funcționarea acestora:

    -dacă conținutul nodozităților este de culoare roșie (culoare datorata prezentei leg hemoglobine) înseamnă că bacteriile au o activitate bună;
    -dacă conținutul nodozităților este incolor sau ușor roz înseamnă că bacteriile nu sunt active sau sunt puțin active.

    Indiferent de funcționarea nodozităților, o trecere de azot și sulf, după înflorit până la formarea primelor păstăi, va maximiza producția, dar va asigura și sinteza de proteină, datorită importanței sulfului în sinteza proteică.

    În această situație, alegerea produsului Sulfamo 25 este una foarte inspirată, datorită faptului că are atât un conținut echilibrat de azot, dar și un adaos de sulf. O altă cale prin care ne putem asigura succesul la cultura de soia, este prin dezvoltarea unui sistem radicular puternic și bogat. Cu cât sistemul radicular, este mai bine dezvoltat, cu atât incidenta nodozităților este mai mare.

    Cercetările efectuate la Stațiunea de Cercetare SCDA Secuieni, au arătat că prin aplicarea biostimulatorului radicular Fertiactyl Starter la cultura de soia, în stadiul de 2-4 frunze, a condus la dezvoltarea mai puternică a sistemului radicular, creșterea numărului de nodozități de peste 2 ori față de varianta martor, fapt ce a condus în final la un spor de producție de peste 750 kg/ha.

    Tot în cadrul cercetarilor de la SCDA Secuieni a fost observat și efectul negativ al stresului termic asupra producției la cultura de soia.

    Astfel, cercetările au arătat că în cazul aplicării unui biostimulator foliar (Fertileader Gold), reducerea stresului termic, dar și îmbunătățirea metabolismului și transportului de nutrienți către bob a condus la un spor de producție de peste 650 kg/ha. Pentru mai multe detalii privind cultura de soia, rezultate ale cercetărilor sau un plan de fertilizare personalizat pentru cultura dumneavoastră de soia, nu ezitați sa contactați Specialistul Timac Agro România, arondat zonei dumneavoastră.

    Autor: Dr. Marius – Laurențiu Eftene, Product Manager Timac Agro Romania


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații