Subvenţii APIA 2019

De ce nu se plătește încă subvenția pentru soia sau lucernă? Iată explicația directorului APIA!

Au investit în culturi care să le aducă un plus de bani la subvenție, iar acum așteaptă ca sumele să le intre în cont. Nimeni din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu vorbește despre achitarea sprijinului cuplat ca prioritate, deși aici sunt sume importante care ar putea rezolva o parte din problemele financiare cu care se confruntă fermierii care au mizat pe soia sau lucernă pentru a încasa mai mulți bani la hectar.

Sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal se acordă acelor fermieri care a ales să cultive în anul de cerere 2015 culturi agricole aflate în dificultate așa cum este soia, lucernă, mazăre și fasole boabe pentru industrializare, cânepă, orez, hamei, sfeclă de zahăr etc.

Fermieri care au miza pe cultura de soia, au reușit cu greu anul trecut să obțină cele 1.300 kg/ha și să facă dovada comercializării producție, pentru a se putea încadra în condițiile impuse pentru a primi sprijinul cuplat. Cu efort susținut cei care s-au conformat regulilor impuse își așteaptă banii în cont. Până la această dată conducerea APIA nu a putut înainta un termen până la care se preconizează începerea plăților și pentru această schemă de plată, nefiind încă stabilite hectarele eligibile la plată și nici Hotărârea de Guvern, cu cuantumul aferent fiecărei culturii în parte.

”În ceea ce privește sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal se așteaptă Hotărârea de Guvern și finalizarea dezvoltării aplicației astfel încât să putem stabili numărul de hectare eligibile pentru sprijinul cuplat pentru fiecare dintre ele. În ceea ce privește aceste plăți nu pot înainta un termen în care banii vor ajunge efectiv la fermieri, noi ne dorim ca asta să se întâmple cât mai curând”, a declarat pentru Agrointeligența Nicolae Horumbă, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Vă reamintim că fermierii pot încasa sprijin cuplat pentru diferite culturi agricole aflate în dificultate și pentru care până în prezent sunt disponibile doar cuantumuri estimate:

Soia – 325 euro/ha
Lucernă – 55 euro/ha
Mazăre și fasole boabe pentru industrializare – 180 euro/ha
Cânepă – 194 euro/ha
Orez – 450 euro/ha
Sămânță de cartof – 960 euro/ha
Cartoful timpuriu – 700 euro/ha
Hamei – 500 euro/ha
Sfeclă de zahăr – 600 euro/ha
Tomate pentru procesare – 1.400 euro/ha
Castraveți pentru procesare – 500 euro/ha
Legume în sere – 6.200 euro/ha
Legume în solar – 3.000 euro/ha.

Plățile se vor face în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015.

Termenul limită până la care APIA trebuie să finalizeze plățile pe 2015 către fermieri este 30 iunie.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!