• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MADR: Precizări privind derularea sezonului 2016 de combatere a căderilor de grindină

  Roxana Dobre -

   Față de informațiile apărute în spațiul public privind pagubele cauzate de recentele căderi de grindină în zonele în care este operațional Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP), Ministerul Agriculturii face  următoarele precizări:

  În zonele protejate de unitățile din cadrul SNACP, până la data de 10 mai a.c., nu au avut loc căderi de grindină și nu s-au înregistrat pagube materiale. La actualul stadiu de realizare, SNACP nu acoperă zone urbane și nu este operațional la nivelul întregii țări. Sistemul are capabilități de intervenție limitate la nivel regional, în funcție de amplasarea punctelor de lansare a rachetelor antigrindină.

  Unitățile din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) sunt pregătite pentru intervenții active în atmosferă. În sezonul de combatere a căderilor de grindină din anul 2016, vor fi operaționale:

  Unitatea Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova, care asigură protecția populației și a culturilor cu înaltă valoare economică din județele Prahova și Buzău, pe o suprafață de 180.000 ha, prin 11 puncte de lansare.

  Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iași care asigură protecția populației și a culturilor cu înaltă valoare economică din județul Iași, pe o suprafață de 90.000 de ha, prin punctele de lansare amplasate în localitățile: Maxut, Valea Racului, Ruginoasa, Hodora și Coarnele Caprei.

  Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea care asigură protecția populației și a culturilor cu înaltă valoare economică din județul Vrancea, pe o suprafață de 50.000 de ha, prin punctele de lansare amplasate în localitățile Bolotești, Bizighești, Panciu și Anghelești.

  În ultimii 5 ani, activitatea de combatere a căderilor de grindină s-a desfășurat în perioada 15 mai-15 octombrie. Având în vedere intensitatea fenomenelor meteo nefavorabile din acest an, au fost făcute eforturi deosebite pentru a intra în operativitate înainte de această data, astfel încât UCCG Moldova 1 Iași asigură deja protecția la căderile de grindină și până în prezent au avut loc 2 acțiuni de combatere a grindinei cu eficiență de 100% în zonele protejate. Anexăm alăturat imagini privind eficacitatea combaterii asigurată de această unitate.

  În ceea ce privește celelalte două unități din cadrul SNACP, respectiv UCCG Prahova și UCCG Moldova 2 Vrancea vor deveni operaționale după data de 17 mai, la finalizarea activităților de instalare echipamente și transport de vectori antigrindină, și după obținerea autorizărilor necesare de la instituțiile locale abilitate. Unitatea Pilot de la Prahova intră în operativitate mai întâi cu 8 Puncte de Lansare (Valea Călugărească, Boldești, Mehedința, Ceptura, Tătaru, Tohani, Viperești și Pietroasele), urmând ca în cursul lunii iunie să mai devină operaționale încă 3 Puncte de Lansare ale acestei unități.

  Studiile privind necesitatea implementării Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) au început în anul 2000, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torențiale, secetă, ș.a. Scopul SNACP este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, etc) precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp.

  Sistemul este organizat sub forma unor infrastructuri operaţionale şi de cercetare, sigure şi eficiente. Pe lângă cele 3 unități operaționale în prezent, alte trei unități de combatere a căderilor de grindină, respectiv Mureș, Timiș și Oltenia, se află în diferite etape de realizare: studii, proiecte tehnice şi execuţie parţială de lucrări. În acest an urmează a fi finalizată construcția și dotările necesare acesteia pentru Punctul de Comandă al UCCG Timiș, finalizarea Grupului de Combatere Huși din cadrul UCCG Moldova 1 Iași; finalizarea a încă 6 Puncte de Lansare din cadrul UCCG Moldova 2 Vrancea, precum și construcția Grupului de Combatere Drăgășani, aparținând UCCG Oltenia. În funcție fondurile ce vor fi alocate prin rectificarea bugetară urmează ca UCCG Moldova 2 Vrancea să aibă în operativitate încă 6 Puncte de Lansare.

  Încă de la operaționalizarea unităților din cadrul SNACP, toate acțiunile de intervenții active în atmosferă au avut eficiență de 100% în combaterea grindinei din zonele de protecție. De exemplu, în sezonul 2015 de combatere a căderilor de grindină, suprafețele protejate de către UCCG Moldova 1 Iași (prin Grupul de Combatere Cotnari), precum și cele protejate de UPCCG Prahova nu au fost afectate de căderi de grindină, eficiența fizică a protecției față de această calamitate, fiind de 100%.

  Insistăm asupra faptului că SNACP nu are în acest moment capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii țări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul celor 3 unități operaționale.

  La finalizarea lui, stabilită pentru anul 2024 (conform prevederilor HG nr. 256/2010) sistemul va acoperi, prin cele 7 unități, în principal zone în care se găsesc culturi cu valoare economică ridicată sau care prezintă interes strategic. Din experiența de până acum și din datele pe care le deținem, fiecare unitate de combatere a căderilor de grindină, la capacitate maximă de operare, poate asigura protecția a cca 250.000 de ha, suprafața totală protejată prin SNACP împotriva căderilor de grindină ajungând, cel mai probabil, la cca 2 mil de ha de culturi agricole cu înaltă valoare economică: vii, livezi, sere, s.a. Amplasarea punctelor de lansare a vectorilor antigrindină se stabilește în funcție de caracteristicile climatice ale zonei și de tipul de culturi ce necesită protecție, identificate pe măsură ce se fac studiile de fezabilitate ale unităților prevăzute a fi realizate. Facem precizarea că SNACP este important pentru dezvoltarea durabilă a zonelor rurale, pentru că el protejează și comunitățile locale și bunurile publice și private din zonele de intervenție.

  Reglementarea activității de intervenții active în atmosferă a fost realizată prin Legea nr.173/2008 privind intervențiile active în atmosferă și prin hotărâri ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii și a programului de dezvoltare a SNACP prin etape anuale. Responsabilitatea managementului Sistemului revine Autorității pentru Administrarea SNACP structură de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, înființată în baza Legii nr. 139/2014 privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și a unor structuri aflate în subordinea acestuia, și care a devenit funcțională conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1186/2014, privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuni puternice cu grindină anunțate astăzi de ANM. Codul roșu de caniculă – menținut! O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei

  Ultimele știri

  Plăți subvenții APIA! Fermierii care au încasat banii în conturi în ultimele zile Vremea în următoarea lună – unde vor fi cele mai mari temperaturi, dar și ploi însemnate România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial