Povestea fermierului care a reușit să vândă roșii românești în supermarket
agrointeligenta.ro -Când un fermier reușește să își vadă recolta direct către marile magazine, afacerea lui se poate numi una de succes. Doar că în România astfel de afaceri de succes aproape că nu există. Cu mici excepții, așa cum este cazul lui Călin Cotoi, care, împreună cu familia sa, a investit în producția de legume de seră la Reghin.
Roşiile şi salata produse de familia Cotoi se vând în trei lanţuri de magazine mari încă din 2012, sunt căutate şi foarte apreciate.
Ideea serelor de la Reghin a pornit în anul 2010, din dorinţa de a îmbina afacerea nouă cu una mai veche a familiei Cotoi, care deţine o cunoscută fabrică de mobilă.
”Noi avem fabrică de canapele şi avem deşeuri de lemn şi de rumeguş cu care pe timp de vară nu avem ce face, iarna le folosim la încălzire, la uscătoare, dar vara este un excedent şi într-o seră o cheltuială importantă o reprezintă încălzirea şi atunci am spus să le îmbinăm. Am rezolvat problema cu deşeurile şi avem şi o nouă afacere”, spune Călin Cotoi, managerul serelor de la Reghin.
Investiție din fonduri proprii
Investiţia a fost de 2,5 milioane de euro, exclusiv din fonduri proprii, serele având o suprafaţă totală de 2,5 hectare plus încă o jumătate de hectar în construcţie. Prima producţie au recoltat-o în 2012.
”Sunt hibrizi care au creştere nederminată şi ciclul de producţie este un an de zile, se întinde pe tot anul. Plantăm în ianuarie şi recoltăm până în decembrie, avem pauză două săptămâni cât facem curăţenia, dezinfecţia şi după aceea plantăm din nou. Este un mod de cultură mai curat, nu folosim pesticide, nici insecticid, absolut nimic, tratamente aproape 0, faţă de o cultură normală în solarii unde se folosesc pesticide multe şi nu e chiar ok”, detaliază Călin Cotoi.
Combatere biologică pentru insecte
Pentru insecte, se foloseşte combaterea biologică, respectiv alte insecte care le mănâncă pe cele dăunătoare. ”Pentru insecte dăunătoare folosim combatere biologică, avem alte insecte care parazitează sau mănâncă insectele dăunătoare, de asta nu trebuie să facem tratamente pentru ele. Pentru polenizare avem bondari şi având insectele acestea benefice în seră nici nu putem să facem tratamente pentru că le-am omorî şi pe ele. Tratamentele care se fac sunt tratamente biologice care să nu le afecteze.
Citiți restul articolului pe www.adevarul.ro