Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Filtrul de trasabilitate, care bloca subvențiile fermierilor, ar putea fi eliminat!

Veste bună despre plata subvențiilor! O schemă extrem de importantă pentru fermieri era blocată din cauza unei cerințe absurde, după cum spun producătorii agricoli. Este vorba mai exact despre Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) care era ținut în loc de ”trasabilitatea animalului”, unde funcționarii făceau controale amănunțite care necesitau timp în plus! Fermierii însă au cerut eliminarea acestui ”filtru”. 

Victorie pentru crescătorii de animale! Pentru a nu întârzia plățile pentru ANTZ și mai mult, fermierii i-au cerut astăzi  ministrului agriculturii, Achim Irimescu, o soluție de mijloc, având în vedere că lipsa banilor din subvenții îi aduce cu fiecare zi mai aproape de faliment. ”În urma discuțiilor de la MADR și a propunerii Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), domnul ministru a dat dispoziție la APIA Central pentru eliminarea acelui filtru de trasabilitate care pur și simplu bloca plățile fără ca fermierii să fie vinovați. Urmează ca în cel mai scurt timp centrele județene APIA să fie notificate cu această decizie”, ne-a declarat în exclusivitate Dumitru Grigorean, președintele ACBCR.

Atenție însă! În cazul de față vorbim de o derogare pentru campanie 2015 și nu e o eliminare definitivă a acestei condiții!

Ce presupunea acest ”filtru de trasabilitate”? La ANTZ 8, unde în mare parte vorbim de efective cu dată istorică adică 31 ianuarie 2013, dacă deținătorul animalului l-a vândut sau l-a sacrificat iar ”evenimentul” nu se regăsește și la medicul veterinar, animalele sunt respinse de la plată! Este vorba de trasabilitatea animalului iar medicii veterinari fac în fiecare primăvară inventarul la crescători. Ei șterg animalele din baza de date dacă acestea nu se mai află în exploatație și nu au documente de ieșire conform procedurii ANSVSA! Mai departe, APIA  la momentul când face controlul încrucișat cu baza de date ANSVSA vede practic că animalele nu au ieșit cu documente, conform constatării medicului veterinar! Și atunci chiar dacă animalul a fost în exploatație la data de 31 ianuarie 2013 nu va mai primi drepturi de plată!”, ne-au explicat specialiști din interiorul APIA.

Iată care sunt sumele pe care le așteaptă crescătorii de vaci:

ANT 7, cota de lapte24,36 euro per tona de lapte livrat  adică 107,61 lei, ajutor deja autorizat la plată;

ANT 8, bovine (se acordă atât vacilor de lapte cât și celor de carne) – 97,4 euro pe cap animal adică 430,27 de lei, ajutor care va intra la plată de săptămâna aceasta;

SCZ vaci de lapte – 890 euro pe cap de animal adică 3.931,664 de lei, sprijin pentru care nu s-a anunțat încă o dată clară de începe a plăților;

SCZ vaci de carne și metiși –  circa 1.300 euro adică 5.742,88 de lei, sprijin pentru care nu s-a anunțat încă o dată clară de începe a plăților.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. In 2015 am finalizat dep.actelor la apia cu 5 zile peste termen si ni sa spus ca vom fi penalizati cu 10% DAR CA SA INTARZIAT CU ASA PERIOADA LUNGA ACORDAREA BANILOR oare cu cat AR TREBUI SA-I PENALIZAM NOI?

  2. Sa avem răbdare pentru ultima data cu cei de la Apia Central .
    Sa stie ca nu vor fi lăsati sa faca ce vor si cum vor cu drepturile fermierilor romani !!!

  3. Condiția ca mișcările efectivelor din exploatație să fie conform legislație în vigoare, este obligatorie ptr cei care au solicitat subvenție ptr bovine, în cadrul schemei ce se raportează la perioada de referință și nu este o condiție impusă de apia. Eliminarea “filtrului’ la solicitarea fermierilor nu soluționează problema. Fermierul trebuia să efectueze mișcarea la medic si sa dețină document. Nu e cazul să dezinformat.

  4. Anuntul dlui Achim cum ca a inceput plata subventiilor in zootehnie autorizandu se la plata cele 2 scheme antz7 si 8 ,din data de 5 iulie , ce a fost?
    Evident , nu au intrat banii in conturi.
    Minciuni peste minciuni.

Scrie un comentariu