• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Idei de afaceri: Cultivarea mentei, o soluție pentru a obține profit de pe suprafețe foarte mici

  Roxana Dobre -

  Cu o aromă puternică și inconfundabilă, menta aduce celor care o cultivă profituri considerabile într-o piață cu cerere în continuă creștere. Interesant la acestă cultură este că poți porni o mică afacere pe suprafețe mici sau chiar…în propriul balcon, după cum ne dovedește o tânără din Teleorman. 

  Mihaela Rădulescu din Alexandria, județul Teleorman, cultivă mentă la ghiveci în balconul casei și își valorifică producția către terase, restaurante locale sau alți cultivatori pasionați. Ghiveciul se vinde cu 12 lei bucata și, spune tânăra, investiția și lucrările de întreținere sunt minime.

  Cultivatoarea preferă soiul Mojito Mint, nelipsitul ingredient al băuturii Mojito, celebră la terasele de pretutindeni.

  “Este un soi de mentă cu o aromă puternică, stringentă putând fi ultilizată atât ca plantă aromatică dar și medicinală.  Este o plantă perenă și se folosește în lumea întreagă la prepararea de ceai, jeleu, salate, lichior, înghețată. Eu o recomand pentru grădini rustice, naturale, grădini de condimente sau se poate cultiva în ghivece pe terase și balcoane. Este extrem de ușor de întreținut. Eu am început cu un ghiveci iar acum urmăresc absolut tot ce apare nou pe piață în materie de soiuri”, ne-a explicat cultivatoarea.

  Ea spune că pe lângă partea financiară deloc de neglijat pe care cultivarea acestei plante o asigură mai există și considerente de miros și protecție împotriva insectelor. “Mirosul este unul divin în locul unde sunt ghivecele iar țânțarii și muștele stau deoparte. Pe pervazul ferestrei de la bucătarie sau pe un balcon, tufa de mentă răcorește aerul din jur cu prospețimea aromei sale și pune oricând la dispoziție câteva frunzulițe proaspete pentru un ceai reconfortant și stimulant”, mai spune cultivatoarea.

  Ea cultivă și soiul Chocolate, care are specific frunzele verde-maroniu și o aromă ușoară de ciocolată. Spune că plantele din ghiveci pot fi plantate în grădină în orice perioadă a anului, excepție făcând perioada geroasă când pământul este înghețat.

  Pentru a porni o afacere cu mentă ai nevoie doar de un spațiu minim – poate fi chiar un balcon, în care să depozitezi mica “grădină”, ghivece (un ghiveci mare costă aproximativ 6 lei),  pământ de calitate bună și îngrășământ, opțional dacă vrei chiar să atingi cultura optimă.  De asemenea, menta trebuie să fie poziționată la lumină, are nevoie de umiditatea potrivită și căldură sau ventilație.

  Atenție! Dacă balconul este închis cu termopan efectul de seră este mult mai accentuat iar plantele riscă să se ofilească. În acest caz au nevoie de ventilație. Dacă balconul este deschis, plantele au nevoie de protecție doar în cazul ploilor sau a vijeliilor.

  Terasele și restaurantele, piață sigură de desfacere

  Profitul unei afaceri cu mentă depinde de modul în care cultivatorul reușește să își promoveze recolta. Se poate opta pentru comerțul online sau cel tradițional – într-o piață agroalimentară, în rândul rudelor și vecinilor sau la hipermarketuri și supermarketuri. În cazul ultimelor opțiuni, trebuie să se asigure satisfacerea unei cereri lunare stabile, întrucât e nevoie de furnizarea unor cantități constante.  Un client sigur poate deveni, însă, orice terasă care servește cocktailuri sau restaurantele unde menta poate fi adăugată pentru frăgezirea și aromatizarea anumitor cărnuri.

  Mai mult, menta este folosită și în diverse aranjamente florale, datorită florilor de culoare roz-violacee pe care le face când ajunge la maturitate, așa că se pot trece pe lista de posibili beneficiari și florăriile sau firmele care organizează diverse evenimente: nunți, botezuri, petreceri private.

  În fine, cofetăriile sau fabricile de dulciuri ar putea fi interesate de aromata plantă care intră și în compoziție anumitor prăjituri sau torturi. O altă variantă, mai ales în cazul în care aveți perioade în care nu reușiți să vindeți tot ce produceți, este să uscați frunzele: dintr-un 1 kg de mentă crudă rezultă aproximativ 200 g de mentă uscată, care se păstrează în pungi de hârtie, în camere lipsite de umiditate și răcoroase.

  Indiferent de ce metodă de vânzare alegeți este bine de știut că prețul unui kilogram de mentă proaspătă pornește de la 45 de lei și poate să sară și de 70 de lei. Dacă o vindeți în ghiveci atunci prețul este undeva la 12 lei bucata, ceea ce înseamnă că profitul scade având în vedere că, așa cum am spus, un ghiveci costă în jur de 6 lei.

  De precizat că principalul avantaj al începerii unei astfel de afaceri este faptul că activitatea se desfășoară de acasă, în timpul liber, în paralel cu locul actual de muncă sau poate fi o preocupare extrem de plăcută la vârsta pensionării. Nu trebuie să omitem nici faptul că șansele de dezvoltare sunt numeroase și că în momentul de față există pe piață cultivatori care au plecat de la un simplu ghiveci și au ajuns să cultive peste 1.000 de metri pătrați cu mentă!

  Citiți și:

  Menta olandeză bate izma românească: Un ilfovean face profit cu o plantație de 1.000 de metri pătrați

  Idei de afaceri în spații mici: 7 plante medicinale care pot fi cultivate în ghiveci

  Cultivarea busuiocului: Dacă tai inflorescențele, vei avea mereu frunze verzi


  Te-ar mai putea interesa

  Top 20 culturi profitabile pe suprafețe mici Cum se cultivă coriandrul – planta cu care fermierul Gheorghe Lămureanu recoltează profit de peste 20 de ani Menta olandeză bate izma românească: Un ilfovean face profit cu o plantație de 1.000 de metri pătrați

  Ultimele știri

  MADR: Sumă majorată pentru plata subvenției APIA către fermieri! Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine în România la tăiatul porcului AMRCR solicită noii coaliții majoritare să renunțe la “taxa de solidaritate“ și să sprijine mediul de afaceri