• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce SUBVENȚIE plătește APIA pentru un hectar de ZMEURĂ!

    Roxana Dobre -

    Subvenția pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o plătește pentru un hectar de plantație de zmeur este o sumă importantă, menită să ajute cultivatorul să acopere o parte din cheltuielile anuale de întreținere a exploatației. 

    Zmeurul este cu siguranță una dintre cele mai profitabile culturi iar pentru spațiile mici nu trebuie să lipsească din grădina oricărui gospodar. La nivel mondial se vorbește despre zmeură că este una dintre cele mai bănoase investiții în agricultură. Vestea bună este că odată pusă pe roate cultura zmeurului, vine și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și ”pune umărul” cu o subvenție anuală care să îi sprijine pe cultivatori.

    Pentru un hectar de zmeur se plantează în jur de 6.700-8.000 plante în funcţie de distanţa de plantare între rânduri (2,5-3 metri), iar preţul unei plante este în jur de 3 – 3,5 lei. Deci, preţul plantelor este în jur de 22.000 – 25.000 lei pentru fiecare hectar de zmeură înființat. O cheltuială importantă la cultura zmeurului este montarea unui sistem de susţinere care poate fi din spalieri de lemn, de beton, de fier. Costul acestuia variază mult, în funcţie de materialele utilizate, şi poate fi de 10.000 – 15.000 lei/ha.

    Alte cheltuieli se fac cu pregătirea terenului, instalaţia de irigare, fertilizare, plantare şi întreţinerea plantaţiei în primii doi ani. Aceste cheltuieli pot să ajungă la 12.000 – 15.000 lei. Deci se ajunge la o investiţie de 45.000 – 55.000 lei. Alte cheltuieli sunt cu întreţinerea plantaţiei în primii 3 ani, în jur de 10.000 lei.

    Vestea bună este că acestă cultura beneficiază și de bani de la APIA pentru fiecare hectar cultivat!

    Iată ce subvenție puteți cere la APIA pentru cultura de zmeur!

    ARBUŞTI FRUCTIFERI    
    ZMEUR 801  

    SAPS, Plata redistributivă, 

    M11_S1_P3, M11_S2_P3, P5.3

    Pentru anul 2015, cuantumul acestor scheme de plată este următorul: 

    Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 79,7392 euro/ha

    Plata redistributivă de care beneficiază toți fermierii cu exploatații până în 30 de ha – primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,0789 euro/ha 

    Plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,9348 euro/ha pentru fermierii până în 40 de ani

    Dacă alegeți să cultivați ecologic atunci puteți încheia angajamente pe 5 ani pe Măsura 11_Submăsura 1_Pachetul 3 – livezi.  Pachetul 3 dispune de un ajutor de 620 euro/ha/an;

    Pachetul 3 – livezi deja certificate în agricultura ecologică – 442 euro/ha/an

    Astfel, la final, suma maximă ce se poate încasa ca subvenție de la APIA pentru cultura zmeurului poate ajunge la 724, 674 euro/ha pentru cultura în conversie ecologică (suprafețe sub 5 hectare) și tineri fermieri sau  dacă vă gândiți la un business care să depășească pragul de 5 hectare, în conversie ecologică, atunci vorbim despre o plată de 750, 8181 euro/ha. 

    Dacă nu produceți ecologic dar încheiați un angajament pe 5 ani atunci suma maximă ce se poate încasa ca subvenție de la APIA pentru cultura zmeurului poate ajunge la 546, 674 suprafețe sub 5 hectare) și tineri fermieri sau  dacă vă gândiți la un business care să depășească pragul de 5 hectare în cultura ecologică  atunci vorbim despre o plată de 572, 8181/ha. 

    Pentru măsura 11 este obligatorie ținerea evidenței agricole (caietul de agro-mediu trebuie completat și păstrat pe toată perioada de desfășurare a angajamentului și păstrat 3 ani după finalizarea angajamentului) și le pun la dispoziția agențiilor de plăți a altor organisme de control abilitate.

    Pentru a încasa subvenție de la APIA, un fermier trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha.

    La zmeur se poate realiza o producţie de 7 – 8 tone în medie pe hectar, iar producţia maximă se obţine din anul al treilea. O plantaţie durează şapte – nouă ani de producţie, în funcţie de sol şi lucrările de îngrijire. Preţul de vânzare al zmeurei în România depinde de calitate, de cantitate, de perioadă şi de zonă.

    Dacă în pieţele din Transilvania zmeura s-a vândut în 2014 cu 14 – 15 lei pe kilogram, dar şi cu 25 lei, în funcţie şi de perioada anului, la angro, anul trecut s-a obţinut circa 10 lei pe kilogram. Cu alte cuvinte, câștigul mediu la care poate spera un cultivator de zmeură este de circa 20.000-24.000 de euro/hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd