• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât de bine sunt controlate legumele și fructele care intră în România?

    Roxana Dobre -

    Noul director al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA),  a vorbit într-un interviu acordat Agerpres despre creșterea cantitativă și calitativă a controalelor pe produsele agroalimentare care vin din import sau din spațiul intracomunitar.

    La intrarea în țară sunt două tipuri de activități, una dintre ele se referă la mărfurile care intră în țară din alte state decât cele membre UE și intră prin Porțile de Inspecție la Frontieră (PIF), unde avem personal specializat atât pe produse de origine animală, cât și non-animală, dar și pe animale vii. De exemplu, dacă vine un transport la Constanța din Turcia, Iordania sau Etiopia, care aduce cu un vapor o încărcătură mare de legume și fructe, se verifică mai întâi documentele din punct de vedere scriptic, apoi cei de la vamă trebuie să ne înștiințeze de acest transport care a intrat în spațiul teritorial românesc. Colegii mei se duc și ei și verifică scriptic, în funcție de ceea ce rezultă din pericolul sau analiza de risc a produsului care vine în țară, se fac prelevări de probe, iar agenții economici sunt înștiințați după ce vin rezultatele de laborator”, a explicat șeful de la ANSVSA.

    El a explicat că autoritățile află foarte rapid dacă produsele care sunt aduse în țară respectă sau nu legislația în vigoare. ” Vin rapid, dar va trebui să lucrăm și la acest lucru, respectiv de a scurta perioada în care apar rezultatele, care acum este de la 2 la 7 zile, în funcție de ce analize facem. Vă dați seama că într-un laborator intră zeci de mii de probe, dar România are un sistem performant de laboratoare. Dacă se constată neconformități la aceste produse, suntem alertați și se pornește mecanismul prin care odată intrate în țară și dirijate către depozit sunt oprite de la vânzare și distruse. Mai există posibilitatea ca atunci când primește rezultatele care sunt neconforme, cel care vine, să zicem, cu un vapor de arahide, poate să și le retragă și să nu mai intre în spațiul teritorial. Este respingere și o face pe banii lui. Practic, costurile legate de orice respingere se suportă de către agentul economic, pentru că el a greșit. Treaba noastră este să nu ajungă la consumatori”, a mai spus Roatiș.

    Mai mult, directorul ANSVSA a indicat și țările de unde provin cele mai multe legume și fructe neconforme. ” Cele mai mult produse au fost de origine non-animală, adică legume și fructe provenite din Turcia și Iordania. Nimeni nu are interesul să priveze consumatorul român de punerea pe masă a unui produs, însă acela trebuie să respecte normele pe care le solicită legislația și dacă le respectă nu este nicio problemă în a face acest timp de comerț. S-a produs o oarecare iritare în rândul celor care fac comerț, dar vom fi fermi și nu ne vom opri. Aceste controale vor fi făcute susținut, iar rezultatele lor vor fi comunicate către opinia publică. Interesul este de a reduce până la a stopa aceste fenomene”, a subliniat Roatiș.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte