• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • LOVITURĂ pentru STRĂINII care vor să ne cumpere PĂMÂNTUL! Ce ANUNȚ a făcut ministrul AGRICULTURII!

  agrointeligenta.ro -

  Înstrăinarea pământului românesc este o mare problemă care îi afectează pe fermierii din România. Fără o lege care să stipuleze condiții drastice pentru vânzarea terenurilor din România, suprafețe importante sunt pierdute zilnic din proprietatea fermierilor români. Ministerul Agriculturii promite însă că va înăspri legea astfel încât nu le va interzice în totalitate străinilor să ne cumpere pământul dar aceștia vor fi nevoiți să respecte o serie de reguli!

  Așa cum a anunțat de câte ori a fost întrebat ministrul agriculturii, Achim Irimescu,  pregătește împreună cu echipa sa un proiect de modificare a Legea 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole, astfel încât să reglementeze mai bine achiziția suprafețelor agricole de către străini. Proiectul urmează a fi trimis în dezbatere publică săptămâna viitoare.

  Am un proiect (în ceea ce privește modificare Legii 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole – n.r) pe care îl discut cu partenerii sociali și trebuie să-l conturăm definitiv. Ideea de bază este să ne inspirăm de la alții și să nu avem probleme cu Comisia Europeană. Urmează ca zilele acestea să am o primă discuție, după care să-l mai completăm și să-l pregătim pentru consultare publică. Și sper ca să ajungă în dezbatere publică săptămâna viitoare”, a declarat Achim Irimescu, pentru revista Capital.

  Modelul cel mai agreat de minister ar fi cel francez, după cum a declarat recent ministrul agriculturii Achim Irimescu. ”Dar sigur de exemplu Bulgaria este în procedură de infringement pentru că a impus condiții prea dure, Polonia este tot așa în curs să adopte niște măsuri prea restrictive. Dar avem și exemple foarte bune cum ar fi Franța unde sunt puse niște condiții foarte bine puse la punct și unde se pot urmări anumite obiective”, a declaratAchim Irimescu.

  În Franța, majoritatea fermelor exploatează aceleași suprafețe de zeci, chiar sute de ani, care sunt lăsate moștenire. Dacă un vecin din UE reușește să se integreze în rândul fermierilor francezi, legea îl obligă să lucreze pământul în scopuri agricole timp de 15 ani, în care vânzarea sau închirierea proprietății este ilegală.

  Pe data de 19 aprilie, un grup de 24 de deputați, majoritatea din PNL, au trimis la Senat o propunere legislativă prin care se impun câteva condiții stricte în cazul străinilor care vor să cumpere teren agricol în România.

  Grupul a trimis o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.17 din 7 martie 2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr.268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului. Inițiativa își propune să introducă o serie de condiții la achiziționarea terenurilor agricole de către străini.

  Dacă modificările vor fi aprobate, străinii care vor intenționa să cumpere teren agricol în România vor fi nevoiți să respecte următoarele condiții:

  -Să folosească terenul pentru practicarea culturilor agricole în maximum 6 luni de la încheierea tranzacției și să păstrează destinația terenului;
  -Să nu dețină datorii la fisc în nicio țară inclusiv în România;
  -Să fie asociat în participațiune cu societăți, persoane fizice ori persoane juridice având capital autohton românesc, ponderea capitalului românesc în această asociere fiind de minimum 30%;
  -Să prezinte angajați români în proporție de minimum 60% la nivel de management și de 90% la nivel de forță de muncă
  -Să prezinte drept principal obiect de activitate al persoanei ori societății în cauză domeniul agricol;
  -Să nu deruleze activități economico-financiare prin sistemul de companii de tip off-shore
  -Se obligă să mențină terenul în bune condiții de agro-mediu în vederea preîntâmpinării degradării pământului;
  -Să prezinte garanții concrete în vederea protecției mediului, protecției muncii și a aplicării legislative românești în rol de preîntâmpinare a dezastrelor naturale și a accidentelor de orice fel.

  Alături de propunerile legislative au fost expuse câteva motive. Unul dintre ele fiind liberalizara pieței terenurilor agricole.  “În timp ce am deschis piața terenurilor agricole pentru străini, am pierdut din vedere protejarea fermierului român, a agriculturii autohtone și a intereselor statului român”,  se arată în motivarea deputaților pentru modificarea legii aflate în vigoare pentru achiziția de terenuri.

  Sursa: Capital.ro

   


  Te-ar mai putea interesa

  Dănuț Andruș renunță la turma de oi: Nu facem față la brânza contrafăcută, vândută la preț foarte mic Fermierul Gavrilă Tuchiluș se chinuie de peste 34 de ani să aducă apa în fermă: ”Ne paște falimentul” Cum a ajuns la faliment o fermă model de porci crescuți liber

  Ultimele știri

  Fabrica de compost a lui Puiu Ilisei, în flăcări. Pagubă de 400.000 – 500.000 de euro O primărie a anunțat plata subvenției de 1.500 euro la Programul Tomata. Data la care banii sunt în conturi Fermierii, chemați la APIA pentru subvenția la motorină!