• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VAL DE NEMULȚUMIRI LA APIA!

    Roxana Dobre -

    Tensiunea din ultima vreme creată în jurul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se regăsește și în numărul de angajați pe care instituția încearcă să îl țină pe linia de plutire. Potrivit surselor Agrointeligența, programul infernal îi termină – fizic și psihic, pe angajații care vin dimineața la birou și pleacă la orele 1-2 dimineața. 

    Funcționarii APIA se plâng  că ultimele luni au fost infernale la Agenția de Plăți. ”De aproape opt luni muncim ca niște sclavi. Totul se gândește la București, să dea bine. Aceste schimbări, întârzieri și volumul de muncă se pun în cârca oamenilor care nu au funcții de conducere, care nu au mai avut un weekend liber de peste o lună. Ce să vă spunem? Că pleacă oamenii cu ambulanța de la serviciu, că avem colegi care au făcut atac de cord? Aceasta este realitatea din spatele programului pompieristic impus din Capitală: aceiași oameni preiau cererile fermierilor – de multe ori chiar îi ajută să le completeze, apoi introduc date în sistem, face verificări, fac liste, autorizează la plată, verifică încă o dată și, pe deasupra, li se mai și reproșează că din vina lor nu s-au dat banii fermierilor. Nu, nu din vina funcționarilor nu au fermierii banii în conturi, ci vinovații sunt alții și sunt bine-mersi în continuare”, ne-au declarat surse din cadrul APIA.

    Funcționarii APIA se plâng că nu și-au primit banii pentru orele lucrate suplimentar

    Tensiunea transmisă de la București și volumul mare de muncă i-au făcut pe mulți dintre angajați să renunțe la funcțiile care le ocupau la agenția de plăți – chiar și temporar. În plus, aceștia acuză că și ei au întârzieri la plata banilor nu doar fermierii. Este vorba despre plata orelor suplimentare care este blocată în acest moment iar acestea nu pot fi recuperate nici fizic prin ore libere. ”Atmosfera este foarte tensionată peste tot. La APIA se lucrează în 3 schimburi și în weekend. De la București s-au făcut promisiuni către fermieri iar noi trebuie să muncim la foc continuu”, ne-au mai declarat surse din interiorul instituției.

    La București se promite și la Centrele Județene APIA se îngroapă angajați în fiecare săptămână. Sunt la această oră 5 activități pe care un angajat APIA trebuie să le facă urgent. 24 de ore nu ajung pentru o zi ca să se poate face aceste activități. De asta nimeni nu spune absolut nimic, de volumul enorm de muncă, de răspunderea enormă când semnezi milioane de euro. Cu tot efortul celor aproximativ 4.800 angajați din toată țara acuzați în permanență că din cauza lor subvențiile nu s-au încasat la timp, plățile se vor face dar trebuie să se știe că realitatea este alta, vinovații sunt alții………….de aceste întârzieri”, este unul dintre mesajele trimise de un funcționar al APIA pe un site de socializare.

    Mai bine ați aborda subiectul Siveco și hibele de acolo, legislația prost făcută, faptul că mor funcționari din cadrul APIA pe baza oboselii iar alții care sunt nou veniți nu au stat mai mult de 1-2 luni după care își dau demisia. Nu uitați că un funcționar APIA are dosare de două, trei ori peste media europeană iar un inspector teren e șofer, inspector și topograf în același timp. Iar când vorbiți de salarizare trebuie prezentată situația reală sub toate aspectele. Și țineți cont că și ministrul poate greși în afirmațiile sale (trimitere la declarația ministrului Achim Irimescu despre salariile de la APIA și AFIR vcă ar fi de cel puțin 1.000 de euro)”, arată alt mesaj.

    Concomitent cu acest val de numulțumire, la APIA se remarcă și unul al angajărilor. Astfel, site-ul instituției centrale, dar și la nivel teritorial au apărut mai mult ca niciodată posturi libere scoase la concurs. La București, spre exemplu, dacă vineri se anunțau trei poziții vacante, săptămâna aceasta au apărut alte trei.

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a anunțat astăzi că organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă determinată a funcțiilor publice de execuție, temporar vacante, din cadrul Aparatului Central, după cum urmează:

    1. consilier asistent – Direcţia IACS, Serviciul Proceduri Măsuri de Dezvoltare Rurală;
    2. consilier superior – Direcţia IACS, Serviciul Ecocondiţionalitate şi Protecţia Mediului;
    3. consilier principal – Direcţia Măsuri de Piaţă, Comerţ Exterior, Serviciul Măsuri de Piaţă – Compartimentul Autorizare Măsuri de Piaţă Intervenţie.

    Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare.

    Concursul se va organiza conform calendarului următor:

    Dosarele de înscriere la concurs trebuie să conţină, în mod obligatoriu, documentele prevăzute de art. 49, alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008. Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din Bucureşti, bd. Carol I nr. 17, sectorul 2, telefon 021/305.49.07.

    Și centrele teritoriale din Dolj, Bacău, Suceava, Alba Iulia, Sibiu, Galați, Vaslui, Constanța, Maramureș, Bistrița -Năsăud, Mureș, Giurgiu, Dâmbovița și Mehedinți au anunțat în luna mai că fac angajări.


    Te-ar mai putea interesa

    ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!