• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Producție de 10.400 de kg/ha cu soiul de grâu Glosa. Secretele recoltei: densitatea la semănat și distanța dintre rânduri

    agrointeligenta.ro -

    10.400 de kilograme de grâu a fost ”vârful” de producție în Insula Mare a Brăilei (IMB) anul trecut. Recolta a fost obținută printr-o practică pe care mulți ar pune-o la îndoială: reducerea densității la însămânțare!

    În Insula Mare a Brăilei se cultivă anual o felie importantă a exploatației Agricost care totalizează 56.000 de hectare.

    Grâul îl cultivăm pe 18.000 de hectare folosind aceeași tehnologie pe care fermierii au putut-o vedea și anul trecut, cu o singură remarcă: densitatea la grâu este scăzută, mergem pe densități reduse la semănat comparativ cu curentul care știți că există în țară. Deja se vorbește că ar fi un curent de Dunăre și un curent de Ardeal privind densitățile la grâu. În ce ne privește, noi am scăzut densitățile și le vom scădea și mai mult. Anul aceasta am semănat cu 380 de boabe germinabile la grâu, etapa următoare este de 300. La orz am semănat cu 250, iar la etapa următoare este de 200 de boabe”,  a exemplificat ing. Lucian Buzdugan fermierilor prezenți anul aceasta la Ziua Câmpului în Insula Mare a Brăilei.

    Lucian Buzdugan

    Specialistul ce nu mai are nevoie de nici o prezentare a explicat de ce a optat pentru o densitate mai mică și care sunt avantajele acestei tehnici. ”Lucrurile sunt simple. La grâu, 300 de boabe germinabile, fiecare bob să facă un singur frate, deci avem 600 de spice, 40 de boabe în spic cu masa 1.000 de boabe 40 și producția obținută este de 8.400 de kilograme. Obiectivul nostru este de 8.000 de kilograme la hectar și vă asigur că anul aceasta vom realiza în Insula Mare a Brăilei, pe cele 18.000 de hectare de grâu, această producție-țintă”, a spus Buzdugan.

    Acesta a demontat totodată mitul densităților uriașe ca fiind o tehnică mai eficientă întrucât, spune maestrul Buzdugan, recoltele obținute sunt similare, dar costurile diferă.

    ”Cei care merg pe 700-800 de boabe germinabile la metrul pătrat realizează aceeași producție pentru că pe fiecare spic, la asemenea densitate nu poți face decât un gram și atunci avea tot 7-8 tone pe hectar, numai că vei avea minim 700 de frați care nu vor fi fertili dar care vor mânca din mâncarea producției pe care tu o realizezi. Deci ai cost mai mare cu sămânța, sămânță dublă, chiar triplă și, de ce nu, la consum mai mare cu îngrășămintele. Cum e mai bine, cum nu, dumneavoastră judecați”, a arătat specialistul Agricost.

    Un pic mai târziu în cadrul evenimentului, ing. Lucian Buzdugan a arătat celor din sală și concret un caz în care o densitate mică a adus producție mai mare folosind tehnologie identică.

    Uitați  – la grâu avem caz cu 178 de plante pe metrul pătrat și producție de 9.610 de kilograme pentru că avem 495 de spice în timp ce la 350 de plante am realizat o producție de doar 8.035 kg. (…) Condiția să obții însă producții mai mari rămâne aceea să realizezi toate verigile tehnologice la nivel de 100%”, a explicat Buzdugan.

    Un alt secret este că în Insula Mare a Brăilei se merge pe o distanță de 25 de centimetri la semănat. ”Experiența noastră a arătat că această distanță între rândurile de păioase ne dă garanția unei rezistențe la cădere și a unei înfrățiri foarte productive și puternice

    Cu tehnologie de vârf, dar folosind doar soiuri românești, în Insula Mare a Brăilei s-au obținut anul trecut producții de vârf în condiții de teren irigat.

    Soiurile de grâu cultivate de noi sunt numai soiuri românești, ne mândrim cu acest fapt. Vârfurile de producție realizate, la Glosa 10.400 de kilograme, la Mirada 10.200, la Otilia 9.950 și ca o surpriză deosebită pentru conținutul de gluten și de proteină este Pitarul pe care îl avem în studiu anul acesta și despre care vă vom spune când vom recolta”, a mai spus Buzdugan despre recoltele de grâu de anul trecut din Insula Mare a Brăilei.


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Un tânăr fermier și președinte de cooperativă a pierdut lupta cu o boală nemiloasă la numai 32 de ani! Prognoza meteo pentru ianuarie. Vremea în prima lună din 2025 Super spor de producție în ferma lui Ioan Misăilă după aplicarea Super U, de la Biochem