FERTILIZAREA CU FOSFOR: Cum s-a reușit reducerea pierderilor cauzate de insolubilizare în Insula Mare a Brăilei
agrointeligenta.ro -Insolubilizarea fosforului este una dintre problemele cu care specialiștii din Insula Mare a Brăilei s-au confruntat și pe care au reușit să o rezolve cu ajutorul noilor tehnologii.
Ing. Lucian Buzdugan, ”creierul” care gândește tehnologiile aplicate în cea mai mare fermă din Europa, cea administrată de Agricost în Insula Mare a Brăilei, a vorbit despre modul cum a reușit să crească randamentul în administrarea îngrășămintelor cu fosfor. Soluția prezentată a venit după o analiză atentă a fenomenului în laboratorul propriu de analiză a solului.
”Am constatat fenomenul după ce fertilizam cu mașina făcută tot la cererea noastră, așa-zisul Tiger cu care încorporam la adâncime îngrășămintele, după recoltare se întâmplă – am recoltat planta premergătoare și urma să intrăm cu Tiger-ul să băgăm îngrășământul. Ne trebuia în toamnă și ne mai trebuia în primăvară la semănat porumb, floare, soia”, a declarat ing. Buzdugan, arătând și care a fost rezultatul analizelor.
”În primăvară mai rămânea solubil din triplu fosfatul pe care îl băgam în sol doar 5% – pierdere enormă – dădeam 75-80 de kilograme la hectar și rămâneam util pentru cultura care urma doar cu 5 kg. Și atunci am schimbat și una dintre schimbări este cea pe care v-o prezentăm este administrarea în profunzime și la suprafață a fosforului odată cu semănatul. Nu mai facem în avans pentru că îl imobilizăm. Fosforul, mai cu seamă la terenurile cu pH de 8 cum avem în Insula Mare a Brăilei, se insolubilizează, se trece din forma monofosfatului de calciu în forma trifosfat de calciu pe care planta nu poate să îl folosească. Și atunci îl dăm odată cu semănatul să aibă timp să îl consume. De asemena, dându-l în benzi, cantitatea de ioni de calciu care înconjoară banda nu are capacitate a de a insolubiliza toată banda pe care noi am pus-o. Asta e a doua soluția pe care v-o oferim pentru a micșora doza de fosfor și pentru a-l da plantei cât mai aproape, ori trebuie să măriți doza de fosfor pentru ca ea să vă ajungă 10-15 kilograme în primăvară”, a mai spus specialistul din Insula Mare a Brăilei.
Cât de important este fosforul pentru culturile agricole
Fosforul este unul dintre elementele nutritive esențiale pentru creșterea plantelor. Funcțiile fosforului nu pot fi înlocuite de niciun alt element nutritiv, de aceea o aprovizionare adecvată este necesară pentru o creștere și dezvoltare optimă. Mai mult, este un macronutrient de ordin primar, ceea ce arata că adesea este deficient în plantele de cultură și că este solicitat de culturi în cantități mari. Concentrația totală de fosfor din culturile agricole variază între 0,1% și 0,5%.
Fosforul joacă un rol primordial în metabolismul plantelor, participând la procesul de fotosinteză, respirație, biosinteza glucidelor, lipidelor, fosfatidelor, enzimelor. Este responsabil cu înmagazinarea energiei și transportul acesteia în celulă, fiind component în adenozindifosfat (ADP) și adenozintrifosfat (ATP).
Fosforul crește rezistența plantelor la secetă, stimulează dezvoltarea sistemului radicular, intensifică înfrățirea la cerealele păioase, are rol important in procesul de fructificare și formare a semințelor. Aprovizionarea optimă cu fosfor a plantelor conduce la creșterea conținutului de ulei în semințele de floarea-soarelui, la majorarea cantității de zahăr în sfecla de zahăr, crește conținutul de gluten în boabele de grâu. Insuficiența fosforului, indeosebi in primele perioade de vegetatie, influenteaza negativ procesele de crestere si dezvoltare a plantelor.
Carența de fosfor se manifesta prin întârzierea creșterii, ramificare redusă, sistemul radicular slab dezvoltat și coacere întârziată. Plantele afectate de carența în fosfor prezintă o pigmentare (antocian) roșie violacee a frunzelor și tulpinilor. Simptomele deficienței apar de obicei pe frunzele bătrâne. Insuficiența fosfatului în cloroplaste reduce procesul de fotosinteză. Din cauza faptului că sinteza acidului ribonucleic (ARN) este redusă, sinteza proteinelor este, de asemenea, redusă.