• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PROFIT mai mare prin SEMĂNATUL LA DENSITATE VARIABILĂ a hibrizilor de porumb DEKALB

    agrointeligenta.ro -

    Printre modificările care le-au permis fermierilor să crească, în mod constant, de-a lungul ultimilor 20 de ani, densitatea la cultura de porumb, progresul genetic a jucat un rol-cheie. Hibrizii moderni sunt mai puțin sensibili la stresul provocat de competiția apărută la densitate mare și au tulpini mai robuste.

    Creșterea potenţialului de producţie se datorează în mare parte măririi desimii plantelor. Având în vedere varietatea condițiilor de mediu din terenurile cultivate cu porumb (diversitatea solului, de exemplu), creşterea uniformă a desimii pe o anumită solă nu aduce întotdeauna profitul așteptat. Păstrarea aceleiaşi norme de semănat pe întreaga suprafaţă a unui câmp, nu va aduce o producţie uniformă pe respectiva solă. Prin asocierea densității hibrizilor cu potențialul de producţie al fiecărei microzone specifice a câmpului, fermierii își pot crește rata de recuperare a investiţiei făcute în sămânţă. Cu alte cuvinte, prin semănatul cu densitate mai mare în zonele productive ale câmpului, se va creşte producţia la hectar, iar pe de altă parte, reducând norma de semănat în zonele mai slabe, se vor limita pierderile de producţie, evitându-se riscul de suprapopulare. Ȋn acest fel, beneficiul imediat este reprezentat de scăderea costurilor cu sămânţa la hectar.

    Propunerea de soluții agricole integrate fermierilor, cu scopul de a maximiza valoarea investiției în semințe, reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Departamentului Tehnic Monsanto din Europa! De aceea, semănatul cu densitate variabilă a fost implementat la nivel de fermă în 2016, în multe ţări europene.

    Italia

    Legendă: Italia – câmp semănat cu densităţi variabile

    Ȋn acest an, obiectivul nostru va fi de a demonstra, în mai multe ferme, că, prin alegerea celui mai potrivit hibrid de porumb DEKALB® pentru un anumit mediu de producţie și prin ajustarea normelor de semănat la condițiile de sol, fermierii își pot îmbunătăți productivitatea generală a câmpului. Cunoștințele despre hibrizii noştri au fost îmbogățite cu date valoroase obţinute din platformele tehnologice DEKALB® 2015, în special privind răspunsul hibridului la densități în corelaţie cu tipul de sol. Acest lucru ne conferă încredere pentru optimizarea ratei de semănat și creşterea profitului în fiecare solă. Folosim hărți digitale ale solului de înaltă rezoluție, legate de hărţile digitale de producţie colectate direct de la combina fermierului, pentru a defini microzonele specifice ale câmpului. Pentru fiecare dintre aceste zone, prescriem o hartă cu densităţi variabile, care va fi urmată automat de semănătoare, distribuind exact norma de semănat prescrisă fiecărei microzone”, arată Alina Arsene, Director Tehnic Europa Centrală.

    Harta soluri

    ● Harta solului (textura uşoară este reprezentată cu roșu; textura grea, cu albastru)

    ● Harta prescrisă cu rata de semănat variabilă, corelată cu textura solului (roșu 60000 seminţe/ha; galben 80000 seminţe/ha; verde 90000 seminţe/ha)

    ● Harta semănătorii în FIELD VIEW (în mijlocul solei, se află amplasat protocolul de testare la diferite densității)

    „Desigur, în fiecare fermă unde testăm această nouă soluție, propunem, de asemenea, fermierului să semene o parte din câmp în modul său obișnuit, cu desimea folosită în fermă, ca o verificare (martor), alături de varianta noastră cu rata de semănat variabilă, pentru a evalua, la final, valoarea adusă de noua soluție. Răspândirea tehnologiei GPS în exploatațiile agricole din Europa, este foarte încurajatoare pentru viitoarele aplicații ale Agriculturii de Precizie. În curând, tot mai multe semănători vor fi modernizate, prin dotarea cu tehnologia ratei de semănat variabile. Ne așteptăm ca, prin utilizarea pe scară mai largă a ratei de semănat variabile, agricultorii să maximizeze potențialul solului, folosind cei mai potriviți hibrizi de porumb DEKALB® pentru mediul de producţie specific din fiecare fermă. Tradus în limbaj economic, înseamnă: creșterea eficienței utilizării terenurilor și a ratei de recuperare a investiţiei făcute în sămânţa de porumb”, mai arată Alina Arsene.

    Aflați mai multe despre potențialul hibrilor DEKALB pe www.dekalb.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!