Fermieri de succes

Cine este Horia Culcescu, cel mai bogat fermier din România

Horia Culcescu este cunoscut ca fiind cel mai mare producător de conserve din legume şi fructe din România şi, cu o avere de 180-200 de milioane de euro, este cel mai înstărit om de afaceri din agricultură. Ilfoveanul este în fruntea clasamentului realizat de AgroIntel şi revista Capital: Top 50 cei mai bogaţi fermieri.

Culcescu este de profesie inginer agronom şi ani la rând a fost prezent cu o avere considerabilă în Topul 300 al milionarilor români. Are afaceri în agricultură, viticultură, dar si în domeniul imobiliar. Culcescu deţine nu mai puţin de 230 de hectare de sere şi 1.200 de hectare de vie. Legăturile cu Gigi Becali, finanţatorul echipei de fotbal Steaua, au iscat în presă o serie de controverse legate de modul de finanţare a afacerilor lui Horia Culcescu.

În urmă cu trei ani, Culcescu a investit 15 milioane de euro într-un complex modern de sere încălzite pe un amplasament de 13 hectare, la Pipera. Totodată, omul de afaceri are în portofoliu mai multe firme cu activităţi în domeniu, în special în zone apropiate Capitalei: SC Leoser (sere cu o suprafaţă de 90 de hectare în localitatea Popeşti-Leordeni) şi Berser (un complex de sere lângă cartierul Berceni din Bucureşti). De asemenea, deţine mai multe ferme de legume la Turnu-Magurele, Işalniţa şi Craiova.

O altă companie deţinută de Horia Culcescu este Leader International din Caracal, înfiinţată în 1994, producătoare de conserve din legume şi fructe. Leader exploatează terenuri agricole în Constanţa, Teleorman, Olt şi Bucureşti, investiţiile realizate în această fabrică depăşind 8 milioane de euro.

Afaceri în viticultură

În ultimii ani, Horia Culcescu a investit peste 20 milioane de euro în plantaţia de vie, de pe malul Dunării, de la Ostrov. Domeniile viticole deţinute de omul de afaceri însumează aproximativ 1.600 de hectare de teren, din care 1.200 de hectare sunt plantate cu viţă-de-vie. Compania dispune de o fabrică nouă, cu o capacitate de depozitare de 130.000 de hectolitri de vin pe an, în urma unei investiţii de circa cinci milioane de euro. Horia Culcescu a lansat şi un sortiment de vin pentru echipa de fotbal Steaua, ba a anunţat chiar că intenţionează să intre şi pe piaţa de vinuri spumante.

Furnizor pentru Metro, Real sau Carrefour

Visul omului de afaceri este însă să ajungă printre cei mai importanţi furnizori de legume ai lanţurilor internaţionale de magazine prezente în ţară şi să reducă importurile de legume şi fructe ale României. Culcescu a anunţat că are semnate contracte de livrare a peste 20% din vânzările de roşii unor lanţuri comerciale precum Metro, Real sau Carrefour. România este dependentă de importurile de legume, mai ales în extra sezon. Pentru a acoperi necesarul intern, ar fi nevoie de 2.000 hectare de sere, faţă de numai 420 hectare, cât există în prezent în România.

Sursa foto: businessmagazin.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. At only 57, a Romanian struggles line between life and death. He has lost all ability to work due to the many suffering from serious illnesses . As a result , the money for treatments are becoming less and man is sentenced to death. Read more disturbing story of Michael Feraru as told us so himself in an email sent to the editor. ” My name is Michael Feraru 56 years old, very ill since 1994 , the first heart attack I had when I was at work , the second stroke I suffered in 1998 after the first heart attack I suffered the first stroke in the brainstem , then we left with paralysis on the right side is what happened in 1995 , the second stroke I suffered in 2000, in 2004 I was diagnosed with diabetes, then and now make more insulin injections , now 2 years I was discovered
    Rheumatoid arthritis , I got to can go about 30-40 m after which they take a break , I can not perform any activity, work capacity is lost completely , only God knows what kind of life I ‘m tormented every day , especially lack of food, medicine , and ptr wood fire , so call in this way by all people of faith who loves God, help me and me in their little and God and Lady gift tenfold reward them , and with good health . For this I have an account at the bank RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA ARE NO RO93RZBR0000060001059026 in USD. Named Michael feraru zwift code : RZBRROBU ” .. I am not lying witness God ptr that only he knows and sees everything , and everything God will judge every ptr deeds , forgive me . My postal address is : Michael Feraru post office No. 1 Vaslui
    PO Box 95, town of Vaslui County Vaslui Romania , or WesternUnion . tel 0040761887298 . much bucurie.va Please do not forget me , God be with you all know , God bless . A- R

Scrie un comentariu