• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • REACȚIA liderilor fermierilor după ADOPTAREA moțiunii împotriva ministrului ACHIM IRIMESCU

    Gabriela Gimbășanu -

    Votul de astăzi din Parlamentul României este unul dintre subiectele pe care fermierii le discută aprins la acest moment. Dacă a trecut noua Lege a supermarketurilor și cu promisiunea că plățile APIA vor începe săptămâna viitoare și în zootehnie, agricultorii se întreabă acum ce se va întâmpla la Ministerul Agriculturii după ce moțiunea depusă împotriva ministrului Achim Irimescu a fost adoptată

    189 de parlamentari au votat pentru adoptarea moţiunii simple ”Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post-decembristă” îndreptată împotriva ministrului Agriculturii Achim Irimescu. Cu numai 11 voturi împotrivă și 86 de abțineri, documentul semnat de 84 de parlamentari PSD şi ALDE a fost adoptat. Chiar dacă moțiunea are un caracter consultativ, ministrul nefiind obligat să demisioneze, presiunea pusă de politic pe scaunul celui care conduce MADR este una foarte mare.

    Președintele LAPAR nu este surprins de rezultatul votului

    Încă de la depunerea moțiunii simple liderii fermierilor s-au arătat solidari cu ministrul și au susținut că o schimbare la conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar duce la crearea unui dezechilibru și dacă până acum au fost întârzieri în plata subvențiilor, demisia sau demiterea lui Achim Irimescu nu ar putea să aducă decât haos.

    Nu mă surprinde o astfel de decizie asumată astăzi. Din momentul în care a fost depusă moțiunea ne așteptam la un astfel de deznodământ. Încă odată, în România, s-a demonstrat că atunci când vrei să faci ceva, obligatoriu ești infractor și trebuie să fi pedepsit. Cel mai probabil le era frică de ce se va mai găsi prin sertarele ministerului, rămas de la vechea conducere și atunci au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-l scoate din cărți (pe ministrul Achim Irimescu –n.r.). Știu că nu este obligat să demisioneze, decizia poate fi luată de primul ministru și de presiunile care se vor face pentru schimbarea lui Irimescu. Pentru cei ce au dezvoltat adevărate dezastre în agricultură de ce nu s-a procedat la fel? Această decizie mă face să cred că nu ai cum să fi un ministru bun, chiar dacă ești specializat pe un anumit segment, dacă nu ești un sforar, dacă nu ești bun de gură să-ți acoperi cu vorbe ceea ce nu ești capabil să faci. Când îndeplinești toate aceste condiții, sigur ești bun de ministru”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

    Adoptarea moțiunii simple vine într-un moment cum nu se poate mai incomod, în plină campanie de depunere a cererilor unice și în plin proces de achitare a subvențiilor către fermieri. În opinia liderului LAPAR, dacă ministrul va pleca se va crea un dezechilibru greu de administrat de cel care îl va urma.

    ”Pe mine mă interesează întotdeauna rezultatul”

    ”Nu mă leagă nimic de acest ministru, aceeași atitudine am avut-o față de toți cei care au condus ministerul. Atunci când iau atitudine o fac în interesul fermierului român. Pe mine mă interesează întotdeauna rezultatul. Nu știu cine va veni, dacă primul ministru își dorește schimbarea lui Achim Irimescu, nu știu dacă va și reuși să facă altceva, poate doar va vorbi mai puțin. Îi va fi greu celui care îl va înlocuii pe ministrul Irimescu, pentru că ne-a obișnuit cu dialogul. În viața unui om, o decizie de acest gen doare, mai ales când tu în sinea ta ești conștient că ai făcut lucrurile cum te-ai priceput mai bine. Ministrului i-a fost greu de la început, mai ales că a fost obligat să lucreze cu vechea gardă care nu era neapărat constituită din specialiști. Decizia este în mâna premierului. Oricum rămân două întrebări, câți miniștrii au avut curajul să vină în fața fermierilor la un miting și de ce aceștia l-au aplaudat și nu i-au cerut demisia? Poate pentru că înțelegem care este adevăratul motiv din spatele moțiunii”, a mai spus fermierul băcăuan.

    Fermierii așteaptă măsuri concrete

    Potrivit președintelui Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, mai importantă decât o moțiune simplă care are o încărcătură politică este adoptarea în unanimitate a modificărilor aduse la legea 321/2009. În sfârșit se crează cadrul legal prin care fermierii să producă mai mult și de calitate pentru consumatorul român.

    ”Asta este cel mai important eveniment pentru ziua de azi. În ceea ce privește adoptarea unei moțiuni simple, nu cunosc practicile parlamentare pentru ceea ce înseamnă implicațiile juridice ale unei astfel de adoptări de moțiuni, dar cert este un lucru: ca președinte de federație nu pot să nu trag un semnal de alarmă pentru ceea ce înseamnă instabilitatea la nivelul conducerii unui minister care în momentul de față este în plină campanie de plăți, în condițiile în care nu s-au terminat depunerile cererilor unice pe suprafață. Fără un ministru, instituțiile din subordine vor lucra fără să existe o busolă și lucrul asta mă îngrijorează foarte tare. Fermierii așteaptă mai degrabă acțiuni și măsuri concrete din parte a MADR și a Guvernului și sunt mai puțin interesați de moțiunile de cenzură și de discuțiile politice ale unui partid sau altul. Cred că putem avea o discuție și o oră de bilanț după ce se termină campania de depunere a cererilor și campania de efectuare a plăților. Atunci putem vedea ce s-a făcut bun sau rău. În momentul de față este o greșeală să discutăm de schimbarea unui ministru după 7-8 luni”, și-a argumentat punctul de vedere liderul Pro Agro.

    Remaniera la nivel de MADR se poate discuta după finalizarea campaniei de plată

    Chiar dacă moțiunea simplă nu implică demisia lui Achim Irimescu, premierul Cioloș fiind cel care îl poate demite sau îi poate cere demisia, o decizie luată sub presiune ar putea aduce și mai multe probleme fermierilor români care își așteaptă banii.

    ”Sperăm să nu se ia decizii pripite, pentru că cei care sunt afectați sunt tot fermierii. Am fost foarte supărat că s-au mișcat lucruri așa de greu, dar înțeleg că au fost niște proceduri care trebuiau respectate și care nu au fost lansate în timp util. Vreau să înțelegeți că rolul unei federații este de a-și apăra interesele legitime ale membrilor săi și nu să intrăm într-un joc politic în care nu facem altceva decât să compromitem idea de asociere. Atât de multe experiențe făcute la nivelul managementului diverselor instituții ale statului nu fac altceva decât să creeze haos în sistem și să nu se mai știe exact cine este cel care trebuie să-și asume eventualele erori. Credem că nu este corect să discutăm de o remaniere la nivelul MADR decât după ce se încheie această campanie de plată și de depunere a cererilor unice”, a mai spus Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!