• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DECIZIE-BOMBĂ la Bruxelles! PLATA SUBVENȚIILOR – prelungită până pe 15 OCTOMBRIE!

    agrointeligenta.ro -

    Comisia Europeană  a anunțat astăzi o decizie cu adevărat bombă pentru fermierii din România! Cum în multe state, subvențiile sunt întârziate și există riscul unor sancțiuni importante, Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură, a anunțat pe site-ul oficial că țările care au probleme în a se încadra în termenul-limită de 30 iunie vor putea cere o prelungire a acestuia până pe 15 octombrie pentru a achita sumele către fermieri.

    Decizia comisarului Hogan vine ca un răspuns la situația dificilă în care se găsesc multe state care nu reușesc să achite fermierilor toate plățile directe până pe 30 iunie. Derogarea, care se aplică la nivel individual și la solicitarea statelor membre, înseamnă că subvențiile pot continua și după data de 30 iunie fără aplicarea de reduceri sau sancțiuni.

    În mod normal, dacă nu s-ar introduce această derogare, sancțiunile ar fi de 10% pentru plățile efectuate în iulie, de 25% pentru cele în august și de 45% la plățile efectuate în septembrie.

    Hogan a subliniat astăzi că ”măsura excepțională reflectă dificultățile în plata subvențiilor pe care unele agenții le-au întâmpinat în primul an de plăți din noua PAC”. ”Măsura reprezintă un nivel fără precedent de flexibilitate din partea Comisiei Europene și are la bază nivelul actual al plăților, conducând la economii de multe milioane de euro pentru statele membre și posbil fermierii lor, state care nu vor fi reușit să finalizeze plățile directe până pe 30 iunie. În baza angajărilor făcute cu un număr de state membre și regiuni, am satisfacția că această măsură, cât ține de Comisie, răspunde nevoilor acestora în a le oferi o flexibilitate și de a le asigura o rambursare integrală a sumelor plătite”, a declarat comisarul european.

    În final, oficialul CE a arătat că este la curent cu importanța plăților directe pentru afacerile fermierilor, precizând: ”Derogarea nu trebuie să fie folosită ca o scuză pentru a încetini procesul de plată a subvențiilor și fac un apel către agențiile de plăți să prioritizeze autorizarea tuturor schemelor, maximizând nivelul de achitare a sumelor până la 30 iunie”.

    Ministrul Irimescu a promis finalizarea plăților PÂNĂ LA 30 IUNIE

    Vă reamintim că, recent, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Achim Irimescu, i-a asigurat pe fermierii români că plata subvențiilor aferente anului de cerere 2015 se vor achita până la 30 iunie. Există astfel posibilitatea ca România să nu apeleze la o derogare pentru a prelungi termenul-limită de plată dacă APIA reușește să accelereze plățile și să le finalizeze în timp util.

    În cursul zilei de ieri, 8 iunie, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că numărul total de beneficiari autorizați la plată pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național), începând cu data de 08.04.2016 și până în prezent era de 786.512. Suma totală autorizată la plată pentru cererile unice de plată depuse de fermieri în Campania 2015, este de 1,219 miliarde euro.

    Sunt încă blocate la plată subvențiile pentru sectorul zootehnic, sprijinul cuplat în sectorul vegetal și banii pentru fermierii din eșantionul de control, doar această din urmă categorie având de încasat, după ultimele declarații ale ministrului Irimescu, suma de 400 de milioane de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului