Cât costă înființarea unui hectar de livadă superintensivă cu producții de 70-80 de tone/ha în fiecare an
Gabriela Gimbășanu -Livada superintensivă de măr este ideea de afaceri propusă fermierilor români de către Casa Olandeză a Pomicultorului. În colaborare cu Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești-Mărăcineni, grupul străin a înființat o exploatație-model pentru a le demonstra posibililor investitori români că investiția în tehnologia olandeză de cultivare a pomilor fructiferi este una profitabilă și aduce venituri chiar din primul an de la plantare.
Casa Olandeză a Pomicultorului este formată din nouă companii organizate în așa fel încât să poată oferi soluții la cheie celor care doresc să își facă o livadă inteligentă. Săptămâna aceasta, joi – pe 9 iunie, a fost prezentat și un lot demonstrativ, realizat de terenul Institutului de la Mărăcineni și inaugurat de Excelența Sa Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la București, prin ridicarea steagului emblematic al Casei Olandeze a Pomicultorului.
”Mă bucur foarte tare să fiu astăzi aici la ICDP Pitești-Mărăcineni. Așa cum știți institutul de la Mărăcineni joacă un rol esențial în restructurarea sectorului de fructe din România și în diseminarea celor mai noi informații cu privire la propagarea de informații și noi tehnologii, la dezvoltarea de noi soiuri, deci tot ce înseamnă tehnologie în pomicultură. Așa se explică interesul nostru în a lucra cu cei din cadrul institutului, mai ales în contextul în care se știe că Olanda are o colaborare de lungă durată în agricultură și mod special în sectorul fructelor. Ceea ce facem astăzi aici reprezintă inaugurarea unui lot demonstrativ care poate să le permită fermierilor români, în special celor care activează în sectorul fructelor să i-a contact cu specialiștii olandezi, să facă schimb de experiențe, să învețe unii de la alții și poate cel mai important să aplice noi tehnologii”, a declarat Excelența Sa Stella Ronner-Grubačić, ambasador al Regatului Țărilor de Jos la București.
Mai multe detalii tehnice legate de livada inteligentă au fost oferite de către Mihail Coman, directorul general al ICDP Pitești-Mărăcineni care i-a asigurat pe participanții la eveniment că exploatația este una în care cantitatea de apa, precum și elementele de nutriție necesare pomilor fructiferi sunt administrate în cantități bine determinate cu ajutorul unor senzori îngropați în plantație, la diferite adâncimi. Astfel, așa cum poți acum pune în mișcare mașina de spălat cu ajutorul telefonului, tot la fel cu ajutorul unui dispozitiv mobil poți comanda sistemului să dea drumul la irigare sau fertirigare, după caz.
”Vorbim despre o livadă inteligentă care înmagazinează toate sistemele de tehnologie existente atât în cercetare, cât și în practica europeană avansată. Vreau să vă spun că de la pregătirea terenului și drenaj, până la partea de fertirigare și softuri, sunt toate în timp real trecute pe calculator și fermierul știe de la distanță când să irige sau să pornească un anumit rând pentru o anumită componentă a fertirigării, totul este controlat de calculator, de sisteme de senzori care transmit în timp real cum este terenul, cum este clima în zona acestei parcele demonstrative. Costul pentru un astfel de hectar de livadă inteligentă ajunge la 40.000 euro, cu toate sistemele incluse”, a declarat pentru Agrointeligența, Mihail Coman, directorul general al ICDP Pitești-Mărăcineni.
Densitate de 3.300 de pomi la hectar
În ciuda faptului că nu vorbim despre o densitate mai mare de pomi fructiferi la un hectar, secretul unei astfel de livezi constă în materialul genetic valoros, dar și în tehnologia aplicată. Astfel că fertirigarea este esențială pentru a-ți asigura sporul de producție. Cu alte cuvinte, degeaba investești în material genetic valoros dacă nu ai și tehnologia necesară pentru a-l hrăni.
”Aici avem o densitate normală de pomi, undeva la 3.300 de pomi la hectar, care este densitatea din livezile românești superintensive. Fiecare firmă membră a Casei Olandeze a Pomicultorului a avut contribuția ei la proiectul acesta. Lotul demonstrativ nu se termină aici pentru că specialiștii din Olanda au și experți pe zona de depozitare a fructelor”, a explicat directorul general al institutului de la Mărăcineni.
5 tone/ha în primul an de la plantare
Cu o experiență de peste 30 de ani în domeniul pomicol, grupul de firme ce alcătuiesc Casa Olandeză a Pomicultorului a dezvoltat o tehnologie performantă și ajutați de material genetic valoros îi sprijină pe fermierii din întreaga lume în obținerea unor producții mult mai timpurii decât în cazul unei tehnologii obișnuite. Astfel că, în timp ce o plantație de măr intră pe producție după anul 3 de la plantare, o astfel de livadă inteligentă produce încă din primul an de la plantarea pomilor.
”Tehnologia olandeză este foarte avansată în domeniul pomicol și această livadă va intra pe producție din primul an de la plantare. Vorbim despre pomi fructiferi altoiți tocmai cu scopul de a produce încă din primul an. Pomii sunt puțin întârziați pentru că ideea de a face acest parteneriat ne-a venit peste iarnă. Plantarea pomilor a fost făcută în luna aprilie, iar tot ce vedeți aici a fost realizat cu ajutorul specialiștilor în doar o săptămână. În mod normal, dacă reușeam să plantăm pomii în luna octombrie, acum recoltam 5 tone la hectar, așa este tehnologia lor. Cel mai probabil în acest an producția va fi mai mică de 5 tone. Potențialul maxim de producție se atinge începând cu anul 3 de la plantare”, a mai spus Mihail Coman.
Producția de fructe în livada inteligentă: 70-80 tone/ha
Această livadă inteligentă produce în zona de centru a Europei în jur de 70-80 tone/ha, pe o perioadă de 15-16 ani, în timp ce o livadă obișnuită într-un sistem mai puțin controlat ajunge la 40-50 tone/ha.
”Trebuie să profităm de această perioadă a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 unde pomicultura are o măsură specială, avem la dispoziție o sumă de bani importantă pentru refacerea plantațiilor pomicole din România până în anul 2020 și avem speranța că măsura de pomicultură va fi continuată și după 2020. Această tehnologie poate fi aplicată pentru orice specie pomicolă, nu doar pentru măr”, susține Mihail Coman, directorul general al ICDP Pitești-Mărăcineni.
Eveniment în premieră în România
Inaugurarea primului lot demonstrativ de măr superintensiv din România a fost o premieră în România și s-a bucurat de participarea unui număr important de fermieri, reprezentanți din asociații de producători, consultanți și oficiali ai sectorului de cercetare. Invitații au asistat la prezentarea unor tehnologii moderne de înființare a livezilor și au putut vedea în câmp deschis ce înseamnă o livadă superintensivă de măr realizată în totalitate după o tehnologie olandeză.