• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plante melifere pentru o producție de miere de calitate

    agrointeligenta.ro -

    Plante și culturi melifere în România – cele mai bune plante și culturi pentru a obține o cantitate ridicată de miere de calitate. Plantele melifere sunt la mare căutare de apicultorii care își doresc să obțină în permanență cantitate, dar și calitate atunci când vine vorba de produsele stupului. Flora României cuprinde o serie de specii de plante melifere care se remarcă printr-o producție de miere ridicată și care fac posibil culesul albinelor pe aproapte tot parcursul anului, excepând sezonul rece.

    Cele mai cunoscute plante melifere, special cultivate pentru albine, sunt: facelia, mătăciunea moldovenească, roinița, cătușnica, limba mielului, iarba șarpelui și sulfina. În organizarea bazei furajere trebuie să ai în vedere valoarea meliferă a florei naturale, epocile când acestea nu asigură culesul și să se compensezi lipsa de cules prin cultura plantelor melifere speciale, care atrag albinele și le ajută să obțină cantități însemnate de miere și polen.

    Ce sunt plantele melifere

    Plantele melifere sunt acele plante la cre producția de nectar este ridicată și care sunt vizitate de albinele care transformă nectarul în miere. De precizat că toate plantele care sunt polenizate de către insecte produc nectar, pentru a le atrage. Capacitatea de producție a plantelor melifere este exprimată sub forma cantității de miere care se poate obține de pe un hectar cultivat cu acea plantă, în medie; în orice caz, producția de miere depinde foarte mult de starea vremii în perioada de cules, ca și de varietatea de plantă cultivată.

    Plante melifere de cultură intensivă

    Plante melifere: Rapița

    Rapița este printre cele mai căutate și apreciate plante melifere din România. Rapița se seamănă toamna și înflorește începând cu luna aprilie, în funcție de vreme. Culesul albinelor la rapiță umple golul de cules dintre culesul de la pomii fructiferi şi cel de la salcâm. Culesul poate dura 45 de zile. Mierea de rapiță zaharisește/cristalizează repede, are o culoare albă şi are un gust iute datorită uleiurilor pe care le conţine. Nu este indicat să fie folosită ca hrană pentru iernat.

    Rapița, o cultură meliferă importantă

    Plante melifere: Floarea-soarelui

    Floarea soarelui este cea mai cunoscută plantă meliferă din România, iar la acest fapt contribuie suprafețele întinse cultivate cu această plantă la noi în țară, în fiecare an.

    Floarea-soarelui înfloreşte în a două jumătate a lunii iunie sau la începutul lunii iulie, iar durata de înflorire variază între 10 şi 20 de zile în funcţie de vreme şi de hibrid. Producția de miere care se poate obține la floarea-soarelui este ridicată și poate ajunge la 40 kg per familia de albine.

    Floarea-soarelui, o cultură meliferă apreciată de toți apicultorii

    Plante melifere: Coriandru

    Coriandrul este o plantă meliferă apreciată mai ales pentru că mierea obținută la cules are un aspect și o aromă deosebită. Coriandrul este cultivat de fermieri mai ales în Dobrogea, fiind un condiment cu valoarea adăugată mare.

    Coriandrul se cultivă în lunile martie-aprilie şi înfloreşte în lunile iunie-iulie, are o durată de 30 de zile timp în care albinele cercetează intens florile. Cultura de coriandru ajută apicultorii să obțină producții ridicate de miere – între 100 şi 500 kg la hectar.

    Coriandrul, plantă meliferă cultivată în România

    Plante melifere: Muștarul

    Muștarul este o cultură de câmp apreciată pentru rolul său melifer. Deși mai puțin întâlnit – suprafețe au scăzut în ultimii ani, muștarul continuă să fie o sursă de cules pentru apicultorii care vor să aibă un sortiment cât mai variat de miere.

    Muștarul se seamănă primăvară şi inflorste după circa 40 de zile, având o înflorire ce durează 20-30 de zile. Muştarul secretă nectar în primele ore ale dimineţii şi după ploi, poate fi folosit pentru alcătuirea bazei melifere şi asigurarea unui cules din vară până toamna târziu. Mierea obţinută este de o calitate superioară şi are o aromă plăcută.

    Plante melifere de câmp

    Plante melifere: Facelia

    Producția de miere la Facelia: 300-1.000 kg la hectar

    Facelia (Phacelia tanacetifollia Benth.) este cea mai bună plantă meliferă. Anuală, puțin pretențioasă la climă și sol, poate fi cultivată atât în regimurile secetoase cât și în cele nordice, fiind rezistentă la secetă și temperaturi scăzute, în timp ce alte plante în condiții similare își încetează vegetația. Înflorește la 50-60 zile după ce a răsărit, iar florile se mențin timp de 40-50 zile. Nectarul este secretat în tot cursul zilei, cu o ușoară creștere în orele de amiază. Producția de miere variază între 300 și 1.000 kg la hectar.

    Facelia se seamănă în rânduri distanțate la 40-60 cm în benzi la 15-75 cm, caz în care cultura se poate întreține mecanizat. Pentru a însămânța un hectar de facelia ai nevoie de 6-8 kg de sămânță. Recoltatul semințelor se face în momentul în care primele fructe bazale și se obține în jur de 300 kg semințe la hectar. Pe internet, 10 kilograme de semințe de facelia se vând la prețul de 250 lei.

    Facelia este o plantă meliferă

    Plante melifere: Mătăciunea Moldovenească

    Producția de miere la mătăciunea moldovenească: 300-400 kg miere la hectar

    Mătăciunea moldovenească este o plantă erbacee, anuală, care se cultivă pentru producerea de ulei eteric și în scopuri melifere. Tulpina este înaltă de la 40 la 70 cm. Această plantă se însămânțează toamna sau primăvara, cu semănătoarea, în rânduri, la distanța de 50 cm, norma de sămânță fiind de 5 kg/ha. Perioada de înflorire se realizează la 60-75 de zile de la răsărire, iar florile durează 20-35 zile. Secreția de nectar este mai mare de la deschiderea sacilor polinici până când stigmatul ajunge la maturitate. În acest timp, nectarul trece din partea îngustă a tubului floral în partea mai largă a florii, umplând-o până la 1/3 si devine ușor accesibilă pentru albine. Când timpul este prielnic, producția medie de nectar a unei flori ajunge până la 2 mg. În schimb, dacă timpul este secetos, secreția de nectar se reduce la jumătate, însă nu se întrerupe. Nectarul este transparent, incolor, cu un procent mare de zahăr și are o aromă plăcută, de lămâie. În anii secetoși, procentul mediu de zahăr din nectar este de 60% oscilând de la 40 la 80%. Albinele cercetează intens florile culegând mult nectar și puțin polen. Producția de nectar este abundentă datorită secreției intense a unui număr mare de flori. Producția de miere obținută de pe un hectar cultivat cu această plantă este de 300-400 kg, mierea fiind deschisă la culoare și de o calitatea deosebită.
    Pe internet prețul semințelor de Mătăciune încep de la 4 lei plicul cu 50 de semințe.

    Mătăciunea, plantă meliferă

    Plante melifere: Roinița

    Producția de miere la roiniță: 150 kg miere la hectar

    Este o plantă perenă erbacee ce formează o tulpină ramificată, în secțiune este pătrată, păroasă, înaltă de 30-100 cm, ce înflorește în iunie-august. Este o plantă ce manifestă sensibilitate la frig și care se pretează a fi cultivată în regiunile sudice. Preferă solurile mijlocii, potrivit de adânci, luto-nisipoase. Semănatul, se face obișnuit toamna, cu mașina, în rânduri, la o distanță de 40-50 cm între rânduri, la o adâncime de 2-3 cm. Sămânța fiind mică, se amestecă cu nisip. Norma de sămânță este 10-12 kg/ha. Mierea obținută are aromă și gustul fin plăcut, iar producția de miere recoltată de pe un hectar este de 150 kg.

    Roiniţa este o plantă meliferă şi inflorescenţa ei este vizitată de numeroase insecte, de asemenea din cauza mirosului pronunţat care atrage albinele este folosită de apicultori atunci când capturează un roi (se freacă pereţii stupului) sau când vor să unifice două familii.
    Pe internet, prețul semințelor de roiniță încep de la 5 lei plicul pentru 30 de semințe.

    Roinița, plantă meliferă

    Plante melifere: Cătușnica

    Producția de miere la cătușnică: 400 kg de miere la hectar

    Cătușnica ( Nepeta cataria var. citriodora L) este o plantă perenă, cu miros de lămâie, ce înflorește în primul an de la însămânțare, în lunile iulie-august. De un hectar de cătușnică se produse în medie 400 kg miere. Se însămânțează în rânduri de 60 cm, folosind în acest scop 2-4 kg sămânță la hectar.

    Pe internet, prețul semințelor de cătușnică încep de la 14 lei plicul pentru 1.500 de semințe.

    Plante melifere: Urechea-porcului

    Producția de miere la urechea-porcului: 400-600 kg de miere la hectar

    Urechea porcului este o foarte bună plantă meliferă perenă, fiind foarte răspândită pe teritoriul României. Mierea obținută de la această plantă este de culoare deschisă, având culoarea chihlimbarului, are gust plăcut de mentă și se solidifică în cristale mici. În general, de pe un hectar cultivat cu urechea porcului se obțin 400-600 kg de miere. Această plantă meliferă se seamănă în rânduri depărtate de 50 cm, iar norma de sămânță este de 2 kg/ha. Tocmai pentru că înflorește în al doilea an după semănat este indicat să fie semănată în amestec cu facelia. De pe un hectar cultivat cu urechea porcului se obține o cantitate de 500 kg de sămânță.

    Urechea-porcului, plantă meliferă

    Plante melifere: Limba mielului

    Producția de miere la limba mielului: 200-300 kg de miere la hectar

    Limba mielului (Borrago officinalis L.) este o plantă meliferă anuală ce înflorește în lunile iunie-iulie, timp de 30-40 zile, atât prin locurile necultivate, cât și pe cele cultivate. Dacă este cosită după ce s-a terminat înfloritul, planta înflorește din muguri. Secreția de nectar este foarte abundentă, cea mai intensă fiind în perioada după terminarea polenizării și până la fecundare, iar spre sfârșitul înfloririi producția de nectar scade simțitor. Nectarul este transparent, incolor și fără miros. Procentul de zahar este ridicat, oscilând de la 40 la 77%. Florile de limba mielului sunt cercetate foarte bine de către albine si aceasta nu se întrerupe nici în timpul înfloririi teiului. În afară de nectar, albinele adună și polen. Producția de nectar, după determinările făcute de cercetători, în condiții prielnice, se poate ajunge la 200 kg la hectar, echivalentul a 172 kg zahar.

    Limba mielului se însămânțează primăvara timpuriu, iar norma de sămânță este de 30 kg/ha. După răsărire se face răritul, lăsând plantele în rând la distanța de 25 cm una de alta. În pamânturile fertile și bine întreținute se însămânțează singură și se menține câțiva ani. Semințele se scutură ușor și de aceea recoltarea trebuie să fie făcută înainte de a ajunge la maturitate. Producția de miere ajunge la 200-300 kg/ha.

    Limba-mielului, plantă meliferă

    Plante melifere: Sparceta caucaziană

    Producția de miere la sparceta caucaziană: 150-400 kg de miere la hectar

    Sparceta caucaziană (Onobrychis iberica L.) este o plantă furajeră ce înflorește în luna iunie, producând între 150 și 400 kg de miere la hectar. Este intens cercetată de albine, în special în orele de dimineață și seara.

    Sparceta, plantă meliferă

    Plante melifere: Iarba șarpelui

    Iarba șarpelui este o plantă erbacee, bianuală sau perenă, din familia Boraginaceae, foarte răspândită în flora spontană. Primele plante înfloresc în prima decadă a lunii iunie, iar înfloritul se eșalonează pe o perioada de 30 zile. Această planta are o mare valoare meliferă, observațiile făcute au arătat că un hectar de iarba șarpelui poate înlocui 52 ha de hrișcă, în condiții favorabile de cules, putând asigura un spor zilnic de 6-8 kg miere de familie. Mierea obținută este de calitate superioară și are culoarea chihlimbarului. Planta este puțin pretențioasă la condiții climaterice și este rezistentă la secetă. Se poate semăna primăvara și toamna, dar numai în preajma primelor înghețuri. Norma de sămânța este de 3-4 kg/ha, iar distanța între plante trebuie să fie de 30 cm pentru a permite rărirea și plivirea lor.

    Iarba șarpelui, plantă meliferă

    Plante melifere: Lavandă

    Producția de miere la lavandă: 150-200 kg de miere de pe un hectar

    Lavanda este o plantă o plantă meliferă care creşte sub formă de tufe. Nu este pretenţioasă la sol, însă pe terenurile cu exces de umiditate sau pe terenurile unde apa stagnează nu rezistă şi se usucă. Se dezvoltă cel mai bine pe terenurile însorite cu expoziţie sudică sau vestică. Culoarea lavandei este verde tot timpul anului. Înălţimea lavandei este cuprinsă între 50-120 cm, uneori în zona de munte poate atinge chiar şi 200 cm. Tulpinile sunt subţiri, grupate în tufe, frunzele de culoare cenuşiu-verzuie, florile liliachii-roşiatice. Este o plantă foarte rezistentă la secetă. La început era cultivată în zona de sud a ţării, însă în prezent este cultivată pe tot cuprinsul ţării.

    Ca specie meliferă, lavanda are o perioadă de înflorire de lungă durată şi anume începe în luna iunie şi se termină pe la mijlocul lunii septembrie. Florile sunt vizitate în tot cursul zilei de către albine, deoarece au un conţinut ridicat de nectar.Cantitatea de miere ce se poate obţine de pe un hectar de lavandă este cuprinsă între 150-200 kg. Mierea obţinută este foarte aromată, cu un gust deosebit de plăcut, culoarea mierii este galbenă – aurie cu nuanţe verzui. Miere de lavandă este indicată în majoritatea afecţiunilor enumerate mai înainte.

    Lavanda, plantă meliferă

    Plante melifere: Menta

    Producția de miere la mentă: 200 kg de miere la hectar

    Este o plantă erbacee perenă, medicinală și aromatică, cu tulpină înaltă, de culoare verde închis sau roșiatică, ce înflorește în perioada iunie-august, furnizând albinelor nectar și polen. În condiții bune poate asigura un cules de până la 0,5-2 kg zilnic de familie și o producție de miere până în 200 kg de pe un hectar cultivat.

    Menta, plantă meliferă

    Plante melifere de pădure

    Mierea de pădure este extrem de căutată, iar câteva specii arborescente au valoare apicolă mare. Iată la ce pot culege albinele pentru producția de miere în pădure:

    Plante melifere de pădure: Alunul și arinul

    Alunul și arinul se numără printre primele specii la care se poate face culesul albinelor. Acești arbuști înfloresc devreme la noi, în special în zonele montane şi deluroase, chiar din februarie şi oferă cantităţi însemante de polen familiilor de albine.

    Plante melifere de pădure: Salcia

    Salcia ca plantă meliferă este răspândită în mod natural în locurile umede, ep malurile apelor curgătoare. Salcia înflorește primăvara şi oferă mult polen familiilor de albine în lunile martie- aprilie.

    Plante melifere de pădure: Arţarul, ulmul, stejarul, plopul

    Arţarul, ulmul, stejarul, plopul sunt alte plante melifere în pădure. Acești arbori contribuie la dezvoltarea familiilor de albine până la culesul mare. Culesul din primăvară ajută foarte mult familiile de albine şi le pregaesc pentru culesul mare de la salcâm.

    Plante melifere de pădure: Castanul sălbatic

    Castanul sălbatic este un alt arbore melifer important. Castanul înfloreşte în lunile mai-aprilie şi este intens cercetat de albine. Mierea obţinută are o culoare închisă şi este de calitate superioară.

    Plante melifere de pădure: Salcâmul

    Salcâmul este una dintre cele mai cunoscute și apreciate specii melifere din România. Miere de salcâm are avantajul că nu cristalizează ușor, ceea ce o face ușor de valorificat prin aspectul său comercial. Salcâmul oferă apicultorilor și primul cules masiv dintr-un an, înfloreşte începând cu luna mai şi în funcţie de condiţiile geografice şi climă înflorirea se prelungeşte până la sfârşitul lunii iunie.

    Asta permite apicultorilor să realizeze două culesuri la salcâm în cadrul unui sezon apicol. Culesul e scurt dar foarte intens florile produc mult nectar. Cantitatea de nectar este influenţată foarte mult de temperatură. Principalul dezavantaj la culesul de salcâm îl reprezintă vremea care poate aduce în acea perioadă, ploi şi vânturi.

    Plante melifere: Teiul

    Teiul un alt arbore melifer, însă culesul la tei este condiționat de vreme și este imposibil în mulți ani din cauza ploilor.  Teiul înfloreşte la 15-20 de zile după salcâm.

    Culesul la tei este de lungă durată faţă de salcâm. La noi sunt trei specii: teiul cu frunza mare, teiul cu frunza mică şi teiul alb. Durata de înflorire a celor trei specii este în medie de 30 de zile în funcţie de poziţia geografică. Prima specie care înfloreşte este teiul cu frunza mare urmată de teiul cu frunza mică şi ultimul înfloreşte teiul alb.

    Plante melifere: Zmeurul

    Zmeurul este un arbust melifer foarte căutat întrucât mierea de zmeură este extrem de apreciată și are un gust deosebit. Zmeurul înfloreşte în lunile iuni-iulie și are o durată de înflorire de 25 de zile. În zona de câmpie înfloreşte mai devreme, în aprilie-mai şi dureza 10-14 zile. Este un arbust intens cercetat de albine şi se pot realiza recolte de miere însemnate, aprox 50 kg la hectar în zona de câmpie. Ofera o miere de calitate superioară.


    Te-ar mai putea interesa

    Târgul Național al Mierii – pe 5 aprilie, la București. Apicultorii se pot înscrie în perioada 4-8 martie Termen prelungit la ANZ pentru apicultori. Noua dată limită: 31 ianuarie Subvenția pe familia de albine – condiții, acte necesare, termene, plăți

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile