Agro-interviul de luni. Ing. George Aldescu, Director General Saaten-Union: Înainte de Revoluție, produceam în România semințe pentru fermele din Germania
Gabriela Gimbășanu -Competiția existentă pe piață între companiile furnizoare de inputuri pentru agricultură se intensifică de la an la an. În timp ce fermierii caută sămânță și produse de protecție a plantelor la prețuri cât mai mici, companiile sunt nevoite să scoată la înaintare discount-uri substanțiale pentru a-și vinde produsele. De felul în care o companie alege să-și consolideze relația cu fermierul român depinde în continuare supraviețuirea ei pe piață.
Pentru că dorim să vă prezentăm care este situația companiilor din agribusiness, cum au evoluat de la intrarea pe piață, dar și cum reușesc să-și consolideze afacerile din România, Agrointeligența își propune să vă aducă în atenție un mini-serial de interviuri cu conducerea de top a celor mai influente companii furnizoare de inputuri pentru agricultură.
Pentru astăzi am ales să stăm de vorbă cu ing. George Aldescu, directorul general Saaten-Union, o companie ce activează pe piața românească ca societatea comercială încă din 1992 și este specializată în livrarea de material genetic valoros pentru toate culturile importante: grâu, porumb, floarea soarelui, orz, triticale, rapiță și soia.
Recent a avut loc un eveniment la Drajna, în județul Călărași, un eveniment dedicat culturilor de cereale păioase. Ce alte surprize le-ați pregătit fermierilor?
Este un reflex pe care l-am căpătat în timp: facem asemenea evenimente vara, în câmp, în fiecare an, de vreo 7-8 ani încoace. Avem acest lot demonstrativ la Drajna unde avem semănate toate soiurile și hibrizii din portofoliul nostru pentru că intenția noastră este să arătăm fermierilor pe viu, nu prin poze, nu într-o sală exact cum se comportă în câmp genetica Saaten-Union. Fermierii au ocazia să vadă câmpul în condiții de tehnologie medie, adică tehnologia care este la îndemâna fiecărui fermier, cum se comportă hibrizii. Ne mândrim cu genetica noastă pentru că la cerealele păioase suntem imbatabili și nu o spun eu, o recunosc fermierii, cei care vin în fiecare an și solicită sămânță de la noi atât pentru grâu, orz și secară, cât și triticale. Urmează un alt eveniment probabil dedicat culturii de floarea-soarelui, cel mai probabil în august unde ne propunem să arătăm fermierilor valoarea hibrizilor noștri. Bineînțeles că în luna septembrie, așa cum ne-am obișnuit fermierii, vom avea un alt eveniment dedicat culturii de porumb.
Cum a evoluat agricultura românească de la momentul în care Saaten-Union a intra pe piață? Care sunt tendințele în prezent?
În cadrul acestor întâlniri cu fermierii putem vedea care sunt mulțumirile și nemulțumirile lor, care sunt tendințele în utilizarea anumitor soiuri, ce vor ei ca și agricultori de la companiile de semințe, ce pretenții au vizavi de valoarea genetică. În ultimii ani asistăm la o dezvoltare și la o tehnologizare masivă a fermierilor în sens pozitiv. Au apărut mașini performante care seamănă cu precizie, care erbicidează la miime de miligram, dozează substanța. În acest context este vizibil faptul că și soiurile trebuie să țină pasul cu această tehnologie.
Probabil că puțini știu faptul că Saaten-Union este prezent în România din 1972. Aș putea împărți prezența Saaten-Union în două etape. Prima etapă este cea reprezentată de până la Revoluție când Saaten-Union Germania producea sămânță de porumb în România pentru fermierii din Germania. Tot în această perioadă compania a avut o colaborare în domeniul ameliorării hibrizilor de porumb cu Stațiunea de Cercetare Turda. În Germania se cultivă hibrizii de porumb din grupa FAO timpurie, Stațiunea de la Turda aveam material genetic de hibrizi timpurii și a fost o colaborare fructuoasă unde s-au produs hibrizi comuni.
După Revoluție, Saaten-Union a deschis aici o filială, o societate comercială cu personalitate juridică și cu conducere românească, dar cu capital 100% german. Asta s-a întâmplat în 1992 și din acel moment, pas cu pas, de la 4 persoane câte se ocupau la vremea respectivă de Saaten-Union, astăzi am ajuns la o societate care deține trei fabrici de condiționat semințe, acolo unde se pregătesc semințele pentru semănat și un personal de aproape 100 de oameni, din care 40% sunt tehnicieni, colegi care fac testări, care studiază comportamentul soiurilor și hibrizilor din România, din punct de vedere al adaptării la condițiile pedoclimatice.
Care sunt noutățile cu care compania și-a propus să-i atragă pe fermierii români în acest an?
În fiecare a avem noutăți și acestea constau în soiuri și hibrizi noi, cele care vor veni să înlocuiască genetica veche pentru că așa cum spuneam performanța în utilizarea seminței o reprezintă cercetarea și ameliorarea companiei Saaten-Union. La porumb începem să schimbăm puțin structura hibrizilor, avem hibrizi vechi cu care lucrăm de 6-8 ani și încercăm să aducem genetică nouă, mai performantă, hibrizi care se adaptează noilor condiții climatice. Tot la fel și grâu, în fiecare an venim cu 2-3 soiuri de grâu, care le vor înlocui pe cele vechi.
În ceea ce privește hibrizii de grâu suntem singura companie care cel puțin la nivel mondial deținem în portofoliul hibrizi de grâu și hibrizi de secară. De 7 ani tot testăm în România acești hibrizi și amelioratorii ne-au pus la dispoziție niște hibrizi timpurii care se adaptează condițiilor de stepă din România, astfel încât să nu intre în perioada de căldură și de arșiță.
Am introdus în portofoliu soiuri noi de triticale, avem secară hibridă pe care am introdus-o în acest an. De asemenea, am introdus și mazărea de toamnă, un avantaj pentru fermieri pentru că o seamănă toamna și rezistă condițiilor climatice din zona de câmpie, se recoltează mai devreme și se poate veni cu a doua cultură mult mai repede. După mazărea de toamnă, noi recomandăm floarea-soarelui pentru a doua cultură în zona de sud.
Mai avem în portofoliu amestecuri de semințe de ierburi pentru acel program de înverzire pe care l-am testat și pe care îl recomandăm fermierilor. Tot timpul avem ceva nou, tot timpul ținem pasul cu noutățile și așa cum spuneam tot timpul ținem pasul cu solicitările fermierilor.
Ca și nivel de preț, unde vă situați în piață în ceea ce privește materialul genetic pe care îl propuneți fermierilor?
Eu zic că nu suntem scumpi față de efortul pe care îl facem în producerea de semințe, dar, oricum, suntem la nivelul competiției. Ca nivel de preț ne situăm mult mai jos decât principalii competitori, dar suntem mai scumpi decât genetica autohtonă, pentru că și performanța este alta.
Compania Saaten-Union dispune de soluții de finanțare pentru fermierii români?
În ultima vreme toți furnizorii de inputuri finanțează fermierii. Cred că suntem singura țară din Europa care procedăm în acest fel, asta pentru că băncile refuză cu încăpățânare să finanțeze producția. Este o situație anacronică pentru care principala vină o poartă Guvernul, care nu pune piciorul în prag. Am privatizat toate băncile și aceștia fac ce vor, este o piață liberă și băncile nu vor să riște. Cu toate acestea noi furnizăm sămânță fermierilor pe care le-o dăm acum, plătim dobânzi la bănci și așteptăm la anul, la recoltare să primim banii pe sămânța furnizată.
Politicul este singurul care poate rezolva această situație, așa cum s-a întâmplat cu legea privind darea în plată, unde nu le-a mai permis băncilor să-și facă de cap, tot așa ar trebui să facă și pentru agricultură: fermierul să poată să aibă acces la credite bancare pentru a-și finanța activitatea de producție.
Cum vă evaluați activitatea acum la jumătatea anului 2016, față de anul 2015 și 2014? Ce performanțe ați reușit să atingeți în acest an?
Pot să vă spun precis ce se întâmplă: noi închidem anul financiar la sfârșitul lunii iunie, deja tragem linie. Anul agricol la noi este an fiscal. Cu toate problemele care au fost atât în toamnă, cât și în primăvară în acest an pot spune în mod clar că am performant. Pentru anul 2016 am majorat cifra de afaceri, am crescut cu mai bine de două milioane de euro, față de anul 2015 ceea ce ne mulțumește. Putem spune să ne menținem trend-ul ascendent.
Care este mesajul pe care compania Saaten-Union dorește să-l transmită fermierilor din România?
Fermierilor le doresc producții mari, prețuri bune la vânzarea producție și să-i ferească Dumnezeu de evenimente neplăcute așa cum sunt grindina și ploile abundente pentru că și eu am fost fermier mai bine de 15 ani și știu ce înseamnă să ai mâine pregătit să bagi combina și azi să vină o grindină și să pierzi tot. Le doresc fermierilor să nu aibă evenimente neplăcute, să reușească să strângă toată recolta și să se bucure de rezultatele muncii lor.