• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Idei de afaceri: plantația de căpșuni cu fonduri europene. Povestea de succes a familiei Butură din Stremț

  agrointeligenta.ro -

  Stremț, județul Alba. Un loc liniștit unde o familie de tineri a început o nouă viață, la țară, departe de agitația orașului. Și-au dorit să aibă o mică afacere și au ales să cultive căpșuni, înființând o fermă cu ajutorul fondurilor europene destinate instalării tinerilor fermieri în mediul rural.

  Amalia și Alin Butură, din Stremț, care a avut curaj și a reușit în afaceri acasă. A depus un proiect pentru instalarea tinerilor fermieri, pe Măsura 112, prin PNDR, obținând aproape 40.000 de euro pentru înființarea unei plantații de căpșuni.

  ”Ideea ne-a venit după ce ne-am căsătorit, când ne puneam problema dacă e bine să plecăm în străinătate sau ar trebui să rămânem acasă. Fratele meu a avut această idee cu plantația de căpșuni, așa că am depus proiectul. Întreaga procedură am parcurs-o foarte ușor, am întocmit proiectul alături de o prietenă și dacă aș mai avea ocazia aș mai accesa un alt proiect fără nicio teamă. De ce spun acest lucru? Pentru că noi am fost corecți, am urmat întocmai etapele prevăzute în proiect și nu am avut probleme cu cei care au venit să verifice dacă am urmat întreaga procedură, chiar dacă birocrația a fost destul de mare…”, a declarat pentru Ziarul Unirea Amalia Butură, tânăr fermier din Stremț, alături de soțul său, Alin, ei demonstrând că dacă există dorință și încredere, rezultatele nu vor întârzia să apară.

  Primul pas – terenul: 4.200 de metri pătrați

  Și pentru ca visul familiei Amalia și Alin Butură să se împlinească, tinerii au achiziționat un teren, pe un platou însorit, iar cu ajutorul fondurilor europene au amenajat 9 solarii pe 4.200 metri pătrați. Apoi au cumpărat plantele, de la o pepinieră din județul Sălaj, toate provenind din sere, plante sănătoase, cu certificat sanitar. În fiecare solar s-au adus aproape 2.100 de plante, sădite cu migală și răbdare de familia Butură.

  ”Am apelat la specialiști pentru că noi, nefiind de meserie, am fost nevoiți să mergem pe mâna celor cu experiență și am avut încredere în soiurile recomandate de cei de la pepinieră”, ne-a spus Amalia Butură, care lucrează alături de soțul său, Alin, pentru ca această afacere de familie să prospere. Așadar, cei 4.200 de metri pătrați de solar sunt acoperiți de plante cu o singură producție – cea din luna mai. În acest an, tânăra familie a plantat căpșuni, pe o suprafață mică, și în câmp, în afara solarului, iar aromatele fructe se coc mai târziu.

  Recolta – pe măsura așteptărilor: 5-6 tone pe an

  Producția de căpșuni obținută de tinerii fermieri a ajuns, în medie, la 5-6 tone pe an. În primul an s-a obținut o cantitate mai mică, dar apoi, în anii 2 și 3 producția a crescut treptat. La început, producția de căpșuni a fost comercializată en-gros, la piață, dar acum, fermierii obținând o cantitate mai mică, recolta se vinde direct de acasă. De ce sunt mai puține căpșuni? Pentru că soții Butură urmează sfaturile specialiștilor, care spun că după 3 ani ar trebui schimbate plantele, deoarece producția are de suferit, iar cultura e mai expusă la boli și dăunători. Așa că din acest an a început, treptat, înnoirea plantelor, întinerirea lor, ne-a spus Amalia. Chiar dacă recolta e mai mică, fructele sunt mai dulci, numai bune pentru dulceață, ele fiind căutate de gospodine, care susțin că fructele au un conținut mai mare de zahăr, ceea ce face ca dulceața obținută să aibă o aromă deosebită.

  Muncă… în familie

  ”În solar, începem lucrările din luna februarie, cu întreținerea plantelor – udat, plivit, tratamente împotriva dăunătorilor, toate desfășurându-se până la apariția primului fruct. Nu am folosit niciodată îngrășământ pentru că ne-am dorit să producem fructe sănătoase. Noi producem și pentru familie, avem copii și vrem ca ei să consume fructe bune, aromate și sănătoase”, au spus tinerii fermieri pentru care cultivarea căpșunilor este principala sursă de venit și le asigură un trai liniștit în Stremț.

  Sursa: ziarulunirea.ro


  Te-ar mai putea interesa

  UE: 90 de milioane de euro pentru proiecte de cercetare în sănătatea solului Fonduri europene pentru livezi și fabrici de procesare – ghidurile au fost publicate Ministerul Agriculturii a anunțat un nou ajutor de stat pentru 400 de fermieri

  Ultimele știri

  APIA a început plata ajutorului de 110 euro pentru vaca de lapte Adrian Chesnoiu: Legea arendei este necesară. Au început să se vândă fermele cu totul, nu doar terenurile agricole Subvenții APIA. Cazurile de forță majoră ce trebuie anunțate în termen de 15 zile