Creșterea rațelor pentru carne. Vezi care sunt cele mai profitabile rase de rațe
agrointeligenta.ro -Creșterea rațelor poate fi o afacere profitabilă în regim gospodăresc. Este importantă alegerea rasei de rațe care oferă cele mai multe avantaje în cazul agribusiness-ului pe care vreți să îl porniți, iar dacă doriți să creșteți rațe pentru producția de carne, este obligatoriu să optați pentru rase grele. Rasele ușoare de rațe sunt pentru producția de ouă.
Dupa specializare, rațele se împart în:
• rate specializate pentru producția de carne
• rate specializate pentru producția de ouă
• rate decorative crescute pentru frumusețea penajului
Rațe pentru producția de carne. Rațele din rasa Pekin
S-a format din rasele locale în sudul Chinei, de unde s-a răspândit în Europa la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului XVII. Rasele de rate Pekin au culoarea albă pe tot restul corpului. Greutatea corporala la care ajung rațele Pekin este de 3-3,5 kg la rațele adulte și 3,5-4 kg la masculi – rățoi. La îngrășarea forțată prin îndopare, masculii pot ajunge să depășească greutatea de 5 kilograme.
La rasa Pekin, producția de ouă este între 85 și 105 ouă, fiecare cu o greutate între 75 și 90 de grame. Această rasă produce ouă de culoare albă, iar ouatul se decanșează la vârsta de 8-9 luni, cu un sezon de ouat care debutează la finele lunii ianuarie și poate continua, dacă rața are condițiile necesare, până în iulie-august.
Rațele din rasa Pekin sunt o opțiune frecventă a crescătorilor din România datorită rusticitățiilor, rezistenței la climă. Au un randament bun la producția de carne și bobocii cresc relativ repede, deși procentul de ecloziune este mai scăzut decât la alte rase de rațe.
Din încrucișarea rațelor Pekin cu rasa Leșească se obține un produs infecund denumid Mulard cu indici foarte apreciati pentru producția de carne cu calități deosebit de apreciate de consumatori, cât si pentru producerea de ficat gras.
Rațe pentru producția de carne. Rațele din rasa Rouen
Rasa de rae Rouen este originară din orașul francez cu același nume, din rasele locale existante. Penajul rațelor Rouen este asemănător ce cel al rațelor sălbatice existând o varietate deschisă – creată în Franța și o varietate închisă, creată în Anglia. Ambele varietăți de rațe Rouen prezintă calități similare la producția și comportament. Astfel, aceste păsări sunt liniștite și se adaptează bine la creșterea fără suprafețede apă. Au un radament bun la îngrășare, iar femelele ating la maturitate 3 kilograme, în timp ce rățoii 3,5-4 kilograme. La îngrășarea forțată, masculii pot ajunge până la 5-6 kilograme.
Bobocii au un ritm de creștere ridicat putând realiza la vârsta de 60 de zile greutatea de 2-2,5 kg.
Ratele Rouen au o producție anuală de ouă între 85 și 95 de ouă cu o greutate medie a oului de 70-85 grame, de culoare verzuie, cu diferite nuanțe.
Rațe pentru producția de carne. Rațele din rasa Leseasca
Rațele Leșești vin de pe teritoriul Amercii de Sud, din Paraguai, Bolivia, Peru, fiind rezultatul domesticirii rațelor sălbatice Carninia muscata. Aceste rațe mai sunt cunoscute și sub denumirea de rațe mute deoarece sunetul pe care acestea țl produc este departe de măcăitul obișnuit al celorlalte rațe.
Penajul rațelor Leșești este foarte diferit mergând pe culori de la negru, alb, albastru, marp sau gri.
La rațele Leșești dimorfismul sexual este deosebit de bine pronunțat. Astfel, ca talie, rațele au greutatea corporală de 2-3 kg, în timp ce rățoii au o greutate dublă, respectiv 5-6 kg, motiv pentru care această rață este apreciată în categoria rațelor grele.
Ce se remarcă la rațele mute este calitatea cărnii la produșii realizați prin încrucișarea cu rasele Pekin și Rouen. acești produși hibrizi au o greutate mai mare decât a raselor din care provin – fenomen de heterozis, iau ușor în greutate și produc un ficat de 750-800 de grame. Acești hibrizi se numesc mularzi și dun infecunzi.
În cazul rațelor mute, acestea clocesc foarte bine și-și cresc bine puii, durata de incubație fiind de 33-35 zile, cu 6-7 mai mult decât la celelalte rase. Au un grad mare de rusticitate și nu necesită prezența suprafețelor de apă, putând foarte bine să fie crescute și pe teren uscat.
Sursa: Facebook. com (Pagina columbofila si animale de companie, Medic veterinar dr.Diana Gălățanu)