• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oamenii din satele distruse de tornadă s-au apucat să-și repare singuri casele!

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Locuitorii satelor din județul Mureș care au fost distruse duminică de tornadă nu au așteptat, cu mâinile în sân, ajutor de la stat. S-a unit și, împreună, au început imediat lucrările de reparații la casele nimicite de vijelia care a uimit o țară întreagă.

  Uite că se poate! În localitățile Cuci și Dătășeni, măturate de tornadă, oamenii nu s-au pus pe marginea șanțului să-și plângă de milă și să strige: să vină Guvernul să ne ajute! Au pus mână de la mână, au sărit și oameni din alte localități, au venit în ajutor jandarmi și pompieri și, ce a pus natura la pământ în două minute, ei au refăcut în mai puțin de două zile”, a scris, într-o postare publică, cunoscutul om de presă din județul Mureș, Cora Muntean.

  Postarea jurnalistei care este și președinte al Asociatiei Nationale a Comercianților Mici și Mijlocii din România este însoțită de o fotografie (imagine principală articol) în care se vede cum un localnic repară acoperișul luat de vijelie.

  foto sat tornada

  Informația că oamenii din Cuci și Dătășeni nu au stat cu mâinile în sân a fost făcută public încă de ieri, când forțele de ordine au fost imediat ajutate de localnici să intervină mai eficient. ”Ieri (luni, n.r.) am rămas la Cuci și Dătășeni până la lăsarea serii. În cursul zilei de astăzi 102 angajați ai MAI sunt din nou la fața locului să ajute populația la acoperirea locuințelor. Ieri a fost destul de greu datorită faptului că nu se găseau materiale de construcții, respectiv țigle să acopere casele. S-au luat țigle de pe anexele gospodărești pentru a nu lăsa casele neacoperite. Comunitatea a avut o reacție destul de bună, la unii au venit copiii și i-au ajutat. Aseară deja satele Cuci și Dătășeni aveau alt aspect. Am mulțumit tuturor celor implicați pentru că au dat dovadă de profesionalism. Am fost în fiecare curte, oamenii ne-au simțit aproape și chiar le-am fost de un real folos. Electrica a adus generatoare de mare putere în Cuci și Dătășeni, astfel încât la căderea serii cele două localități erau alimentate cu energie electrică, excepție au făcut locuințele care au prezentat avarii la rețea. Acum avem 248 de consumatori nealimentați în județ (din șapte localități, n.r.) din aproape 14.000 câți am avut după furtună’, a declarat Lucian Goga, prefectul județului Mureș.

  Acțiunea locuitorilor deja năpăstuiți de forțele naturii nu a fost însă una lipsită de incidente. Un bărbat în vârstă de 58 de ani din Cuci a căzut de pe casă, luni după amiază, în timp ce încerca să repare acoperişul distrus de tornada care a afectat duminică seara satele Cuci şi Dătăşeni.

  Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Horea” al judeţului Mureş, colonel Dorin Oltean, a declarat luni, pentru Agerpres, că persoana respectivă a fost transportată la UPU SMURD şi că în urma acestui accident s-a făcut un instructaj riguros de protecţia muncii tuturor militarilor care intervin în zonă pentru ajutarea populaţiei afectate.

  Potrivit ISU Mureş, în zonele afectate din Cuci şi Dătăşeni intervin peste 70 de pompieri, 10 jandarmi din cadrul Grupării Mobile Mureş, 3 din cadrul IJJ Mureş, 8 poliţişti din cadrul IPJ Mureş, voluntari şi reprezentanţi ai instituţiilor cu rol în managementul situaţiilor de urgenţă, pentru remedierea situaţiilor din teren.

  În urma unei tornade care a avut o rază de circa un kilometru, în localităţile Cuci şi Dătăşeni au fost afectate 347 acoperişuri ale caselor, după ultimele estimări. În Cuci au fost afectate 197 de acoperişuri ale caselor şi blocului de locuinţe (iniţial a fost vorba despre 157 de case), 7 acoperişuri au fost distruse, iar turlele bisericilor din sat au fost avariate din cauza vântului. În localitatea Dătăşeni 150 de acoperişuri au fost parţial afectate, 5 acoperişuri au fost distruse şi mai mulţi stâlpi de electricitate au fost doborâţi.

  Conform unei comunicări oficiale emise astăzi, la prânz, în localitățile Cuci și Dătășeni din județul Mureș, prin efortul angajaților MAI, al voluntarilor și al autorităților locale, până în acest moment s-a reușit refacerea a peste 50% dintre casele afectate, fiind asigurată alimentarea cu energie electrică a comunităților.

  Sursa foto: Facebook.com/Cora Muntean, Zi-de-Zi.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Aminosol® – Stimulează creșterea sănătoasă a plantelor! FURIOUS, PATRICIA ȘI FAUSTO – trei hibrizi RWA de floarea-soarelui pentru toți fermierii! Cupa Fermierului la Fotbal – Godmother și Agrointeligența anunță competiția sportivă a anului 2020 din sectorul agricol

  Ultimele știri

  Important pentru pomicultori: Utilizarea formei de coroană Trident în livadă OIERII SUNT DISPERAȚI! Un mare FNC i-a anunțat că nu le mai livrează furajele, pășunile sunt pârjolite de secetă! Provocări în cultura de rapiță: Cum să diminuezi riscurile și să obții rezultatele pe care le dorești!

  Căutare în articole