Fermierii au fost MINȚIȚI: APIA nu poate debloca dosarele agricultorilor care au fost în control!
Gabriela Gimbășanu -Fermierii au fost mințiți! Deși Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) le-a comunicat că va da drumul banilor pentru circa 20.000 de dosare ale celor care au fost în control se pare că acestea sunt în continuare blocate. Softul le dă bătăi de cap funcționarilor din teritoriu care nu pot trimite dosarele – deși sunt finalizate, la plată care trebuie făcută de APIA Central.
Fermierii aflați în control trebuiau să primească în săptămâna care tocmai s-a încheiat banii de la APIA. Sunt 20.000 de dosare care pot fi trecute în whitelist, lista albă a cererilor fără probleme, dar sunt blocate din cauza softului care dă în continuare erori.
Funcționarii din teritoriu asistă neputincioși la acest scenariu care pare fără sfârșit iar fermierii au ajuns deja la capătul puterilor. ”Întâmplător azi (vineri, 24 iunie, n.r) am mers la APIA Ilfov să văd care este situația cu subvențiile celor aflați la control. Am ajuns chiar când directorul de la APIA Ilfov era într-o videoconferință cu directorul general Florin Faur. Am întrebat punctual, pe județul Ilfov sunt 12 fermieri la control, la nimeni nu a intrat un leu, nici înverzirea nu a ajuns la toți fermierii, ce să mai zic de sprijinul cuplat, ce se întâmplă cu acești bani? Ne-au spus că la fermierii care lucrează terenul în două județe așa cum este și cazul meu nu se știe nici când vor ajunge cererile de la APIA județean la APIA Central. Ne mint tot timpul că au dat drumul la plăți și până acum nu s-a primit nici un ban de către cei aflați la control. Ne-am săturat de minciuni, între ei altceva vorbesc. Nimeni nu știe ce se întâmplă cu banii celor aflați la control. E posibil ca un director să nu aibă nici un răspuns pentru această întrebare? Cum să nu ieșim să facem scandal?”, ne-a declarat în exclusivitate Ilie Dan, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice – Ilfov.
Acesta spune că fermierii nici nu mai pot spera ca plățile să fie finalizate până la finalul lunii iunie așa cum ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat în nenumărate rânduri. ”Nu se mai pune problema de finalizare a plăților până pe 30 iunie, problema este că de la APIA județean nu pleacă spre APIA Central cererile celor aflați la control. De la APIA județean a fost finalizată toată procedura, s-a finalizat controlul și softul nu funcționează să se transmită cererile la plată către Central. Acești oameni mint, astăzi la videoconferință au spus că nu știu când se va primi transferul de la APIA județeană la APIA Central pentru finalizarea calculației. Lângă acești fermieri care au fost la control prin teledetecție și pe teren și nu au primit nici un leu din subvenție se adaugă și foarte mulți fermieri care nu au primit înverzirea”, ne-a mai spus cu amărăciune fermierul ilfovean.
Ilie Dan este de părere că APIA nu va reuși să finalizeze plățile nici în luna iulie. ”Sunt mincinoși, inclusiv pe domnul ministru îl mint că se fac plățile. Acestea se văd pe hârtie, în teritoriu nu se vede nimic. Nu se poate! Își bat joc de noi, ne mint în față, sunt foarte revoltat. Nu mai cred nimic din ce spun, sunt doar povești. Ni s-a promis că până pe 30 iunie avem banii în conturi, care bani? Dacă pe 24 iunie cererile nu au plecat de la APIA județeană la cea centrală pentru finalizarea calculație și autorizarea la plată?! În acest ritm nici în iulie cei de la control nu vor avea banii în cont. Am crezut că ministrul Achim Irimescu și-a învățat lecția, trebuia să meargă la APIA Central și să stea pe capul lor până dau drumul la plăți sau deleagă pe cineva să vezi ce se întâmplă cu banii fermierilor”, a mai opinat Ilie Dan.
În opoziție cu realitatea, ministrul agriculturii pare optimist iar, după cum ne-a declarat joi plățile vor începe ”în aceste zile” iar acestea vor fi finalizate ”dacă nu apar blocaje” până la finele acestei luni – adică în cel mult o săptămână. ”Zilele acestea începem plățile pentru SCZ (sprijinul cuplat în zootehnie) și pentru cei care au fost în control. Dacă nu apar blocaje se plătesc banii europeni până la 30 iunie”, ne-a precizat ministrul.
În plus, și liderul LAPAR, Laurențiu Baciu a fost informat de către directorul general al APIA că dosarele celor care au fost în control vor fi deblocate în această săptămână. ”Din discuția avută cu directorul general al APIA, Florin Faur a reieșit că de astăzi (miercuri 22 iunie) se fac 20.000 de plăți pentru cei care a fost la control. În total, subvențiile acestor fermieri ajung la 400 de milioane de euro, o sumă importantă. La sprijinul cuplat mai sunt încă anumite chestiuni de lămurit și finalizat, așa că acești bani o să poată fi autorizați la plată abia către finele acestei luni, adică nu foarte departe de momentul la care vorbim acum”, ne-a declarat fermierul Laurențiu Baciu, precizând că discuția purtată cu directorul APIA a vizat producătorii din sectorul vegetal.
Ce se întâmplă de fapt la APIA
Deși în graficul plăților APIA a bifat ziua de marți, 22 iunie, pentru deblocarea primelor dosare, softul nu le permite să autorizeze la plată această categorie de fermieri.
”Sunt 40.000 de dosare în total. Cei care nu au avut mișcări de suprafață, adică diferențe de suprafață după control, au mai intrat în white list (lista albă cum este numită la APIA lista unde sunt trecuți fermierii fără probleme la dosar n.r), chiar fermieri mari. Sunt în general fermierii care au fost în control clasic și au ferme mari de 700, 800, 1000 de hectare. Problema este tot la soft! Pentru că dă tot felul de erori. Adică declarația pe suprafață nu o preia pe cea determinată, rezultată după controlul administrativ, ci pe cea declarată inițial de fermier când a depus cererea unică. Adică sistemul ”nu vede” intervenția raportului de control pe flux. Mai exact, raportul de control are rolul de a modifica sau de a pune anumite coduri de neconformitate dacă acestea există. Aici tot sunt probleme pentru că cererea este întoarsă în sistem, reintrodusă și tot așa. Iar problema nu se rezolvă astfel încât dosarele să meargă pe flux, deci tot de soft este problema”, au explicat sursele Agrointeligența din APIA Central.