• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • APIA anunță: A început procesarea dosarelor pentru subvențiile fermierilor din eșantionul de control

  agrointeligenta.ro -

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a reușit să deblocheze sistemul informatic! Nemulțumirea fermierilor privind plățile pe suprafață restante urmează să fie astfel soluționate întrucât instituția a început deja să proceseze dosarele acelor agricultori – între care și marii fermieri, care au fost în eșantionul de control.

  APIA a emis ieri seară un comunicat de presă în care informează că suma totală autorizată la plată pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național), pentru plata regulară aferentă Campaniei 2015 este de 1,253 miliarde de euro, pentru un număr de 798.903 beneficiar

  ”Din data de 23 iunie 2016 a început procesarea în vederea autorizării la plată a fermierilor cu cerere unică de plată în campania 2015, fermieri care au făcut obiectul controalelor pe teren (clasic, teledetecție, ecocondiționalitate) pe campania antemenționată”, a anunțat APIA.

  Tot ieri, adică vineri – 24 iunie, unul dintre liderii LAPAR, Ilie Dan, declara, în exclusivitate pentru Agrointeligența, că fermierii se simt mințiți întrucât, deși li s-a spus că plățile către fermierii aflați la control demarează de miercuri, la momentul ”vizitei” sale la centrul din Ilfov, plățile nu începuseră și nimeni nu știa să spună când vor încasa banii agricultorii care au fost verificați în acest an. Mai mult, liderul din sectorul agricol preciza că la acest moment, funcționarii din teritoriu și-au făcut treaba și singurul pas rămas era cel al transferului informației  prin softul informatic, la APIA Central, pentru procesare finală și autorizare la plată!

  ”Ni s-a promis că până pe 30 iunie avem banii în conturi, care bani? Dacă pe 24 iunie cererile nu au plecat de la APIA județeană la cea centrală pentru finalizarea calculație și autorizarea la plată?! În acest ritm nici în iulie cei de la control nu vor avea banii în cont. Am crezut că ministrul Achim Irimescu și-a învățat lecția, trebuia să meargă la APIA Central și să stea pe capul lor până dau drumul la plăți sau deleagă pe cineva să vezi ce se întâmplă cu banii fermierilor”, ne-a spus Ilie Dan.

  Ce probleme au fost cu banii fermierilor la control

  ”Sunt 40.000 de dosare în total. Cei care nu au avut mișcări de suprafață, adică diferențe de suprafață după control, au mai intrat în white list (lista albă cum este numită la APIA lista unde sunt trecuți fermierii fără probleme la dosar n.r), chiar fermieri mari. Sunt în general fermierii care au fost în control clasic și au ferme mari de 700, 800, 1000 de hectare. Problema este tot la soft! Pentru că dă tot felul de erori. Adică declarația pe suprafață nu o preia pe cea determinată, rezultată după controlul administrativ, ci pe cea declarată inițial de fermier când a depus cererea unică. Adică sistemul ”nu vede” intervenția raportului de control pe flux. Mai exact, raportul de control are rolul de a modifica sau de a pune anumite coduri de neconformitate dacă acestea există. Aici tot sunt probleme pentru că cererea este întoarsă în sistem, reintrodusă și tot așa. Iar problema nu se rezolvă astfel încât dosarele să meargă pe flux, deci tot de soft este problema”, au explicat sursele Agrointeligența din APIA Central.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a aprobat sumele pentru plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor Subvenții APIA 2024. Noi cuantumuri aprobate pentru plată: 73 euro/ha, 98 euro/ha și 102 euro/ha Mihai Mirițescu, Saaten Union: Sfatul meu pentru fermieri este să semene mazărea cât mai repede Subvenția APIA la hectar care intră la plată mai devreme Crescătorii de animale, în așteptare. Când începe APIA plata ANT zootehnie

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)