• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA anunță: A început procesarea dosarelor pentru subvențiile fermierilor din eșantionul de control

    agrointeligenta.ro -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a reușit să deblocheze sistemul informatic! Nemulțumirea fermierilor privind plățile pe suprafață restante urmează să fie astfel soluționate întrucât instituția a început deja să proceseze dosarele acelor agricultori – între care și marii fermieri, care au fost în eșantionul de control.

    APIA a emis ieri seară un comunicat de presă în care informează că suma totală autorizată la plată pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național), pentru plata regulară aferentă Campaniei 2015 este de 1,253 miliarde de euro, pentru un număr de 798.903 beneficiar

    ”Din data de 23 iunie 2016 a început procesarea în vederea autorizării la plată a fermierilor cu cerere unică de plată în campania 2015, fermieri care au făcut obiectul controalelor pe teren (clasic, teledetecție, ecocondiționalitate) pe campania antemenționată”, a anunțat APIA.

    Tot ieri, adică vineri – 24 iunie, unul dintre liderii LAPAR, Ilie Dan, declara, în exclusivitate pentru Agrointeligența, că fermierii se simt mințiți întrucât, deși li s-a spus că plățile către fermierii aflați la control demarează de miercuri, la momentul ”vizitei” sale la centrul din Ilfov, plățile nu începuseră și nimeni nu știa să spună când vor încasa banii agricultorii care au fost verificați în acest an. Mai mult, liderul din sectorul agricol preciza că la acest moment, funcționarii din teritoriu și-au făcut treaba și singurul pas rămas era cel al transferului informației  prin softul informatic, la APIA Central, pentru procesare finală și autorizare la plată!

    ”Ni s-a promis că până pe 30 iunie avem banii în conturi, care bani? Dacă pe 24 iunie cererile nu au plecat de la APIA județeană la cea centrală pentru finalizarea calculație și autorizarea la plată?! În acest ritm nici în iulie cei de la control nu vor avea banii în cont. Am crezut că ministrul Achim Irimescu și-a învățat lecția, trebuia să meargă la APIA Central și să stea pe capul lor până dau drumul la plăți sau deleagă pe cineva să vezi ce se întâmplă cu banii fermierilor”, ne-a spus Ilie Dan.

    Ce probleme au fost cu banii fermierilor la control

    ”Sunt 40.000 de dosare în total. Cei care nu au avut mișcări de suprafață, adică diferențe de suprafață după control, au mai intrat în white list (lista albă cum este numită la APIA lista unde sunt trecuți fermierii fără probleme la dosar n.r), chiar fermieri mari. Sunt în general fermierii care au fost în control clasic și au ferme mari de 700, 800, 1000 de hectare. Problema este tot la soft! Pentru că dă tot felul de erori. Adică declarația pe suprafață nu o preia pe cea determinată, rezultată după controlul administrativ, ci pe cea declarată inițial de fermier când a depus cererea unică. Adică sistemul ”nu vede” intervenția raportului de control pe flux. Mai exact, raportul de control are rolul de a modifica sau de a pune anumite coduri de neconformitate dacă acestea există. Aici tot sunt probleme pentru că cererea este întoarsă în sistem, reintrodusă și tot așa. Iar problema nu se rezolvă astfel încât dosarele să meargă pe flux, deci tot de soft este problema”, au explicat sursele Agrointeligența din APIA Central.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Carrefour a anunțat câștigătorii Premiilor Internaționale pentru Tranziție Alimentară Ploi și vijelii în mai multe județe. Alerta meteo – în vigoare de astăzi Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ