BIOTEHNOLOGIILE – PREZENT ȘI VIITOR. Un loc de întâlnire al tendințelor și al muncii de cercetare a studenților. Cea mai bună lucrare a fost premiată de către AgroBiotechRom
Gabriela Gimbășanu -Facultatea de Biotehnologii din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Asociația AgroBiotechRom au organizat vineri, 24 iunie, simpozionul național studențesc ”Biotehnologiile – prezent și viitor”. Cu prilejul acestui eveniment, studenții din anul III și IV ai Facultății de Biotehnologii și-au prezentat rezultatele cercetării efectuate în laborator pe parcursul unui an de studiu.
Rezultatele obținute de către studenți sunt remarcabile, mai ales în contextul unei schimbări radicale a perspectivelor în ceea ce privește utilizarea biotehnologiilor atât în agricultură, cât și în industria alimentară.
Evenimentul studențesc s-a bucurat de prezența rectorului USAMV București Sorin Cîmpeanu și a prof. univ. dr. Petruța Cornea, decanul Facultății de Biotehnologii și cadre didactice. La simpozion a fost prezent și Nicolae Hristea, director executiv în cadrul Asociației AgroBiotehRom, partener al evenimentului și organizația care a oferit un premiu pentru cea mai bună lucrare prezentată.
Prezent în cadrul evenimentului, prof. Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV București le-a adresat câteva cuvinte de încurajare studenților emoționați, veniți să-și prezinte rezultatele muncii de cercetare.
”Este o reală plăcere să fiu prezent la astfel de acțiuni pozitive unde participarea studenților este una destul de mulțumitoare, mai ales în acest context foarte complicat din toate perspectivele. Este o lume foarte complicată, dar astfel de manifestări sunt cu atât mai necesare pentru a exprima normalitate și pentru a exprima o speranță. Sunt convins că anul viitor veți participa într-un număr și mai mare, mai ales că în acest an când se împlinesc 20 de ani de la înființarea Facultății de Biotehnologii, după 20 de ani vă mutați într-un sediu nou, care va fi inaugurat la începutul lunii octombrie, în prima săptămână atunci când este și Săptămâna Europeană a Biotehnologiilor. Având în vedere implicarea voastră ar trebui să luați în considerare și o carieră în activitatea de cercetare sau în partea didactică. Am convingerea ne vom mai întâlni în activitatea de cercetare. Vreau să vă mulțumesc pentru astfel de manifestări”, le-a transmis rectorul Sorin Cîmpeanu studenților prezenți la simpozion.
Fiind cunoscut ca un puternic promotor al biotehnologiilor în România, Nicolae Hristea directorul executiv al AgroBiotechRom i-a felicitat pe studenții care au avut curaj să-și prezinte munca de cercetare și i-a încurajat să urmeze această cale care are numeroase perspective de evoluție în România și în Europa.
”Vreau să vă felicit pentru demersul dvs. dar și pentru lucrurile minunate pe care le-am aflat astăzi. Dumneavoastră veți fi direct implicați în crearea de noi soiuri și hibrizi, dintre cele mai performante și mai productive specii. În lume lucrurile se dezvoltă pe viteze diferite, în SUA lucrurile sunt cu mult depășite față de ceea ce are Europa, pentru că au acceptat produsul și nu se leagă de miturile referitoare la aceste produse. S-au gândit la ceea ce pot obține cultivând organisme modificate genetic. AgroBiotechRom nu doar că sponsorizează acest eveniment prin oferirea unui premiu de o valoare simbolică, dar vrem să dezvoltăm și să dăm o mână de ajutor facultății și, în final, studenților. Încercăm să vă ajutăm și să venim în sprijinul dumneavoastră și sperăm să dăm o mână de ajutor în perspectivă pentru viitorul nostru al tuturor. Vă mulțumesc și felicitări încă odată”, le-a transmis , studenților din sală Nicolae Hristea directorul executiv al AgroBiotechRom.
Subiectele abordate în cadrul simpozionului au fost dintre cele mai diverse. În total au fost prezentate 18 lucrări de cercetare ce au avut în prim plan idenitificarea și utilizarea de biotehnologii noi atât în domeniul agricol, cât și în industria alimentară.
Printre subiectele de interes abordate se numără:
– ”Impactul biodegradării unor materiale compozite asupra solului”, lucrare prezentată de studenta Elena Laura Gagiu;
– ”Evidențierea producerii de micotoxine de către fungii contaminați ai porumbului depozitat”, lucrare prezentată de studenta Mădălina Stoica;
– ”Identificarea unor gene implicate în producerea de biosurfactanți”, lucrare prezentată de studentul Petrică Daniel Săulescu;
– ”Inactivarea fungilor implicați în alterarea pâinii de secară folosind unde de radiofrecvență”, lucrare prezentată de studenta Georgiana- Aurora Ștefănoiu;
– ”Diversificarea Aspergillius SP. Și Penicillium SP. în podgoriile românești”, lucrare prezentată de studenta Lavinia Ioana Pârvu;
– ”Compuși bioactivi și corelarea cu activitatea biologică a tincturilor de propolis”, lucrare prezentată de studenta Cristina Monica Dabulici.