• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii români, umiliți de traderi: ”Am stat 14 ore la coadă ca să primesc un preț de nimic pentru rapiță”

    Gabriela Gimbășanu -

    Relația fermierului român cu traderul este una tensionată pe tot parcursul anului agricol. Ea devine însă mult mai dificilă în perioada recoltatului când, sub presiunea faptului că trebuie să vândă, agricultorul român trebuie să suporte umilință după umilință numai să reușească să-și vândă cerealele produse în anul în curs.

    În ultimele zile, atitudinea traderilor pare de neînțeles: nu doar că le oferă fermierilor un preț de nimic pentru munca lor de un an, dar în loc să-i lase să se ocupe de muncile câmpului, îi obligă să stea o zi întreagă la coadă numai să-și vândă producția.

    14 ore pentru un preț de 1,55 lei/kg de rapiță

    Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro și fermier în localitatea Chiselet, județul Călărași a trecut săptămâna aceasta printr-o experiență cel puțin ciudată și cu care nu s-a mai întâlnit până acum. După finalizarea recoltatului la rapiță și-a trimis un reprezentant cu marfa strânsă către locul de recepție al traderului. Orele au trecut și reprezentanții societății pe care i-a trimis cu rapița la trader nu mai apăreau. Într-un final, după 14 ore de stat la coadă, o coadă de tiruri ce se întindea pe aproape un kilometru, cei doi reprezentanți au reușit să vândă marfa la un preț de nimic – 1,55 lei/kg.

    În mod obișnuit, fermierii sunt preocupați să-și recolteze culturile din câmp, fără să se gândească că o parte din timp trebuie să-l petreacă prin bazele de recepție ale traderilor. Exemplul cel mai concludent este că ieri (joi, 23 iunie –n.r.) o delegație din partea societății mele a stat 14 ore la o coadă care parcă nu se mai termina, până le-a fost recepționată marfa. Este un lucru inadmisibil ținând cont de faptul că avem pretenția că acești traderi de cereale, care fac profit în România să investească și să asigure un flux continuu al primirii și recepționării mărfii. Este incredibil cum se fac cozi de un kilometru de tiruri și suntem nevoiți să așteptăm 12-14 ore să se descarce tirul. După 14 ore de stat la coadă, am primit un preț de nimic, 1,55 lei/kg la rapiță”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro și fermier în localitatea Chiselet, județul Călărași.

    Lipsa investițiilor blochează accesul fermierilor

    Principalul motiv pentru care fermierii sunt nevoiți să aștepte atât de mult pentru a-și vinde marfa ține în principal de faptul că traderii care au preluat fostele baze de recepție a produselor agricole din perioada comunistă le-au recondiționat doar într-o mică măsură. Personalul insuficient dar și inexistența unei infrastructuri adecvate pentru primirea mărfii fac ca fermierii să-și piardă o zi de recoltat în așteptarea preluării produselor agricole.

    Se așteaptă la analize și la preluarea mărfii pentru că acolo este un singur om operator la basculă, la analize și la buncărul unde se descarcă. Nu există niciun fel de investiție nouă care să asigure cât de cât un flux continuu, toate sunt de pe vremea comunismului, poate doar au dat cu o mână de var și cam atât, în rest nu s-au făcut nici un fel de îmbunătățiri. Așa se întâmplă la noi în România: multinaționalele vin, nu investesc nimic, fac bani pe spatele românilor și la sfârșit tot noi (fermierii – n.r) suntem din ce în ce mai decapitalizați. Sunt dezgustat de faptul că sunt acolo oameni și delegați de la societățile agricole care stau ore în șir la coadă, fără apă, în căldură și fără să primească nici o explicație. Sunt șoferi pe tir care așteaptă 14 ore, în condițiile în care trebuie să miști mașina din jumătate în jumătate de oră câte puțin, nici nu te poți odihni, nici nimic”, și-a exprimat indignarea fermierul călărășean.

    Societățile românești acordă mai mult respect fermierului

    Se pare că nu toate societățile ce se ocupă de preluarea produselor agricole în România tratează fermierul cu același dispreț. Societatea administrată de Emil Dumitru lucrează de câțiva ani buni cu o societate din Oltenița unde an de an merg să vândă cerealele. Acolo nu au întâmpinat niciodată nici o problemă, marfa este preluată imediat, iar timpul de așteptare nu prea există.

    ”Vreau să vă dau și un exemplu pozitiv, nu toți traderii din România acționează la fel. Nu vreau să pară un fel de reclamă mascată, dar pentru preluarea cerealelor noi lucrăm de foarte mult timp cu o societate din Oltenița – Nutricom S.A. Aici lucrurile au mers de fiecare dată bine, nu au fost probleme de nici un fel. Acolo într-adevăr se poate constata faptul că, parteneriatul construit în timp între fermier și o societate de preluare de cereale poate funcționa. Acolo nu discutăm doar de un trader de cereale, cât discutăm de un producător, cu producție integrată pentru furaje combinate. Probabil tocmai de aceea respectiva societate respectă fermierul mai mult decât un simplu trader de cereale”, a spus fermierul Dumitru.

    ”Acesta este paradoxul agriculturii românești, facem producții după care primim prețurile pe care le stabilesc traderii și stăm să ne rugăm cu marfa noastră la poarta lor. Asta este realitatea agriculturii românești. Sper să avem și traderi români, investitori români pentru că m-am săturat de așa-zișii investitori strategici în România care nu fac altceva decât să exporte profitul. Totul depinde doar de noi! Dacă vom continua să stăm cu mâna întinsă să ne vindem cerealele nu vom face niciodată profit și nu vom avansa în agricultură”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro și fermier în localitatea Chiselet, județul Călărași.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!