• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Emil Dumitru (Pro Agro): Mâncarea româneasă ajunge la gunoi. Am ajuns să ne fie rușine că susținem Legea Supermarketurilor

    Gabriela Gimbășanu -

    Ironia rămâne ultima armă cu care organizațiile de fermieri din România încearcă să contracareze lobby-ul extrem de puternic, făcut de marii retaileri, pentru blocarea Legii Supermarketurilor. Liderul Pro Agro spune că declarația sa, în exclusivitate pentru Agrointeligența, este un semnal de alarmă care încearcă să imagineze cum ar arăta vorbele unui român spălat pe creier pe toată această luptă care se duce împotriva produsului alimentar autohton. Prin urmare, întregul discurs al fermierului Emil Dumitru trebuie tratat ca atare, ca fiind născut tocmai din revolta pe care o simte văzând cum încă odată politicul cedează în urma presiunilor pe care marile rețele comerciale le exercită.

    ”Este normal să fim un experiment al altor state membre”

    Modificările aduse la legea nr.321/2009, privind comercializarea produselor agroalimentare, ce este trimisă către președintele României Klaus Iohannis pentru promulgare, par să se lovească de scutul de presiunii al celor care consideră că producătorul român trebuie redus la tăcere, fără să i se permită accesul în marile lanțuri comerciale, crede liderul Pro Agro. Fără promulgarea acestor modificări, soarta agricultorilor este pecetluită. În timp ce producătorul român va falimenta, consumatorul român va continua să mănânce scump și prost. În fața acestei situații, Emil Dumitru alege să întoarcă cuțitul în rană:

    ”Din păcate, în România se dorește să fim conduși nu să conducem, sunt de acord cu domnii ambasadori care fac diverse diligențe pe lângă autoritățile statului român. E normal, trebuie ca fermierul român să dispară, e normal ca terenul agricol al României să încapă pe mâna așa-zișilor investitori străini, este normal ca România să exporte materie primă, este normal ca cel care consumă în România nu trebuie să mănânce produse proaspete, ci cu un termen de valabilitate cât mai mare și cu cât mai multe E-uri. Este normal ca în România actul de comerț să nu pună accent pe dezvoltarea regională și locală a fermierilor, ci pe achiziția intracomunitară de bunuri și pe susținerea economiei altor state. Este normal ca fermierul român să aibă cea mai mică subvenție și poate chiar să abandoneze activitatea agricolă sub această presiune. Este normal ca fermierului român să nu i se permită să se asocieze, pentru că făcând parte dintr-o asociație s-ar putea să-i crească puterea de negociere. Este normal să fim un experiment al altor state membre și mai ales este normal ca agricultura românească să fie transferată către fonduri de investiții care nu fac altceva decât să producă aici și să exporte profitul în țara de origine. Toate acestea sunt normale, atâta timp cât în România oamenii politici nu înțeleg că agricultura și sectorul agroalimentar românesc poate reprezenta o șansă pentru copii și nepoții noștri. Toate acestea sunt posibile, în primul rând, pentru faptul că cei care astăzi ne conduc nu înțeleg că o lege importantă pentru reglarea cererii și a ofertei trebuie să fie inclusă într-o legislație națională care nu ar face altceva decât să transpună legislația europeană.”

    ”Nu reușim să impunem o legislație națională în care fermierul român să fi tratat în mod egal în țara lui”

    Liderul Pro Agro nu se oprește aici cu declarațiile dure. Am ajuns să fim tratați cu ”spatele” în țara noastră, am ajuns să ne fie rușine să ne cerem drepturilor și totul pentru că au grijă alții să facă pe șefii la noi în țară cu consimțământul liber exprimat al celor care fac legile în România.

    ”Este normal ca fermierul român să falimenteze și să ajungă șomer sau să meargă la cules de căpșuni în Spania. Este normal ca produsele extrem de bune și sănătoase care odată umpleau rafturile magazinelor românești să fie aruncate la coș. Este normal ca fermierul român să vândă litru de lapte cu 50 de bani și să falimenteze. Este normal ca ceea ce se întâmplă astăzi în România să conducă la un real dezastru pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea fermelor de familie, prin simplul fapt că nu reușim să ne impunem în fața acestor domni care înțeleg că există legislație decât într-un singur sens, și anume o piață comună în care produsele românești să nu aibă acces în piețele din statele membre de unde acești domni provin. Agricultura românească ar trebui să dispară și produsele românești să fie din ce în ce mai puține tocmai pentru a a satisface obiectivele pe care alte state le au în România, acelea de a aduce produse finite în România și consumatorul român să uite gustul produsului românesc”, a mai spus fermierul.

    ”Orice lucru bun în România este normal să țină 2-3 zile, este normal să fim întotdeauna tratați ca niște fermieri de mâna a treia din Europa. Prin tot ce am spus până acum, în calitatea mea de român și președinte de federație, nu fac decât dovedesc, cu argumente, că nu reușim, nici de data aceasta, să impunem o legislație națională în care fermierul român să fi tratat în mod egal în țara lui. Este normal ca agricultura românească să dispară în contextul presiunilor care se fac în aceste zile astfel încât modificările la legea nr.321/2009 să nu fie promulgate”, a conchis Emil Dumitru, președintele Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului