• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Nicolae Săndulescu, preşedinte ALCEDO: Agricultorii mai tineri sunt mai deschişi la nou

  agrointeligenta.ro -

  Lideră din 2001 pe piaţa de distribuţie a produselor de protecţia plantelor, ALCEDO a devenit, din 2006, şi prima companie pe piaţa de distribuţie a seminţelor certificate de porumb, floarea-soarelui, rapiţă sau soia.

  AgroIntel.ro a stat de vorbă cu Nicolae Săndulescu, preşedintele ALCEDO pentru a afla care sunt problemele fermierilor români, dar şi care sunt soluţiile pe care le au la îndemână pentru a-şi asigura culturi sănătoase şi recolte cât mai bune.

  Domnule Săndulescu, ce ne puteţi spune despre fermierii români? Sunt reticenţi la nou sau mai degrabă conservatori?

  Din experienţa pe care am dobândit-o de-a lungul anilor în agribusiness, vă pot spune că fermierii români sunt, în general, conservatori. În mod special, am remarcat că agricultorii mai tineri sunt deschişi şi dornici de progres. Totuşi, din punctul meu de vedere, mi-e dificil să spun dacă fermierul român este reticent sau iubitor a tot ceea ce înseamnă nou. Trebuie să fie convins că noutatea reprezintă un avantaj pentru el. Și, creionându-vă în linii mari “tipologia” agricolă a fermierului român, este important de adăugat următorul aspect: dacă pe piaţă apare un produs sau un hibrid nou, agricultorul trebuie să-l testeze, să-l încerce pe suprafeţe mici, ca mai apoi să fie sigur că se pretează pentru cultura şi zona agricolă din care provine. Experienţa mi-a demonstrat că fermierii români preferă să meargă pe produsele sau hibrizii deja consacraţi.

  Ce strategie trebuie să adopte agricultorii pentru a face faţă schimbărilor climatice?

  Încă de la început aş vrea să punctez un lucru: România nu s-a confruntat cu schimbările climatice, însă ar fi indicat ca toţi fermierii să beneficieze de sisteme de irigaţii. Consider că o agricultură performantă nu poate fi realizată fără irigaţii. În anii secetoşi, cum a fost 2012, exceptând aportul suplimentar de apă, agricultorul trebuie să apeleze şi la soiuri si hibrizi toleranţi la secetă. De asemenea, este important să respecte măsurile agrotehnice, pentru a preîntâmpina pierderea apei din sol. Nu trebuie uitat nici faptul că apa are costuri destul de mari, aşa că ea trebuie gestionată în mod corect.

  Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă agricultura locală în prezent?

  După cum ştim cu toţii, lipsa sistemelor de irigaţii reprezintă o problemă majoră pentru agricultura românească. Iar acest lucru, se simte mai ales în anii când precipitaţiile sunt deficitare din punct de vedere pluviometric. O altă problemă pe care aş vrea s-o menţionez este creditarea agricolă. Fermierii ar trebui să aibă acces mult mai uşor la credite, iar terenul pe care-l deţin să reprezinte o garanţie eligibilă pentru bănci. Un alt aspect ar fi acela legat de stabilitatea politică şi legislativă de care fermierii au nevoie. Totodată, accesul la o piaţă deschisă, liberă este la fel de important.

  Cum se pliază oferta Alcedo la cerinţele fermierilor români? Ce facilităţi le oferiţi în acest an?

  Este limpede pentru toată lumea, că ALCEDO se află într-un contact permanent cu fermierii, atât prin simpozioanele pe care le organizăm, cât şi prin intermediul echipei de vânzări. Acoperim fiecare judeţ al ţării. Știm exact care sunt nevoile şi preocupările fermierilor, încercând să găsim soluţii la problemele lor, într-un timp destul de scurt. Credităm anual agricultura venind pe piaţă cu inputuri de cea mai bună calitate – seminţe, produse fitosanitare şi îngrăşăminte. Ca o noutate, în acest an, pentru clienţii tradiţionali ALCEDO oferim sprijin pentru achiziţia de utilaje agricole cu plata în doi sau trei ani. Tot începând cu acest an, fermierii vor putea să efectueze analize de sol în cadrul noului nostru laborator de analize agrochimice de la Herăşti. În acest fel, vor ştii cu precizie de ce anume au nevoie culturile lor.

  ALCEDO este un brand internaţional. Ce poziţie ocupă România în cadrul grupului?

  ALCEDO face parte din grupul Sumitomo Corporation, reprezentat în România de mai multe business-uri, printre care: ALCEDO, Sumi Agro România (SAROM) şi Sews România SRL (Sumitomo Electric Wiring Systems România). ALCEDO aparţie Sumitomo Agro Europa (SAE) şi din datele pe care le deţinem, realizăm 50% din businss-ul SAE la nivel european.

  Care sunt planurile de viitor pentru România?

  Ne dorim să fim în continuare alături de fermierii noştri şi să venim cu idei şi soluţii în rezolvarea dificultăţilor lor. Mai mult, intenţionăm să venim în viitorul apropiat şi cu noi puncte de preluare a produselor agricole. Nu vreau să închei acest dialog cu cititorii AgroIntel.ro, fără a preciza faptul că, agricultura va rămâne un sector primordial pentru noi, şi asta pentru că populaţia se află într-o continuă expansiune, iar pământul rămâne oarecum limitat.

  CV Nicolae Săndulescu
  •Preşedinte ALCEDO, companie a cărei baze le-a pus în 1991
  •Doctor în biologie
  •Absolvent al Facultăţii de Biologie, din cadrul Universităţii Bucureşti
  •A ocupat funcţia de cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Protecţia Plantelor-Bucureşti
  •Deţine un brevet de autor pentru o invenţie în domeniul erbicidelor
  •Autorul a zeci de lucrări ştiinţifice, publicate atât în ţară cât şi în străinătate


  Te-ar mai putea interesa

  Document pe surse: Programul Rabla pentru tractoare – condiții și documente necesare Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici

  Ultimele știri

  Froo, lanțul polonez de supermarketuri s-a lansat în România. Ce relație va avea cu fermierii români Fermieri, mare atenție! Noi limite la micotoxine intră în vigoare de la 1 iulie Bursa cerealelor – fluctuații la prețul grâului. De la creștere spectaculoasă la stabilizare