Cine sunt fermierii care vor exporta lucernă în China
agrointeligenta.ro -O delegație din China a venit în România pentru a identifica producătorii de lucernă care au capacitatea de a satisface cererea de pe piața asiatică. Cum totul se face la alte dimensiuni în agricultura chinezilor, regula se va aplica și la achiziția de lucernă din România. Astfel, înainte de a semna orice contract, asiaticii s-au deplasat la noi în țară pentru a vizita și ”inspecta” fiecare unitate de procesare și balotare ce va fi ulterior ”acreditată” pentru export.
Sunt doar patru mari unități care se ridică la standardele cerute de chinezi. Aceștia au avut o întâlnire la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (despre care Agrointeligența a scris aici) după care au plecat într-un periplu prin România. S-a oprit prima dată la Brăila, în Insula Mare a Brăilei, pentru a vedea cu ochii lor staţia de deshidratat şi balotat lucernă pusă în funcţiune anul trecut de Agricost SA, firma care adminstrează peste 55.000 hectare de teren arabil. Înainte însă de a merge direct în Insulă, delegația chineză a vizitat mai întâi, joi dimineaţă, sediul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, pentru a se pune la punct cu strategia autorităţilor locale privind asigurarea şi garantarea siguranţei alimentelor şi a furajelor.
Citiți și: Soiuri românești de lucernă pe care poți paria. Ce producții la hectar se pot obține?
Nu doar Agricost va fi furnizor de lucernă pentru fermele de animale din China. Pe agenda delegației chineze, potrivit surselor Agrointeligența, se află și stația deținută în Călărași de grupul Maria Trading – administrat de Jihad El Khalil, cea din județul Teleorman a lui Ioan Niculae – Interagro, și cea a spaniolilor de la Agronova din județul Olt. Acestea ar fi, se pare, singrele unități care se ridică la standardele certe de chinezi și, din informațiile Agrointeligența, toate cele patru stații, c cea din Brăila, sunt de capacități și tehnologii similare.
Dacă delegația chineză va pleca mulțumită din România, pasul următor va fi cel al semnării contractelor de export de lucernă în China. Acestea se vor derula între fermele vegetale din România și ferme zootehnice din China, în mod direct. Este modelul înțelegerilor pe care asiaticii le au deja cu furnizori de lucernă din Bulgaria, țară care a intrat pe piața din China înaintea noastră. Mai mult, până acum, o parte din lucerna pe care o trimiteau bulgarii era de producție românească. Alte destinații ale exportului direct de lucernă din România sunt țări precum Liban sau Emiratele Arabe Unite.
Pierd subvenția specială pentru lucernă
Marii producători de lucernă au de ales între export și subvenția la hectar pe care APIA o plătește ca sprijin cuplat la această cultură. Dacă inițial se anunțase o plată de 55 de euro/ha, cum producția de pe multe suprafețe a fost trimisă la export în loc să fie valorificată în zootehnia românească, marii fermieri n-au fost eligibili la plată. Astfel, s-a ajuns, ca prin împărțirea banilor la suprafața eligibilă rămasă, sprijinul cuplat pentru lucernă să se situeze, pentru anul de cerere 2015, la circa 400 de euro/ha, după cum a anunțat directorul general al APIA, Florin Faur.
Citiți și: Cultura de lucernă, noul ”moft” al marilor fermieri sau afacere cu viitor la export?
Citiți și: SUBVENȚIA pentru SOIA: 269 euro/ha. LA LUCERNĂ, APIA va plăti 400 euro/ha
Citiți și: Cât te costă să ai furaj verde pentru animale tot timpul anului