• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prima ACȚIUNE CONCRETĂ pentru a stopa VÂNZAREA TERENURILOR către străini!

  agrointeligenta.ro -

  Vânzarea terenruilor agricole – un subiect fierbinte în această săptămână când liderii fermierilor au fost convocați la Ministerul Agriculturii pentru a dezbate o nouă formă pentru legea care reglementează tranzacțiile funciare în țara noastră. Agrointeligența a aflat de la fermierii care au luat parte la discuțiile ce s-au întins peste o oră și în care au fost prezentate inclusiv planurile MADR pentru a limita accesul străinilor la pământul românesc, dar și de a înlesni achiziționarea lui de agricultorii români!

  Trebuie sa elaborăm un act normativ prin care să ne atingem obiectivele urmărite, anume ordonarea pieţei funciare din România, crearea de exploatații agricole competitive, protecția patrimoniului funciar naţional prin introducerea unor condiţii bine definite, clarificarea dreptului de preempţiune, dar care, în acelaşi timp, să respecte prevederile constituţionale şi cele care ne revin prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Achim Irimescu în cadrul întâlnirii la care liderilor din agricultură le-a fost pusă la dispoziție varianta de lucru a proiectului de modificare a Legii 17/2014.

  MADR va avea un departament care să gestioneze situația

  Potrivit, liderului Pro Agro, Emil Dumitru, pentru a se asigura că prevederile care vor fi incluse în legea vânzării terenurilor agricole sunt și respectate, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își propune să creze un departament sau un organism abilitat care să gestioneze acest domeniu și să ofere o imagine clară asupra suprafețelor care se află deja în proprietatea străinilor.

  Vorbim despre un proiect de lege foarte important pentru viitorul fermei de familie din România. Noi credem că trebuie aplicat principiul reciprocității: reglementări au instituit și celelalte state membre în ceea ce privește vânzarea terenurilor ar trebui să le adoptăm și noi în regim de urgență. Sigur că înțeleg că nefiind pe legea de abilitare a Guvernului de a emite Ordonanțe de Urgență, este nevoie de o lege în Parlament. Astfel, începând cu 1 septembrie, odată ce reîncepe activitatea normală a Parlamentului, se va lucra pe acest act normativ. Sunt câteva propuneri concrete pe care noi cei din Federația Națională Pro Agro le-am pus pe masă, la discuții cu ministerul în ceea ce privește calitatea de fermier activ a celui care achiziționează teren, în ceea ce privește pregătirea profesională a celui care cumpără teren și multe alte alte detalii de ordin tehnic. Ne-am bucurat când am aflat că MADR se gândește să înființeze și un organism care să gestioneze tot ceea ce înseamnă o bază de date reală cu tranzacțiile de terenuri agricole din România. Credem noi că până la 1 septembrie, fiind un act normativ aflat în dezbatere publică vom aveam și o finalitate. Cred că putem să face un act normativ bun, nu ca până acum, un act normativ care nu și-a produs efectele scontate. Vor fi incluse criterii cuantificabile,c are pot fi ușor urmărite și gestionate”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

  Discuțiile cu fermierii vor fi continuate

  La rândul său, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a reprezentat fermierii cu propuneri concrete pentru noua lege.

  Pe lângă câteva propuneri ale ministerului care într-o oarecare măsură sunt destul de pertinente asupra unor articole care îi vizau pe străini, toți cei prezenți la discuții au cerut un timp de răgaz pentru a veni cu propuneri mai drastice în ceea ce privește accesul străinilor la achiziția de terenuri agricole. Până săptămâna viitoare fiecare asociație de fermieri va depune propunerile pe care le are, urmând ca săptămâna viitoare să reanalizăm și să discutăm punct cu punct și să cădem la un acord comun, la o soluție finală privind legea vânzării terenurilor agricole”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

  Scopul declarat al modificărilor ce urmează a fi efectuate asupra legii nr.17.2014 nu este acela de a interzice vânzarea terenului agricol către străini, ci este acela de a impune niște condiții clare pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să facă agricultură la noi în țară.

  ”Propunerile MADR au fost acelea de a introduce obligativitatea de a avea pregătire în domeniul agricol pentru cei care doresc să cumpere teren, o anumită limitare la suprafața cumpărată și să ai și o anumită vechime. Am cerut insistent și dovadă că, cel care vrea să cumpere teren locuiește în zona respectivă. Sunt mai multe condiții pe care le luăm în calcul. Rămâne ca o discuție finală să o avem săptămâna viitoare după ce fiecare va veni cu propuneri. Astăzi au fost prezentate mai multe propuneri din țară, unele dintre ele chiar pertinente venite din partea unor colegi și de care trebuie să ținem cont. Prin aceste modificări nu va fi interzisă vânzarea terenurilor agricole către străini, ci aceștia vor avea de îndeplinit niște condiții, se vor impune niște filtre atente la achiziția de terenuri”, a mai spus liderul fermierilor din LAPAR.


  Te-ar mai putea interesa

  Curtea Constituțională, decizie cu impact major pentru toți proprietarii de terenuri din România Soarta Legii Arendei va fi decisă pe 3 octombrie, la CCR! Ionuț Olteanu, AFF: Mii de hectare cu bonitate foarte bună au mers către fotovoltaice!

  Ultimele știri

  Compania Rodbun este prezentă cu o gamă largă de cereale păioase la MoldAgro EXPO 2023 Ucraina și Polonia au convenit să găsească un compromis în problema exporturilor de cereale Netafim powered by EPRS Romania, prezentă la MoldAgro EXPO 2023!