• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce trebuie să știi despre hibrizii de sorg de la Euralis

    agrointeligenta.ro -

    Hibrizii de sorg de la Euralis au oferit un adevărat spectacol în cadrul evenimentului Ziua Câmpului organizat de producătorul de semințe la Amzacea, în județul Constanța. În ferma First Grain administrată de Dumitru Manole, loturile cu toți cei șapte hibrizi din portofoliul Euralis arătau excelent, cu premise de producții extrem de bune pentru cultura furajeră care câștigă tot mai mult teren în țara noastră.

    Prezentarea specialiștilor Euralis a fost făcută vineri, 8 iulie, în dreptul lotului înființat cu sorgul ES Alize, un hibrid semi timpuriu de sorg cu un potențial genetic de producție de 12.000 de kg la hectar, boabe roșii. ”La hibridul ES Alize, acum doi ani, în zona Roșiorii de Vede am obținut 11.700 de kilograme la hectar cu o suprafață de 220-230 de hectare”, a vorbit despre acest hibrid Cristian Moraru, Technical & Sales Manager – Zona 10 (Olt, Argeș, Dâmbovița) în cadrul Euralis.

    Cristian Moraru Euralis
    Cristian Moraru (EURALIS) a prezentat fermierilor hibrizii de sorg

    Conform prezentării oficialilor producătorului de semințe, sorgul este o plantă care rezistă mai bine la condițiile de secetă din țara noastră și care, pentru a se dezvolta, are nevoie doar de jumătate din precipitațiile cerute de porumb.

    ”Noi nu propunem înlocuirea porumbului cu sorgul dar atunci când sunt premise pentru o cultură slabă de porumb putem investi în sorg care se poate cultiva mai bine în condiții mai puțin prielnice. Sorgul pune în valoare aceste condiții și când la porumb se obțin 3-5 tone, la sorg vom obține cu siguranță o producție mult mai bună”, au spus oficialii Euralis în cadrul prezentării de la Amzacea.

    În portofoliul companiei se află acum șapte hibrizi de sorg. ”Avem atât hibrizi timpurii, cât și hibrizi semi timpurii. Avem hibrizi cu boabe roșii sau cărămizii și hibrizi cu boabe albe. ES Albanus, spre exemplu, este un hibrid de sorg cu boabe albe, ES Kalatur este un hibrid de sorg cu boabe alb-perlat. De asemenea, toți hibrizii noștri sunt fără tanin”, a mai explicat Cristian Moraru.

    Cultura sorgului, o cultură de tehnologie

    Ca și tehnologie, loturile de sorg prezentate la Amzacea au fost semănate pe 7 aprilie, cu o densitate de 250-260.000 de boabe germinabile la hectar. S-a mers pe o fertilizare cu 200 de kilograme la hectar cu un îngrășământ complex NPK 18-46-0 odată cu semănatul și apoi s-au mai aplicat 200 de kilograme de azot la hectar.

    ”Cultura sorgului este o cultură de tehnologie. Dacă la porumb și la floarea-soarelui avem variante de erbicidare, de combatere a buruienilor – pentru că o cultură reușită înseamnă o cultură curată de buruieni și de boli, în condițiile acestea, sorgul este o cultură de tehnologie. Spre deosebire de porumb și floare unde încercăm să semănăm cât de vreme pentru a pierde canicula care și acum ne omoară, pentru a evita arșița la polenizare, la cultura sorgului – o plantă autogamă nu avem această problemă. La momentul acesta, cultura este încă în floare (…) Putem semăna sorgul începând cu 12 grade Celsius dar, în opinia mea, pot să spun că am semănat ceva sorg, putem să întârziem puțin semănatul undeva la 14 grade în sol pentru că în aceste condiții putem combate cu un erbicid total, oricare este el, costreiul din rizomi și costreiul din semințe (..) Spunem că este o cultură de tehnologie pentru că se face o prelucrare a solului cu ajutorul grapei cu discuri. Am erbicidat, după care am pregătit terenul și am semănat. În condițiile acestea, putem veni pentru buruienile ce vor mai răsări cu 1,5 l de Dual Gold, spre exemplu, și am rezolvat problema”, a vorbit Cristian Moraru despre tehnologia aplicată la cultura sorgului.

    O altă diferență între cultura de porumb și cea de sorg privește viabilitatea polenului: dacă la porumb se oprește undeva la 37-38 de grade Celsius, la sorg se menține până pe la 45 de grade Celsius. Practic, vorbim despre o rezistență mai bună la arșița atmosferică. De asemenea, și perioada de polenizare este mai scurtă decât la porumb.

    Hibridul de sorg Alize

    Traderii fac achiziții de sorg în noiembrie

    Despre valorificarea producției de boabe de sorg, specialiștii Euralis au explicat că majoritatea traderilor de cereale fac achiziții la prețuri destul de bune.

    Toți traderii de cereale achiziționează și sorg care, ca și preț, în ultimii 5 ani a fost undeva la 80-90% din prețul porumbului. Se caută după ce se termină porumbul, după luna noiembrie, după jumătatea acestei luni. Ca și valorificare, sorgul cu bob alb este preferat de crescătorii de pui de carne pentru că menține culoarea albă a cărnii, iar sorgul cu boabe roșii este preferat de crescătorii de găini ouătoare pentru că dă o culoare mai intensă gălbenușului. Am putea spune că sorgul este foarte apreciat în fermele de păsări și de porci, în general”, au fost informați agricultorii despre posibilitatea de a face bani din sorg. Ca și nivel de proteină, boabele ”se învârt” la o medie undeva la 11-11,5%.

    1. Hibridul de sorg ES Typhon – hibrid timpuriu cu potențial genetic de producție de 9.000 kg/ha

    Este un hibrid nou, cu boabe de culoare cărămizie și panicul semi compact. Are o vigoare timpurie de pornire în vegetație, toleranță excelentă la frângere și toleranță ridicată la secetă și scuturare.

    Înălțimea plantei – 134 cm

    Densitatea medie recomandată la semănat, 300.000 de boabe germinabile la hectar.

    2. Hibridul de sorg  ES Albanus – hibrid timpuriu cu potențial genetic de producție de 10.000 kg/ha

    Este un hibrid cu boabe albe, panicul compact și performanțe în condiții de secetă. Prezintă rezistență ridicată la Fusarium, are plante de talie mică cu rezistență foarte bună la cădere. Hibridul are un potențial ridicat de producție și o vigoare timpurie.

    Înălțimea plantei – 115 cm

    Densitatea medie recomandată la semănat, 300.000 de boabe germinabile la hectar.

    3. Hibridul de sorg  ES Alize – hibrid semi timpuriu cu potențial genetic de producție de 12.000 kg/ha

    Este un hibrid simplu, cu boabe roșii și panicul semi-compact. Are o toleranță excelentă la cădere și ca profil agronomic se evidențiază ca fiind deosebit de tolerant la secetă și scuturare, dar și cu o excelentă toleranță la Fusarium.

    Înălțimea plantelor – 120 cm

    Densitatea medie recomandată la semănat, 300.000 de boabe germinabile la hectar.

    4. Hibridul de sorg ES Arkanciel – hibrid semi timpuriu cu potențial genetic de producție de 11.000 kg/ha

    Este un hibrid simplu, cu boabe portocaliu-deschis și panicul semi-compact. Prezintă o uscare foarte rapidă a boabelor către sfârșitul perioadei de vegetație, este foarte tolerant la secetă și are o toleranță excelentă la cădere. Are un efect ”stay green” foarte pronunțat.

    Înălțimea plantelor – 125 cm

    Densitatea medie recomandată la semănat, 300.000 de boabe germinabile la hectar.

    5. Hibridul de sorg ES Foehn – hibrid semi timpuriu cu potențial genetic de producție de 11.000 kg/ha

    Este un hibrid simplu, cu boabe de culoare cărămizie și panicul compact. Prezintă un potențial ridicat de producție atât în condiții de secetă, cât și în condiții normale, cu o sensibilitate scăzută la sterilitatea apicală. Are o toleranță foarte bună la cădere, plante de talie mică, ușor de recoltat și o excelentă toleranță la Fusarium. Prezintă vigoare timpurie.

    Înălțimea plantelor – 125 cm

    Densitatea medie recomandată la semănat, 300.000 de boabe germinabile la hectar.

    6. Hibridul de sorg ES Kalatur- hibrid semi timpuriu cu potențial genetic de producție de 11.000 kg/ha

    Este un hibrid simplu, cu boabe alb-perlat și panicul compact. Se remarcă printr-o calitate foarte bună a boabelor, toleranță bună la scuturare și secetă, cu o vigoare bună de pornire în vegetație. Are producții stabile.

    Înălțimea plantelor – 120 cm

    Densitatea medie recomandată la semănat, 300.000 de boabe germinabile la hectar

    7. Hibridul de sorg ES BMR Gold X – hibrid semi tardiv cu potențial genetic de producție, 80.000 kg/ha masă verde

    Este un hibrid nou pentru siloz, cu o palatabilitate excelentă, digestibilitate foarte mare – 60% și conținut ridicat de zaharuri solubile – 22%. Acest sorg se pretează la cosit pentru obținerea fânului și este foarte adaptat la condițiile de secetă. Excelent pentru cultura a doua, prezintă 110-115 zile de la semănat și recoltat (30% materie uscată). Paniculul este steril, nu produce semințe.

    Important la acest sorg pentru siloz este că are momentul optim de recoltare atunci cânt există 30-32% substanță uscată în plantă. Se recomandă o fertilizare moderată cu azot între 35-70 kg s.a/ha.

    Însilozarea producției pe o perioadă de 4-6 săptămâni înainte de utilizarea în furajarea animalelor.

    Înălțimea plantelor – 200-250 cm

    Densitatea medie recomandată la semănat, 280.000 de boabe germinabile la hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd