• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea supermarketurilor, PROMULGATĂ! Laurențiu Baciu, LAPAR: Retailerii să nu-și facă griji. AVEM PRODUCȚIE cât nu pot ei să vândă!

    Gabriela Gimbășanu -

    Promulgarea Legii supermarketurilor de către președintele României, Klaus Iohannis, îi bucură pe producătorii agricoli care văd gestul de la Cotroceni ca unul de normalitate. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), spune că pasul următor pentru aplicarea noii forme a Legii 321/2009 este stabilirea unor legături puternice și corecte între rețelele de hipermarketuri și fermierii, respectiv procesatorii români.

    ”Sperăm într-o colaborare care să convină ambelor părți”

    Dacă până acum negocierile purtate între producătorii români și supermarket-uri se făceau pe poziții inegale, odată cu promulgarea modificărilor aduse la legea 321/2009 lucrurile se vor schimba în bine, este de părere Laurențiu Baciu, unul dintre cei mai vocali lideri din agricultură care au susținut în permanență necesitatea adoptării unui astfel de act normativ care să facă ordine în piața produselor agroalimentare.

    Președinția României, o instituție a statului normală nu a făcut nimic altceva decât să judece normal o cerință a producătorilor autohtoni, cerință care trebuie să recunoaștem nu este exagerată. Probabil că ar fi trebuit să cerem condiții mult mai dure sau mai în favoarea fermierilor, dar fermierii modești fiind, înțeleg că nu se poate face totul de la început, probabil că într-un viitor apropiat procentul produselor românești în supermaketuri va fi mult mai mare. Președintele României Klaus Iohannis a reacționat așa cum era normal să reacționeze fiind vorba de interesul poporului român și siguranța și securitatea alimentară. Văd un lucru normal și rămâne ca cei din supermarket-uri să ne contacteze și noi (fermierii – n.r) să luăm problema în serios, având acum un partener serios care ne poate asigura o piață de desfacere. De produs e grija noastră, să nu își facă nimeni probleme că nu vom fi în stare să producem, nu știu dacă o să poată să vândă ei cât putem noi produce. Nu noi am fost până acum pe lângă normalitate, ei au fost. Sperăm într-o colaborare care să convină ambelor părți”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Adoptată în Camera Deputaților pe 8 iunie și promulgată astăzi de Președintele României, noua formă a Legii 321/2009 aduce o serie de modificări privind comercializarea produselor proaspete. Sunt vizate doar legumele, fructele, carnea, pâinea și produsele de panificație, ouăle, mierea, laptele și brânzeturile pentru care, spațiul alocat la raft ar trebui să fie de 51% pentru produsele românești, exceptând perioadele de extra-sezon când producția autohtonă nu poate satisface cererea. În plus, marile magazine nu mai pot impune taxe de raft și nici nu mai pot factura producătorilor o serie de servicii, astfel că prețul afișat va fi format strict din prețul de achiziție, TVA și adaosul comercial, ceea ce va aduce transparență în privința profiturilor pe care marile rețele le fac în România. Un alt element important este acela că pentru aceste produse proaspete, plata către producător se va face cu termen de 7 zile de la livrarea mărfii, nu la 90 de zile cum sunt acum amânați cu plata, prin contract, fermierii români.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol