• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cuști pentru iepuri: reguli de construire și 10 modele interesante

  agrointeligenta.ro -

  Cuștile de iepuri construite în gospodărie sunt o soluție pentru crescătorii care vor să își reducă considerabil cheltuielile, dar și să țină animalele într-un spațiu pe care l-au gândit și creat după dimensiunile și cu materialele dorite.

  Regula de  aur pentru construcția unei cuști pentru iepuri care va sta în aer liber este ca ea să aibă trei pereți – cei laterali și cel din spate, dintr-un material compact. Această regulă se aplică și pentru plafon (acoperiș) și de cele mai multe ori, cel mai la îndemână material este scândura. Îmbinarea ei pe lungime trebuie făcută ”dulgherește”, adică în ”nut și feder” sau cel puțin cu marginile în caturi de 90 de grade. Se recomandă folosirea scândurii cu grosimea de un țol, adică 2,54 cm.

  Citiți și: 

  Fătarea la iepurii de casă. Îngrijirea iepuroaicei și a puilor

  Pentru a ajuta scurgerea apelor la ploi sau la topirea zăpezii, scândurile pereților vor fi așezate vertical.

  Peretele din față este cel care lasă o mai mare libertatea, iar când cușca are un singur compartiment, jumătate sau o mai mare parte, din stânga lui se recomandă a fi din plasă de sârmă pe cadru de lemn. În cazul cuștilor cu două compartimente, doar peretele din stânga se recomandă a fi deschis, adică cu plasă de sârmă, în timp ce compartimentului din dreapta, pentru a fi mai ferit, va avea perete frontal din scândură.

  În oricare din variantele amintite, peretele din față (la cușca cu două compartimente valabil pentru amândouă) trebuie să reprezinte practic o ușă, deci să aibă balamale solide, pentru a servi la curățenie, prinderea animalelor etc”, explică Ioan Ciobotar pentru revista Fermierul.

  Cuibul de fătare pentru iepuri

  Specialistul arată ca în cazul cuștilor cu un singur compartiment, folosite la iepuroaicele mame va fi necesar ca, la timpul potrivit, adică cu 3-4 zile înainte de fătare, să se introducă câte un cuib de fătare.

  Este vorba de o cutie-cuib, în care și din care, iepuroaica să poată intra-ieși. Puii până la vârsta de cca 18 zile vor rămâne în acest cuib, la adăpost, adică nu vor fi expuși la curenți de aer. Rostul celui de-al doilea compartiment, ca și al cuibului de fătare (în cazul cuștilor cu un singur compartiment) este de a li se asigura puilor confortul necesar”.

  Acoperișul cuștii pentru iepuri este și el foarte important. Am stabilit că el trebuie să fie dintr-un material compact și poate avea două funcții. Prima, în cazul cuștilor suprapuse cu pardoseală din plasă de sârmă sau grătar, el ajută la scurgerea dejecțiilor de la cușca de la nivelul superior, așa că va fi poziționat înclinat spre spatele bateriei de cuști. În cazul în care dejecțiile se colectează în tăvițe sertar, acoperișul va fi poziționat orizontal și va avea ca funcție doar protejarea animalelor de precipitații, soare și curenți de aer.

  Ce punem în cuștile de iepuri

  Cușca unde creștem iepurii trebuie să aibă hrănitori, adăpători și, la iepuroaice, când este cazul, cuibul de fătare.

  Nu se pun apa și hrana pe pardoseala cuștilor pentru că vasele pot fi răsturnate și se vor murdări ușor. Soluția este de a fixa hrănitoarele și adăpătoarele pe unul din pereții cuștii, la o înălțime de circa 10 centimetri ce pardoseală.

  Pentru furajele verzi sau fibroase necesare pentru hrana iepurilor, cușca va fi prevazută cu o mică iesle, adică să aibă un hrănitor cu grătar, de preferat cu posibilitatea de a se încărca din afară, fără deschiderea ușiței.

  Iată 10 modele de cuști pentru creșterea iepurilor – soluții pentru micii fermieri și pasionați

  cusca iepuri Romania
  Modelul 1 de cușcă de iepuri poate fi amplasat și într-un spațiu acoperit – garaj sau șură
  cusca de iepuri cu gradina
  Model de cușcă de iepuri cu curticică
  cusca de iepuri mai complicata
  Model de cușcă multi-compartimentată
  scurgere dejectii cusca pentru iepuri
  Un strop de culoare
  cusca iepuri mai moderna
  Atenție sporită pentru estetică
  cusca iepuri
  Un model funcțional de adăpost pentru iepuri
  cusca de iepuri model 1
  Un model simplu de cușcă de iepuri
  cusca iepuri lipita de perete
  Cuști construite la perete casei
  custi de iepuri
  Model de cușcă pentru mai mulți iepuri
  custi cresterea iepurilor
  Modele simple și funcționale de cuști pentru iepuri

  Sursă selectivă: sunphoto.ro, fermierul.ro, facebook.com


  Te-ar mai putea interesa

  Ploi, vânt puternic și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 13 județe Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă!

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu