• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cultivarea dovleacului: perioadă de semănat, îngrijire, recoltare

  agrointeligenta.ro -

  Dovleacul este una dintre culturile care dau producții bune indiferent de calitatea solului, cât timp el este bine drenat. Preferă însă solul acid sau neutru, și poate fi cultivat la semi-umbră sau chiar şi la umbră. De asemenea, propice pentru dovleac este solul umed.

  Seminţele de dovleac se seamănă direct, la 2-3 săptămâni după ultimul îngheţ, când pământul nu mai este îngheţat sau rece. Se fac muşuroaie din pământ la 90 cm distanţă unul de altul, distanţa dintre rânduri trebuind să fie de 1,2 – 1,8 m. Seminţele se plantează la 2,5 cm adâncime, câte 5-6 în fiecare muşuroi.

  Culturi premergătoare pentru dovleac

  Culturile ce preced dovleacul pus primăvara pot fi ceapa verde, spanacul sau salata, în timp ce cultura de toamnă urmează după fasole, mazăre, cartofi timpurii. La rândul său, dovleacul este o foarte bună cultură premergătoare pentru cereale, studiile indicând un spor de producție de 0,5-1,8 tone/hectare în cultura de grâu.

  Perioada de semănat la cultura de dovleac

  Cultura de dovlecel se înființează prin semănat direct între 15 aprilie-10 mai pentru cea din ogor (primăvara) și 10 iunie-1 iulie pentru cea din toamnă.

  Dovleacul se seamană mecanizat la adâncimea de 3-6 cm, norma de sămânță fiind de 4-6 kg pe hectar.

  Pe terenurile prelucrate înființarea culturii se poate realiza după următoarea schemă (80+70) x 50 cm pentru soiurile cu vrejul scurt,150 x 150 cm pentru soiurile cu vrejul lung, se realizează o densitate de 27.000 de plante cu vrej scurt și 13.000 de plante cu vrejul lung pe hectar.

  Pe terenurile neprelucrate, dovleacul se seamănă manual în cuib cu câte 2-3 semințe puse la distanță una față de cealaltă, cuib care este acoperit cu un strat de pământ de 2-3 cm după schema 100 x 80 cm. Vom avea astfel 12.500 de plante pe hectar.

  Lucrările de întreținere la cultura dovleacului în câmp constau în răritul plantelor când acestea au o frunza formată, lăsându-se 1-2 plante într-un cuib, se fac 1-2 prașile manual și 2-3 prașile mecanice, se efectuează mușuroitul la cuib, se dau 4-5 udări cu norme de 250-300 de metri cubi la hectar.

  Fertilizarea culturii de dovleac

  Cultura de dovleac se fertilizează fazial, înainte de începerea fructificării cu 100-150 kg/ha azotat de amoniu sau cu îngrășăminte organice lichide.

  Când se recoltează dovlecii

  Recoltarea dovlecilor începe după 60-75 de zile de la răsărire, în luna iulie pentru cultura în ogor și durează pana la venirea brumelor pentru cea de toamna. Culesul se face manual prin detașarea fructelor cu o porțiune de peduncul.

  Veți știi că dovleacul este gata de cules când se schimbă culoarea fructului și apar niște dungi găbui-verzi. Se intră la cules când semințele ajung la o umiditate de 50-60% dacă doriți să le valorificați.

  Ca și producție, chiar și în sistem ecologic se pot obține 40-60 de tone/ha, uneori chiar 120 tone/ha în cultură pură. Dovleacul se poate pune și în cultură intercalată prin porumb, dar atunci producția scade la 10-15 tone/ha, iar recoltarea se efectuează după culesul cerealei.

  Frunzele și vrejii rămași după recoltare se pot toca și se pot folosi ca nutreț pentru animale numai prin însilozare, în amestec cu paie sau resturile rămase după extragerea uleiului de dovleac.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Control APIA prin teledetecție 2020: procedura de control, sancțiuni cu reducerea suprafaței la plată! Vaca 121 a luat ”caimacul” în ferma Agroserv Măriuța, cu o producție de 92 litri/zi! Adrian Pintea, APIA: Plata avansului poate începe fără finalizarea controalelor!

  Căutare în articole