• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Udarea grădinii de legume pe timp caniculă. Sfaturi pentru a stropi plantele în mod corect

    Gabriela Gimbășanu -

    Grădina de legume trebuie udată cu mare atenție pe timp de caniculă! Sunt câteva reguli de bază privind momentul zilei sau modul în care stropirea se impune pentru a ajuta plantele să treacă cu bine de arșița verii.

    Zilele toride de vară sunt pentru legumicultori un adevărat coșmar. Încălzirea excesivă a solului are consecințe grave asupra dezvoltării corespunzătoare a plantelor din grădină. Căldura nu doar că usucă excesiv  solul și afectează planta, dar o temperatură ridicată a pământului unde se dezvoltă planta face imposibilă absorbția de către legume a necesarului de elemente nutritive din sol. Toate aceste consecințe negative nu fac altceva decât să ducă la obținerea unor plante insuficient dezvoltate, în timp ce producția de legume scade simțitor.

    Pentru a combate efectele caniculei nu este suficient să uzi din abundență plantele din grădină, extrem de importantă este și norma de udare, apa folosită la irigat, precum și momentul pe care ți-l alegi pentru a le asigura legumelor necesarul de apă de care au atâta nevoie în această perioadă. Pentru rezultate cât mai bune atunci când vine vorba de udarea și îngrijirea grădinii de legume în zilele caniculare, Agrointeligența – www.agrointel.ro îți prezintă o serie de reguli pe care trebuie să le respecți în această perioadă.

    Udarea corectă a legumelor: Respectă un interval de udare

    Chiar dacă ai în grădină o diversitate de legume care necesită cantități de apă diferite, este indicat ca la aplicarea normei de udare să respecți un anumit interval de timp. Cu toate astea, nu există o formulă secretă care să-ți spună exact la ce interval de timp trebuie să faci udarea, pentru ca plantele tale să nu aibă de suferit pe timp de canicula. În general, în sezonul estival este bine să faci o udare profundă la fiecare 2-5 zile, în funcție de cât de ridicate sunt temperaturile, în timp ce primăvara și toamna la fiecare 5-10 zile.

    Udarea corectă a legumelor: Udarea se face dimineața devreme

    Dimineața, înainte ca soarele să se arate sus pe cer, este cea mai bună perioadă de udare a plantelor pe timp de caniculă. Cantitatea de apa pe care o torni la rădăcini ajută plantele să facă față stresului din timpul zilei, când temperaturile devin insuportabile. Apa de dimineață le ajută să crească fără întrerupere.

    Este bună și udarea de seară, dar aceasta trebuie făcută după apusul soarelui. Udarea legumelor seara, față de udarea lor dimineața prezintă dezavantajul că plantele ofilite din cauza căldurii își pot recăpăta vigoarea, însă dezvoltarea lor este stopată pentru o perioadă.

    Plantele nu se udă niciodată în timpul zilei, deoarece diferența mare de temperatură și vaporii de apă ce se vor ridica din sol vor afecta plantele în mod negativ, putând duce până la moartea acestora.

    Udarea corectă a legumelor: Oferă-le legumelor suficientă apă

    Cerințe potrivite de udare înseamnă că apa trebuie să ajungă în cantitate suficientă la rădăcini. Cantități prea mici de apă, de cele mai multe ori, acoperă doar stratul superficial al solului, fără să ajungă la rădăcini. Cerințe potrivite de udare înseamnă, de asemenea, ca plantele de cultura sunt, în mod special, dependente de o umiditate constantă a solului, pe toată perioada dezvoltării lor, până la coacere și recoltare.

    Udarea corectă a legumelor: Udă plantele chiar și atunci când plouă

    După o perioadă îndelungată de caniculă, timp în care solul s-a uscat mult prea tare, nici macar o ploaie de vară nu poate fi suficientă pentru a reface carențele de apă. De aceea, specialiștii recomandă udarea legumele chiar și atunci când plouă. Sună ciudat, însă gestul tău are un efect benefic, mai ales daca este vorba despre niște ploi pasagere, de scurtă durată, care nu pot reface umiditatea solului, în măsura în care plantele au nevoie de el.

    Udarea corectă a legumelor: Adaugă compost și elimină buruienile din grădină

    Aceste două acțiunii sunt obligatorii pe de o parte pentru a elimina din grădină plantele care pot concura pentru apă și elemente nutritive cu legumele tale, iar pe de altă parte aplicarea compostului asigură legumelor o vigoare mai mare și deci pot lupta mult mai eficient cu canicula. Astfel că, tot la fel cum tu ai nevoie de vitamine pentru a-ți întări sistemul imunitar, la fel au nevoie și plantele, mai ales pe timp de caniculă, când nu găsesc prea multă apă în sol. Adaugă compost la rădăcinile legumelor ți udă bine zona din jurul plantei, astfel te asiguri că nutrienții din compost ajung acolo unde trebuie, adică la rădăcinile plantelor.

    Extrem de important este și eliminarea buruienilor din grădină. Buruienile trebuie eliminate din grădina ta pe timp de caniculă, deoarece își întind foarte mult rădăcinile în căutarea apei, le întind atât de mult, încât ajung în zona legumelor tale, furându-le până și ultimul strop de apă. Acesta este motivul pentru care trebuie acordată o atenție deosebită eliminării buruienilor din grădina de legume, mai ales în perioadele caniculare.

    hand-water01

    Udarea corectă a legumelor: Nu uda plantele, ci solul

    Nu stropi legumele cu apă, ci doar solul. Chiar dacă intenția ta este de a le revigora, efectul este exact opus. Aerul uscat și razele puternice ale soarelui vor duce la opărirea frunzelor și a legumelor și implicit la ofilirea plantei. De asemenea, este important ca la aplicarea normelor de udare să păstrați frunzele legumelor uscate. Frunzele ude devin frunze bolnave – lăsate cu apă peste noapte, ele reprezintă mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor. Frunzele care sunt ude, în soare capătă urme de arsuri ușoare, care pot afecta dezvoltarea armonioasă a legumelor din grădina ta.

    Udarea corectă a legumelor: Evită suprasaturarea solului cu apă

    Suprasaturarea cu apă a solului duce la împiedicarea desfășurării procesului de respirație la nivel de rădăcină, în consecință celule rădăcinilor se îneacă fără oxigen și astfel legumele din grădina ta vor muri. Pe timp de caniculă, cea mai bună cale de a menține sănătatea legumelor este să le oferi apă atât cât să permiți rădăcinilor să se umezească. Este contraindicată udarea excesivă a legumelor, apa nu trebuie să plutească deasupra solului.

    Cantitatea de apă de care legumele au nevoie diferă de la o plantă la alta. Așadar trebuie să cunoști foarte bine necesitățile fiecărei plante. În principiu este indicat ca în perioada verii să uzi grădina de legume o dată la 2-5 zile.


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență