• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniela Giurcă, secretar de stat MADR: ”Termenul de 10 zile va fi respectat pentru majoritatea fermierilor”

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermieri în greva foamei! Asta este situația în care s-a ajuns în România după ce răbdarea crescătorilor de animale a fost greu încercată de-a lungul ultimelor luni. Termenele de plată asumate și de către Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) și care au fost înaintate în nenumărate rânduri și de conducerea Ministerului Agriculturii nu au fost respectate până în prezent. Cu termenele de plată cu mult depășite, cu animalele care aproape le mor de foame în ferme, trei fermieri curajoși au luat astăzi (1 august – n.r) decizia de a intra în greva foamei. Este vorba de Costel Caraș, crescător de vaci de lapte din județul Ilfov și vicepreședintele Holstein.Ro, Vlad Andrei, un fermier din județul Argeș, și Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

    Dorind să remedieze cât mai urgent situația în care se află fermierii, secretarul de stat din MADR, Daniela Giurcă s-a întâlnit astăzi cu liderii din sectorul creșterii bovinelor pentru a discuta nemulțumirile lor și pentru a-i convinge să renunțe la această formă de protest care nu face altceva decât să le pună sănătatea în pericol. Imediat după discuțiile pe care le-a purtat cu reprezentanții fermierilor în interiorul MADR, secretarul de stat a ieșit din minister pentru a încerca să-l convingă și pe Costel Caraș să renunțe la greva foamei.

    Eu cred că în funcție de progresele care s-au făcut în ultimile zece zile, de când am avut o altă discuție, și, în funcție de cum merge ritmul autorizărilor la plată, cred că acel termen de 10 zile, poate nu pentru toți fermierii, ci pentru majoritatea fermierilor, se respectă și eu vă rog să ieșiți din greva foamei. Dacă într-adevăr nu putem o să vă spunem clar peste 10 zile când am stabilit ce se poate și ce nu se poate. Nu are rost să stați, ce putem să facem, să-i omorâm pe cei care trebuie să testeze softul în continuare? E penibil să cerem așa ceva. Asta nu e constructiv (…) Nu pot să vă las să vă terminați acțiunea pentru că este soare, e cald. Vă rog frumos, haideți să rezolvăm această problemă. (…) Sunt un om foarte corect, promisiunile au fost făcute în baza a ceea ce s-a discutat cu Siveco și văzând cu merg treburile. Plățile în cadrul APIA merg în ritmul dictat de această testare și dezvoltare de soft. Poate ca ar fi bine să îi chem și pe cei de la Siveco și să mergem la mine în birou să discutăm, în așa fel încât să renunțați la greva foamei. În ritmul în care merg plățile eu sunt optimistă că în zece 10 zile banii vor ajunge la fermieri”, a declarat Daniela Giurcă, secretar de stat în cadrul MADR.

    Încercările secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a-l convinge pe fermier să renunțe la această formă de protest care îi pune în pericol sănătatea au eșuat, Costel Caraș fiind de neclintit chiar și după ce i s-a promis că se va constitui acel consiliu consultativ pe lângă APIA, care ar avea rolul de a reglementa eventualele probleme de comunicare care ar putea să apară.

    Ce s-a promis și ce s-a discutat cu premierul Cioloș să facem un consiliu consultativ pe lângă APIA în care să discutăm toate problemele și să vorbim să vedem dacă putem să facem o derogare pentru cei care nu sunt vinovați, să nu plătească penalități pentru că nu au primit bani din subvenție. Aș vrea să încetați greva foamei. Ar fi trebuit să veniți întâi să discutăm și pe urmă să intrați în greva foamei. Banii au existat de plătit, nu a fost niciodată problema banilor (…). Spuneți-mi ce pot să fac pentru ca dvs.  (Costel Caraș – n.r) să ieșiți din greva foamei. Am aflat de cererea dvs. dar nu vă pot primite că 90% din fermieri vor primi subvențiile restante, pentru că aș promite minciuni, nu vreau să mint. Acesta este ritmul în care se lucrează, am încercat să vă explic cât de complicat este acest soft. Noi am ales să complicăm lucrurile când am ales atât de multe scheme de plată”, a mai spus secretarul de stat.

    Eforturile secretarului de stat Daniela Girucă n-au avut însă sorți de izbândă întrucât crescătorul de vaci Costel Caraș a refuzat să renunțe la forma de protest pe care a demarat-o în această dimineață. Alături de fermierul din Brănești, județul Ilfov, au mai intrat în greva foamei și Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, și Vlad Adrian, fermier din județul Argeș.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till