• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GREVA FOAMEI ÎN FAȚĂ LA MADR – ZIUA 2. ”Am păstrat două scaune și pentru domnul ministru și doamna Giurcă”

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierii au trecut de prima noapte de greva foamei! Dezamăgiți și parcă mai furioși decât ieri, crescătorii de animale aflați în greva foamei spun că nu vor renunța la cea mai dură formă de protest sub nicio formă. Nici ministrul și nici APIA nu îi poate convinge verbal să plece spre fermele lor. Nu și de data aceasta! Sunt sătui de minciuni și promisiuni! Doar faptele îi mai pot urni din loc iar cartoful fierbinte se află de data aceasta în curtea APIA, cea care face plățile fermierilor. 

    Prima noapte de greva foamei a fost poate, și cea mai deficilă pentru fermierii aflați la porțile Ministerului Agriculturii. Costel Caraș, producătorul agricol care stă deja de peste 42 de ore în fața MADR dar și a, APIA, chiar dacă este peste drum, este de neclintit. ”Prima noapte aici în grevă am petrecut-o destul de dificil pentru că nu ne-am dat seama că o să fie rece și am fost numai într-o cămașă cu mânecă scurtă, a fost frig. Dar am depășit, am dormit câteva ore. (…) Îl așteptăm pe domnul ministru al agriculturii și o să vedem ce este de făcut. Dar personal nu cred că se mai poate face ceva pentru că doar APIA poate să rezolve ceva dar dânsul nu înțeleg ce…”, ne-a declarat Costel Caraș, primul dintre fermierii care au intrat ieri de la primele ore ale dimineții în grevă.

    Crescătorul de vaci de lapte din Brănești, județul Ilfov, nu se arată impresionat de vreo invitație la negocieri și nici de promisiunile deșarte venite de la minister. ”Pe mine nu are ce să mă lămurească astfel încât să ne oprim din greva foamei, sub nicio formă. Dar nu cred că mai avem ce să discutăm! Noi am așteptat iar dânsul a promis în nenumărate rânduri că se vor plăti bani, se vor plăti bani, se vor plătii bani! Iar totul a fost minciună! Noi am apelat la cea mai dificilă de protest nu ca să ne primească la negocieri ci ca să plătească fermierii. După ce primim banii în cont ne luăm umbrela frumos și plecăm la vaci, unde ne este locul și de unde nici nu trebuia să plecăm. Deja în fermă sunt probleme, pentru că așa este când pleci de lângă animale, dar nu avem ce face, nu putem să renunțăm sub nicio formă”, mai spune Caraș.

    Acesta nu s-a arătat impresionat de comunicatul emis ieri de MADR unde i se transmitea victorios că cererea i-a fost autorizată la plată ci din contră spune că l-a ”jignit profund”. ”Adică părea ceva de genul: ți-am dat mă banii, dă-i drumul acasă tu! Ei au înțeles foarte bine că noi protestăm pentru toți fermierii, nu în nume propriu, dar nu îi duce capul să gestioneze astfel de situații. Declarația aceea este sub orice critică, un secretar de stat (Daniela Giurcă, secretar de stat MADR n.r) care face o astfel de declarație ar trebuie să și plece după ce face tâmpenia aceasta. M-a întărâtat foarte tare comunicatul de aseară. Problema este punctuală, vorbim despre vaci, nu mai trebuie să revină ce au plătit până acum.  Deci eu am intrat în greva foamei și imediat am primit autorizarea la plată, deci ce înseamnă asta că toată țara trebuie să vină aici să intre în greva foamei ca să ia banii?”, se întreabă retoric fermierul.

    Costel Caraș mai spune că fermierii deja încep să strângă rândurile iar din țară deja primește semnale non-stop din partea celor care vor să se alăture în fața MADR. ”Da, după-amiază sau cel târziu mâine dimineață o să vină trei colegi din Tulcea, unul dintre ei are o fermă destul de mare de 500 de capete. Au probleme imense și la DSV Tulcea și la APIA Tulcea, unde toată lumea este în concediu. Deci avem două scaune rezervate, pentru că declarațiile domnului ministru și a doamnei secretar de stat, în aproape toate situațiile, au fost că ei nu mai au ce să facă. Deci sunt cam în situația noastră prin urmare îi invităm să intre și ei în greva foamei aici poate se va întâmpla ceva”, a mai spus Caraș.

    Dumitru Grigorean (ACBCR): ” Sunt probleme mari dar cei responsabili încă nu își dau seama”

    Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, la rândul său în greva foamei, spune că este total dezamăgit de situația prezentată ieri directorul APIA, Nicolae Horumbă. ”Sincer la ce am văzut eu în aceste două zile cred că dacă nu facem ceva suntem pierduți. Adică noi, cei implicați, sau de jos cum se spune. La ce am văzut aici, nu știu cine ne mai poate salva. Atâta neputință, indiferență și nepăsare față de tot ce se întâmplă…Și când vezi pe ce salarii se lucrează aici (la Ministerul Agriculturii n.r) iar când vine vorba de probleme doar se ridică din umeri, chiar rămâi profud dezamăgit”, ne-a declarat crescătorul de vaci de carne din Suceava.

    Acesta povestește un episod petrecut ieri care nu mai lasă loc de niciun fel de comentariu. În disperare de cauză, resposabilii din ministerul agriculturii au încercat să le rezolve doar cererile protestatarilor și nu au înțeles esențialul: că ei au ales această formă de protest în numele tuturor celor care îi reprezintă și care nu și-au primit banii. ”Au venit ieri, a trimis doamna secretar de stat Giurcă, un consilier care ne-a cerut codurile de exploatație ca să ne efectueze plata. Bineînțeles că noi nu am vrut și le-am explicat că nu am venit pentru noi personal aici. Pe mine și pe domnul Costel Caraș ne-au găsit și pe persoană fizică pentru că a fost mai ușor dar pe colegul de la Argeș (Vlad Adrian, crescător de vaci din județul Argeș n.r) nu l-au găsit având societate, ca să îl păcălească și pe el că îi dau banii. Ei nu au înțeles că nu despre noi 3 este vorba ci despre o țară întreagă, un sector. Despre faptul că au adus în pragul disperării și aproape au distrus zootehnia românească sau cel puțin partea de bovine care este la pământ din toate punctele de vedere. Ei nu își dau seama că noi nu am venit aici să ne riscăm viața și sănătatea chiar degeaba. Sunt probleme mari dar ei încă nu își dau seama”, ne-a mai spus Dumitru Grigorean.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”