Păruială pe Facebook între fostul și actualul ministru al Agriculturii: ”Impotent administrativ” versus ”Frustrat pe rezultatele mele”
agrointeligenta.ro -Cuvinte grele, acuzații și mai grele curg pe Facebook între fostul ministru al agriculturii Daniel Constantin și actualul ministru, Achim Irimescu. Războiul declarațiilor a început ca urmare a unor afirmații făcute de Constantin într-un interviu acordat pentru Agerpres. Irimescu a venit la câteva ore cu o replică acidă ca, astăzi, președintele ALDE să răspundă cu un mesaj pe care l-a etichetat ca fiind ”un scurt pamflet tehnocrat”.
Iată războiul declarațiilor între fostul și actualul ministru al agriculturii
Daniel Constantin, 4 august, interviu Agerpres:
Pe agricultură sunt două componente: zona de dezvoltare rurală și zona de plăți directe. Din păcate, pe zona de plăți directe este primul an de la aderare când se întârzie atât de mult cu plata subvențiilor. Fermierii sunt extrem de revoltați din acest punct de vedere. Pe zona de dezvoltare rurală s-au întârziat nejustificat, din punctul meu de vedere, deschiderile de sesiuni. Lucrurile nu s-au modificat fundamental, trebuiau să deschidă așa cum era planul inițial, din ianuarie, și cred că astăzi puteam să vorbim despre o absorbție importantă. De ce era important să deschidem cât mai repede? Pentru că, spre deosebire de perioada 2007-2013, acum avem o țintă de performanță, nu numai noi, ci și toate statele europene, pe care trebuie să o atingem până în anul 2018, nu numai pe agricultură, pe toate fondurile. (…)
Am văzut un document aprobat în Guvern care arată că absorbția fondurilor europene până în acest moment este zero pe toate capitolele. Avem doar 57 de milioane de euro datorită faptului că anul trecut Ministerul Agriculturii a deschis, pe proprie răspundere, anumite măsuri. Asta este toată absorbția. În rest, zero. Ce este mai grav, că și previziunile până la finalul lui 2016, asumate de Guvern, sunt zero. Guvernul vine și spune, într-un document pe care probabil nu au vrut să-l facă public: noi nu o să cheltuim niciun ban european până la sfârșitul acestui an. De aceea sunt extrem de sceptic vizavi de performanțele acestui guvern și de performanțele economice pe care le înregistrează România
Achim Irimescu, 4 august, replică pe pagina personală de Facebook
Daniel Constantin continuă sa facă afirmații care nu au niciun sâmbure de adevăr, în speranța ca ar putea face fermierii sa uite ca el este de fapt „artizanul” întârzierii plaților, deși toți fermierii știu acest lucru!
De fapt singurele lucruri notabile prin care Daniel Constantin s-a făcut remarcat la Ministerul Agriculturii au fost: dezangajarea sumei de circa 1 miliard euro din fondurile FEADR (AFIR) precum și penalizări de sute de milioane de euro și întârzierea plăților directe pe FEGA (APIA) cu 7 luni de zile.
Suma de 57 milioane euro la care face referire în postarea sa de pe Facebook – ca să mă rezum numai la fondurile europene pe Agricultură – reprezintă plăți pentru contracte derulate în trimestrul I al anului 2016 (ianuarie-martie). Dumnealui, din fericire pentru fermieri, nu mai era ministru din noiembrie 2015.
De asemenea, suma de 300 milioane euro despre care spune dl. Constantin că va intra in conturile României in perioada următoare, reprezintă plățile pentru contractele derulate în trimestrele II (aprilie –iunie) și III (iulie-octombrie) ale anului 2016. Perioada în care, din nou, dl. Constantin n-a avut nicio contribuție. Suma pe trimestrul II este de 231.935.189 euro, iar pentru trimestrul III de 38.803.356 euro pe FEADR, la care se adaugă și contribuția națională.
În total, de la schimbarea conducerii MADR, APIA a plătit până la data de 3 august 2016, suma de 1.707,39 milioane euro. Asta iîn ciuda întârzierilor și blocajelor lăsate la APIA de dl. Constantin.
Prin urmare, cum spuneam, dl. Constantin s-a făcut remarcat prin dezangajări și corecții în suma de 1,8 miliarde euro și întârzierea cu 7 luni a plaților directe. Pe undeva, eu îl înțeleg… Cum să nu mistifici realitatea, când adevarul este atât de dezastruos? Ieșirile în presă prin care face astfel de afirmații sunt probabil rezultatul frustrărilor sale pentru faptul că Ministerul, condus acum bine, are rezultate notabile, la care dl. Constantin nici nu putea spera vreodată. Din nefericire pentru dânsul cifrele adevărate sunt ușor de verificat și îl contrazic în totalitate.
Daniel Constantin, 5 august, replică la replică pe pagina personală de Facebook
M-am gândit mult dacă merita sa-ti răspund la aceleași aberații pe care le spui de câteva luni ca sa-ti justifici impotenta administrativa…
Văzând însă ca nu te preia deloc, dar deloc presa (s-au lămurit toți) am zis sa-ti dau o mana de ajutor. Așa poate mai afla și altcineva în afară de fermierii furioși ca încă mai ești ministru. Mulți oameni au crezut ca ai plecat după singura moțiune adoptata în ultimii 10 ani, dar realitatea este ca nu s-a mai găsit nimeni care sa preia un sector pe care l-ai pus la pământ și care nu poate fi redresat în puținele luni care au rămas acestui guvern.
Citind postarea ta, îmi dau seama de ce nu merge ministerul. Nici acum nu ti-ai dat seama ca plățile făcute în primul trimestru – celebrele 57 milioane de euro cu care se mândresc pe rand aproape toți miniștrii – sunt aferente proiectelor depuse în anul 2015! Atunci am decis sa lansam, în luna martie, pe proprie răspundere primele masuri din toate din toate programele pe care le are România. Deci, dacă vrei sa vorbești de greaua moștenire, trebuie sa știi ca in timp ce tu erai la Bruxelles (revin la subiect), în România PNDR si-a deschis primul masurile și a fost ulterior primul program aprobat de CE. În iunie 2015.
Mai mult, și sumele prezentate de tine, ca transe pentru trimestrul II și III sunt tot din proiectele depuse în 2015!!!
Din păcate, faci parte din Guvernul ZERO și nu ești o excepție. Sunt aproape convins ca în 2016 nu o sa faci nici o plata pentru măsuri deschise de tine, pentru ca le-ai lansat abia în mai, iunie!!! Nejustificat! Simplificarea de care vorbești este sub 1%!!! Analizam cu atenție în decembrie!!!
Merg mai departe… vorbești de „dezangajări de 1 miliard”. Am preluat mandatul în mai 2012 și am reusit sa ajungem în noiembrie 2015 la 90%! Sumele pe care nu le-am atras sunt cauzate de lipsa de cofinanțare a agenților economici. Aceștia au reziliat contractele cu agenția prea târziu și sumele nu au mai putut fi contractate cu alți beneficiari eligibili pentru ca timpul rămas pana la finalul lui 2015 era prea scurt pentru implementare.
Sunt lucruri pe care le știi foarte bine, pentru ca personal ai început rezilierea contractelor în 2013 când din greșeala mea ai ajuns secretar de stat coordonator al agențiilor de plăți!
Penalități invocate de tine…sunt aferente întregii perioade 2007-2015 si ambelor agenții de plăți! România a atras în aceasta perioada aproximativ 14 miliarde de euro!!! Deși se putea mai bine, totuși sumele retrase de CE comparativ cu suma atrasa cred ca rentează. Primul an de la aderare când corecțiile au fost 0 pe APIA este 2014 și asta spune multe!
8 miliarde din cele 14 au fost atrase în cei 3 ani și jumătate cât am fost ministru – apropos de realizări – dintr-un motiv foarte simplu…ca am avut și am știut sa fac echipa!!! Sub conducerea ta nu a rezistat nimeni mai mult de 3 luni!!! 3 șefi la APIA, 2 la AFIR, secretari de stat…am pierdut numărul!
Subvențiile agricultorilor! Din cauza faptului ca te-ai ocupat de schimbarea oamenilor înainte de toate (problema este ca nu ai pus alții în loc), ai uitat sa semnezi contractele subsecvente cu dezvoltatorul de soft!
Asculta cu atenție!!! Odată ce s-au realizat plățile în avans, adică 1 decembrie (presupun ca știi regulamentul), trebuia sa semnezi subsecventele pentru plata la vegetal și zootehnie! Când s-au semnat?!? Se pare ca nu este o informație publica!!!
Au fost interpelări în parlament, întrebări de la presa, disputa la moțiune și tot nu ai răspuns!!! De ce?!? Pentru ca fermierii pe care încerci sa-i păcălești si-ar da seama ca fie ai avut alte preocupări, fie nu ai știut ce ai de făcut!!! Probabil ca în loc de decembrie APIA a semnat în aprilie, mai!!! Și atunci cum sa plătești la timp?!?
Regret ca l-ai păcălit și pe premier pe aceasta tema, dar timpul va lămuri aceste lucruri. Atunci când o sa fii la Bruxelles (sau nu), viitoarea administrație va face lumina! Apropos de Bruxelles și „expertiza” sau aura din jurul denumirii pe care ați batjocorit-o de „tehnocrat”! Trebuie spus ca cel puțin în cazul tău nu ai lucrat niciodată la Comisia Europeana!De mulți ani ai lucrat în Bruxelles, dar pentru România, activitatea principala fiind aceea de a lua notițe la reuniunile grupurilor de lucru și de a informa apoi ministerul!!!
Asta nu înseamnă ca nu ai vrut sa lucrezi pentru CE, numai ca la examenul pe care l-ai susținut în 2009, oamenii si-au dat seama….și…te-au respins! Numai câțiva în România nu si-au dat seama și acum tragem ponoasele!!!
Un ultim lucru care accentuează activitatea ZERO…sistemul de irigații! Legea 269 pe care am redactat-o și votat-o în unanimitate în parlament! Nu s-a pornit nici măcar o licitație pentru acel miliard de euro, mai mult decât atât s-au blocat și cele 435 mil euro din PNDR! Sa fie ZERO pe linie…