Alimente „sigure”, vânzări mici
agrointeligenta.ro -Deşi autorităţile sanitar-veterinare dau asigurări că alimentele de pe piaţă sunt sigure, scandalurile din industrie au produs panică printre consumatori. Producătorilor le-au scăzut vânzările chiar şi cu 40%.
Scandalurile din ultima vreme din industria alimentară au redus serios apetitul românilor pentru lapte sau carne. Dacă la lapte, producătorii se plângeau de vânzări mai mici chiar şi cu 40% în momentul declanşării crizei – cu pierderi de zeci de milioane de euro – la carne, consumul este mai mic cu cel puţin 10% faţă de perioada similară de anul trecut.
Cât despre exporturile de carne de vită sau cal sunt aproape zero, afirmă Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Proagro, care reprezintă interesele mai multor organizaţii profesionale din agricultură. Pentru producători, pierderile cresc de la o zi la alta. „Dacă va continua campania negativă, iar fermierii vor pierde noi contracte, nu este exclus să ne coste ceva la creşterea PIB, poate 0,1 puncte”, afirmă Dragoş Cabat, managing partener efin.ro
Miza de la raft
Dorin Cojocaru, preşe dintele April (patronatul din industria laptelui) spune că nu este cazul ca populaţia să-şi facă griji, pentru că în prezent nu există produse contaminate cu aflatoxină pe rafturi. Oricum, cantităţile cu probleme n-au reprezentat decât 0,01% din totalul producţiei locale de lapte. Pe de altă parte,Jurconi nu exclude nici faptul că în spatele acestor scandaluri s-ar putea afla interesele unor firme străine dornice să pătrundă pe piaţa internă. Exemplul este cel al mezelurilor, unde românii controlează piaţa.
Lauda de sine nu miroase a bine
Oficialii de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se laudă că agenţia se numără printre cele mai bine puse la punct autorităţi din domeniu din UE. Ei vorbesc şi de aprecierile venite de la Bruxelles pentru reacţia rapidă. La noi, însă, au stârnit neîncrederea consumatorilor faţă de produsele de la raft.
După carne şi lapte vine şi porumbul
Producătorii locali se tem că după scandalul cărnii şi al laptelui vor urma şi altele pe fondul zelului ANSVSA de a face controale. Mai nou, un mare producător de cereale a anunţat că are porumbul sechestrat pentru că există suspiciunea că este contaminat cu aflatoxină. Şi nu este decât începutul unor scandaluri care riscă să pună pe butuci industria locală