• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cancan: „Ştefan Poienaru – la 10 ani muncea cu ziua, acum e latifundiar în Balta Ialomiţei”

    agrointeligenta.ro -

    Stefan Poienaru ocupa unul dintre primele locuri in topul celor mai bogati fermieri din tara. Are o avere estimata la 50-60 de milioane de euro, insa spune ca n-a „gustat” niciodata excentricitatile de milionar, scrie cancan.ro în serialul dedicat TOP 50 fermieri agrointel.

    Chiar daca a agonisit o avere impresionanta, milionarul nu epateaza. El ne-a povestit ca are doua masini, una de 15 ani si alta de sapte ani, pe care le foloseste mereu.

    “Am o masina care are 15 ani vechime, un Audi A4, si alta care are 400.000 de km si sapte ani vechime, un Volvo XC 90. Masini obisnuite, nu am masini scumpe, poate anul acesta le voi schimba.

    Educatia noastra de copii saraci, eu provin dintr-o localitate de 20 de case, invatamantul extraordinar si sansa de a invata, ne-au permis sa ne realizam ca specialisti si ca oameni sa ne integram in societate si in mediul economic”, ne-a spus milionarul.

    Potrivit topului agrointel.ro, milionarul, care conduce Agrofam Fetesti, si-a strans averea din agricultura, in principal din cultura graului si a porumbului. Toamna trecuta el a semnat 6.000 de hectare de grau, 3.600 de hectare de orz si 2.950 hectare rapita, in timp ce pe alte 10.000 va pune porumb si pe 3.000 floarea-soarelui.

    In prezent fermierul exploateaza aproximativ 17.000 de hectare. Poienaru s- aclasat in editia din 2012 a Top 300 Capital pe locul 147, cu o avere estimata la 38-40 de milioane de euro. El are si un efectiv de 2.000 de oi si 1.400 de capre, iar in prezent incearca sa obtina certificarea bio pentru produsele din lapte de capra.

    El nu este fanul vacantelor exotice si nu rezista sa stea departe de afacere mai mult de o saptamana, iar strainatea nu ii face cu ochiul. Printre destinatiile sale cele mai preferate se numara Muntii Apuseni si Moldova.

    “In top sunt oamenii care au reusit in agricultura, oamenii care s-au straduit, pentru ca pozitionarea lor acolo are in spate multa truda, pricepere riscuri, nopti nedormite si asa mai departe. Nimic nu se obtine fara un efort si eu chair ii felicit pe tot indiferent de loc.

    Primii bani i-am castigat cand aveam in jur de 10-11 ani, cand munceam cu ziua la un Gostat nou infiintat unde bunicul meu lucra. Prima mea munca a fost sa scot corzi de vita de vie dupa taiatul de primavara, dupa care munca urmatoare a fost sa duc un cal de gura care tragea o prasitoarea pe care o tinea un baiat mult mai solid ca mine. Am ucenicit ducand calul de gura, chair doi cai uneori, iar dupa ce am mai crescut am trecut sa tin prasitoarea. Erau in jur de 10 lei pe zi in anii `56-`57”, ne-a povestit fermierul milionar, Stefan Poienaru.

    El ne-a mai spus ca a intrat in afaceri pentru ca nu a mai vazut o perspectiva in activitatea de stat. El a inceput de de la munca de jos si a ajuns chiar si director.

    “Eu am fost sef de ferma, sef sector chimizare, director tehnic in regimul celalalt. Nemaivazand o perspectiva pentru societatile de stat si pentru sistemul socialist m-am orientat spre activitatea privata, avand in vedere ca asta este profesia mea si a familiei. Agrofam inseamna agricultura si familie, si idea ne-a venit ca suntem o familie de agronomi.

    Am inceput in 1992 cand am luat primele 140 de hectare de teren in arenda de la o exploatatie abandonata de niste fosti CFR-isti. Acum lucram circa 17.000 de hectare si nu ne ajunge, ne mai judecam cu statul pentru inca vreo 8.000, sper ca pana la urma o sa o rezolvam. Am cladit aceasta afacere, impreuna cu familia, nu avem alti asociati, actionari sau asocieri, iar eu imi conduc singur afacerile.

    Sunt administratorul celor sapte societati din grupul Agrofam si cred ca imi palce sa controlez tot ce se intampla in societate. Nu mi-e frica sa pun mana pe o lopata, dar nu cred ca asta este treaba managerului, dar asta nu inseamna ca nu am facut asta”, ne-a zis, mandru, agricultorul.

    De asemenea, el ne-a mai explicat ca ii pare rau ca nu mai petrece asa mult timp in camp, pe cat isi doreste. El spune ca a ajuns un fermier de success pentru ca a fost fidel profesiei si nu a tradat-o.

    „Nu stiu cand am facut primul milion de euro, pentru ca l-am facut destul de repede”
    “Din pacate nu mai pot sa stau in camp asa de mult ca acum 10 ani, cand sistemul era mai simplu, nu era atata birocratie in accesari de fonduri si credite asa cum se intampla acum. Atunci imi permiteam sa stau mai mult in genunchi. Eu am o vorba : ca sa facem productie, noi, fermierii, trebuie sa stam in genunchi, sa respectam pamantul, sa simtim pamantul si sa vorbim cu samanta unde este pusa si daca se simte bine.

    Daca reusim acest deziderat din punct de vedere agrotehnic si ceilalti factori de productie vor veni sa o completeze. Nu stiu cand am facut primul milion de euro, pentru ca l-am facut destul de repede. Avand in vedere ca in primii ani am dezvoltat si o afacere cu comertul cu cereale, dupa patru, cinci ani aveam deja acesti bani. Meritul nostru este ca nu am tradat profesia, i-am fost fideli si am ramas in tarana si sigur ca acum am cules si roadele”, ne-a mai spus Poienaru.

    Omul de afaceri ne-a mai povestit ca prima sa casa a fost un apartament in Bucuresti, in zona Beller. “Eu sunt din Transilvania, din Salaj, am plecat de mult de acasa si practic mi-am facut o casa in Bucuresti. Mi-am facut inainte de `89, dupa modelul agronomilor, care stateau 30-40 de ani in Baragan, dupa care isi faceau o casa intr-un oras, in Bucuresti de regula, pentru ca la pensie sa se retraga sa faca baie cu apa calda”, ne-a zis, zambind, fermierul.

    Chiar daca petrece destul de mult timp in Bucuresti, cu afaceri, indiferent de ora la care termina el pleaca inapoi in Fetesti unde are casa. Asta deoarece el vrea ca dimineata sa fie direct la firma si sa se apuce de treaba.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!