• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Greșeli de evitat în grădina de legume în luna august

    Gabriela Gimbășanu -

    Luna august este poate cea mai aglomerată lună din an pentru legumicultorii și grădinarii din toate colțurile țări. În această perioadă, se strâng recoltele și se pregătesc conservele de legume pentru iarnă, dar și terenul pentru legumele de toamnă, așa cum sunt varza, gulia, salata, ceapa verde sau spanacul.

    Volumul de muncă din această perioadă nu face altceva decât să-i determine pe legumicultori să comită o serie întreagă de greșeli care pot transforma o frumoasă grădină de legume, plină de roade bogate, într-o cultură compromisă din punct de vedere al producție.

    1. Se udă grădina prea mult sau prea puțin

    Căldurile excesive din această perioadă te fac să aplici udări prea dese sau prea puține. Trebuie să știi că în această perioadă este indicat să uzi grădina de 3-4 ori pe săptămână, la interval de 1-2 zile. De asemenea, este important de știut faptul că momentul optim pentru a uda grădina de legume este dimineața, atunci când căldura încă nu își face simțită prezența. Este contraindicată udarea grădinii în timpul zilei. Grădina se poate uda și seara, dar există riscul ca apa rămasă pe frunzele legumelor să permită dezvoltarea unor bacterii sau apariția unor boli.
    Asigură-te așadar că plantele tale, legumele sau gazonul au cantitatea necesară de apă. Nu le uda în exces sau prea puțin, deoarece riști ca acestea să se îngălbenească și să se ofilească.

    2. Se tunde gazonul prea scurt

    Gazonul trebuie tuns regulat, pentru a avea un aspect uniform. Tunderea acestuia însă nu trebuie făcută prea scurt, cu excepția cazului în care urmează să pleci în concediu. Tunderea scurtă a acestuia poate duce la creșterea greoaie a ierbii și favorizează atacul dăunătorilor. Mai mult, în perioadele secetoase, o astfel de tundere poate duce la ofilirea ierbii.

    3. Nu  se acordă atenția cuvenită legumelor din grădină

    În această perioadă a anului grădina de legume are nevoie de cea mai mare atenție din partea ta. În august, majoritatea legumelor sunt bune de cules. Trebuie să le acorzi zilnic atenție și să le culegi pe cele care sunt coapte, iar pe cele care sunt mânate sau stricate sa le elimini din cultură. În cazul în care nu faci acest lucru, riști ca recolta să fie compromisă întrucât legumele stricate permit dezvoltarea bolilor și astfel pot le contamina și pe cele sănătoase. De asemenea, legumele căzute pe jos atrag rapid dăunătorii care vor ataca apoi întreaga recoltă.

    4. Se aglomerează grădina

    În această perioadă în care legumele de toamnă se pregătesc să ia locul celor care au rodit până acum există riscul ca, din prea mult entuziasm să aglomerezi grădina. Cultivarea tuturor plantelor care vă ies în cale nu trebuie să devină o obsesie. Indiferent de dimensiunile grădinii, organizarea corectă a acesteia reprezintă un pas foarte important. Toate plantele au nevoie de spațiu pentru a se dezvolta armonios, iar când nu au suficient loc se vor sufoca și le pot influența negativ și pe cele din jur.

    5. Se elimină toate insectele din grădină

    În luna august, insectele de grădină se înmulțesc excesiv de mult, tocmai de aceea eliminarea tuturor insectelor nu este o idee tocmai potrivită, deoarece nu toate gâzele din grădină sunt dăunătoare. De exemplu, gingașele buburuze și albinele sunt insecte care oferă un real ajutor plantelor din gradina ta. Buburuzele sunt insecte prădătoare care se hrănesc cu alte insecte dăunătoare, iar albinele fac polenizarea. Așa ca mare atenție atunci când folosești insecticide și mai ales ce insecticide folosești.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Plăți la zi și termene pentru fermieri în luna ianuarie Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp